logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel 99SE - automatyczne zwężanie ścieżek między padami układu scalonego?

qjas 08 Sty 2006 00:41 1206 6
REKLAMA
  • #1 2157989
    qjas
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Chcialbym sie zorientowac czy w Protelu 99se (PCB) istnieje taka opcja ktora zawezy mi sciezke tak, aby ta przechodzila miedzy dwoma padami ukladu scalonego (?). Nie chcialbym aby sciezki na mojej plytce mialby po 10..12 milsow tylko dlatego ze ten rozmiar pozwoli na ich przejscie miedzy nogami scalaka. A robic pozniejsza korekte wszystkich trackow tez mi sie nie usmiecha ;/. Dokladniej ujmujac czy jest taka mozliwosc aby np. ze sciezki 20mils zrobila sie na tyle waska aby przeszla pomiedzy padami ukladu scalonego po czym znow wrocila do swoich rozmiarow.

Drugie pytanko dotyczy recznego rysowania sciezek (rowniez na pcb). Co trzeba wcisnac, zmienic, ustawic aby jeszcze przed rozpoczeciem rysowania sciezki ustawic jej wlasciwosci (grubosc, warstwe, net'a), ktore 'nie znikna'. Nie udalo mi sie jeszcze do tego dojsc, zawsze jak klikne rysowanie sciezki i TABem ustawie jej parametry to - o ile dobrze pamietam- po pierwszym jej 'zagieciu' ustawienia znikaja i musze kazdy odcinek (kaze zalamanie) ustawiac recznie, jest to dosc uciazliwe ;/

Bede bardzo wdzieczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2158701
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Ad2, domyślnie rozmiary się ustawia w constrainach, a warstwa to warstwa w która jest wybrana.
  • REKLAMA
  • #3 2160392
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Pytanie 2: SZerokości sciezek mozesz ustawic w menu design-rules. Po otwarciu okna rules wchodzis do zakładki routing, przewijasz do width constraint, i jezeli chcesz zastosowac zmiany do wybranej sciazki, dajesz add, nastepnie w okinku filter kind wybierasz net, otworzy sie okno w wyborem tej sciezki. i tam ustawiasz jej parametry, jezeli wszystkie sciezki mają miec identyczne parametry, nie wybierasz net ale whole board (cala płytka). A inne parametry sciezek ustawisz w tej samej zakładce routing. Po tych ustawieniach nie bedzie problemu ze samoczynnymi zmianami. W pierwszym pytaniu pytasz o przewężenia: pamiętaj ze jezeli chcesz miec możliwośc zmiany szerokości scieżek to musisz uprzednio w rules ustawic minimalna szerokośc sciezek taka, aby zmiesciła sie pomiedzy pady scalaka. Jezeli juz projektujesz i potrzebujesz zrobic przewężenie, to najprosciej wcisnąć TAb i zmienic szerokośś. Jezeli wszytko bedzie ok w ustawieniach rules to ułożona scieżka nie zazieleni.
  • #4 2161032
    qjas
    Poziom 14  
    Dziekuje za zainteresowanie sprawa ale chyba kiepsko to wszystko wytlumaczylem gdyz nie o to mi chodzilo.

Odnosnie punktu 1 to chcialbym aby protel przy automatycznym trasowaniu sciezek sam 'domyslil' sie zeby zwezyc sciezke aby ta przeszla przez pady. Czy to jest wogole mozliwe?

A jesli chodzi o punkt 2 to jeszcze raz. W tym wypadku chce recznie narysowac sciezke, powiedzmy ze chce poprawic moja plytke po automacie. Usunalem czesc sciezki i w jej miejsce rysuje nowa. Klikam 'Place Lines...' . Nacisniecie TABa nic nie daje wiec klikam pierwszy raz w punkcie od ktorego zaczynam rysowac. Naciskam ponownie TAB i mam okieno gdzie moge zmienic grubosc sciezki i warstwe. Moje zmiany zaczynaja 'funkcjonowac' dopiero po nastepnym kliknieciu (czyli po zalamaniu sciezki- zmianie kata prowadzenia). Skonczylem rysowac, mam kilka zalaman sciezki......... teraz 'wystarczy' po koleji kazdy odcinek mojej nowo narysowanej sciezki kliknac i wybrac warstwe. Jak mam kilkanascie zalaman to w tych kilkunastu odcinkach tracka ustawiam NETa.
    Co zrobic aby tego uniknac? Nie ma takiej mozliwosci zeby jeszcze przed tym trasowaniem ustawic sobie wszystkie parametry (grubosc, net ), aby pozniej nie wybierac kazdego odcinka osobno? Jeszcze raz chce podkreslic ze ja sam recznie poprawiam plytke.

ps. dodam moze jeszcze (do pkt 2) ze zmiany te nie musza tyczyc sie calej plytki lecz pojedynczego przypadku. Czyli jak usunalem czesc sciezki VCC to przy recznym jej dorysowywaniu juz od pierwszego klikniecia protel ma wiedziec ze dorysowuje sciezke VCC bo zawsze po takim dorysowaniu mam "NO NET" i zielona sciezke sygnalizujaca kolizje, dlatego recznie kazdy odcinek musze zmieniac w polu NET na VCC.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2164346
    Przem188
    Specjalista EDA
    popełniasz podstawowy i kardynalny błą!!! Nie uzywasz funkcji place lines do poprawinia sciezek,które sa częscia istniejąceej juz sieci!!! Do tego celu uzywa sie interactively route connection. wówczas zasady ustawione w rules zadziałaja odnosnie grubosci, warstwy i sposobu prowadzenia sciezek. A net jest juz automatycznie ustawiana.
  • REKLAMA
  • #6 2164790
    qjas
    Poziom 14  
    O wlasnie, o to dokladnie mi chodzilo. Dziekuje!
    To moze jeszcze cos odnosnie pkt 1? :)
  • #7 2167362
    Przem188
    Specjalista EDA
    z tym bedzie problem, nigdy nie potrzebowałem takiej funkcji. ale i tak sądze ze takiej inteligencji to Protel nie posiada.Pozostaje tylko tak ustawic w rules parametry scieżek które maja przebiegac pomiedzy padami by było możliwe ich wytyczenia w tych obszarach przez autorouter. Jednak nie masz chyba zamiaru trasownia tak wielu polączen w ten sposób, by nie można było tego zrobic ręcznie klawiszem TAB.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dwie kwestie dotyczące oprogramowania Protel 99SE PCB. Pierwsza dotyczy automatycznego zwężania ścieżek tak, aby przechodziły pomiędzy padami układu scalonego podczas trasowania. Okazuje się, że Protel 99SE nie posiada funkcji automatycznego przewężania ścieżek w autorouterze, dlatego należy odpowiednio ustawić minimalną szerokość ścieżek w regułach projektowych (design rules), aby umożliwić ręczne prowadzenie ścieżek pomiędzy padami. Druga kwestia dotyczy ręcznego rysowania ścieżek i ustawiania ich parametrów (grubość, warstwa, net) przed rozpoczęciem rysowania. Zalecane jest używanie funkcji "interactively route connection" zamiast "place lines" do poprawiania istniejących ścieżek, co pozwala na zachowanie ustawień reguł dotyczących szerokości, warstwy i przypisania neta. Parametry szerokości ścieżek i warstw ustawia się w menu design rules, w zakładce routing, gdzie można definiować constraints dla całej płytki lub wybranych netów. Po poprawnym ustawieniu reguł, zmiany parametrów ścieżek nie znikają podczas rysowania i edycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA