logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać hasło do sterownika PID ST-32 Galmet, aby zmniejszyć temperaturę poniżej 50°C?

piotr 0505 14 Lis 2014 19:00 3744 8
REKLAMA
  • #1 14131440
    piotr 0505
    Poziom 9  
    potrzebuje hasła do tego sterownika żeby zmniejszyc temp ponizej 50 st
  • REKLAMA
  • #2 14132026
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    A dlaczego to chcesz zrobić? Przecież specjalnie została tak temperatura zaprogramowana, aby jej nie zmniejszać poniżej 50 st na kotle.
  • REKLAMA
  • #3 14133536
    piotr 0505
    Poziom 9  
    wszystko sie zgadza lecz pomimo to ze mam ustawione 50 stopni to temp rosnie do 55 stopni i dopiero wtedy wentylator sie wyłacza nie jest to problemem gdy jest spory mroz lecz przy takiej pogodze jest za goraco w domu a nie moge bardziej przykrecic grzejnikow
  • Pomocny post
    #4 14133841
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Te sterowniki mają taki algorytm, że nie wyłączają wentylatora na dokładnie zadanej np. 55 st C temperaturze tylko zbliżając się do danej temperatury zmniejsza obroty wentylatora a zupełnie go wyłącza po osiągnięciu +5 stopni od zadanej cały czas płynnie zmniejszając obryty.
    Pamiętaj kolego, że temperatura poniżej 55 st C nie jest wskazana dla pieca stało paliwowego, ze względu na tzw. punkt rosy, który wynosi ok. 52 st C i powoduje wykrapalnie się skroplin w piecu, a to powoduje szybszą korozję blachy.
    Ja u siebie nawet w lecie grzejąc tylko wodę w zasobniku (nie mam grzałki elektrycznej) utrzymuję zadaną temperaturę na piecu 60 st C.
  • REKLAMA
  • #5 14133927
    piotr 0505
    Poziom 9  
    Wiem o tym lecz pomimo to i tak mam znaczne osadzanie sie smoły w piecu.Myslalem ze skoro temp min 50 nie zapewnia mi prawidłowego spalania bo to zjawisko u mnie wystepuje to zmiana minimalnej temp nie zmieni zbyt wiele a piec raczej nie bedzie bardziej zarastał
  • Pomocny post
    #6 14134006
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Wydaj mi się że najlepszym rozwiązaniem (może nie tanim) byłoby dołożenie zaworu 3D z siłownikiem i wówczas regulować można sobie temperaturę, która ma być "podawana"na grzejniki np. 40 st C, a n a piecu dalej trzymać 60 st C
  • #7 14135284
    piotr 0505
    Poziom 9  
    Jak sądzis. Z jakim kosztem muszę się liczyc tak mniej więcej
  • REKLAMA
  • #9 14135989
    piotr 0505
    Poziom 9  
    Dzieki za pomoc jak uzbieram kasiore to pewnie zainwestuje w taki zawór

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje hasła do sterownika PID ST-32 Galmet, aby obniżyć temperaturę poniżej 50°C. Inni uczestnicy dyskusji zwracają uwagę, że temperatura ta została zaprogramowana z myślą o bezpieczeństwie pieca, aby uniknąć problemów z kondensacją i korozją. Użytkownik zauważa, że mimo ustawienia na 50°C, temperatura wzrasta do 55°C, co powoduje dyskomfort w domu. Proponowane rozwiązania obejmują zainstalowanie zaworu 3D z siłownikiem, co pozwoli na regulację temperatury na grzejnikach, przy jednoczesnym utrzymaniu wyższej temperatury na piecu. Koszt takiego rozwiązania szacowany jest na około 850 PLN plus dodatkowe akcesoria.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA