logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć bufor 74LS125 do programatora LPT z układem 74LS164N?

sygi 05 Maj 2005 22:49 2691 12
REKLAMA
  • #1 1465139
    sygi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam problem z programatorem pamięci. Zrobiłem sobie takowy ale nie bardzo mi sie napięcia dla stanu niskiego z LPT zgadzają, a mianowicie stan niski ma za wysoki poziom napięcia i układ 74LS164N(8-bitowy rejestr szeregowo-równoległy) rozpoznaje go jako wysoki. Schemat dołączam poniżej. Pomyślałem że można bufor podłączyć np 74LS125 ale nie wiem jak i jak trzeba sterować linią włączjącą bufor(jak i kiedy bo jeszcze jeden pin wyjściowy w LPT mam wolny (8) Program też sam w C pisałem tak że nie ma problemu). Może ktoś mógłby mi pomóc i dorysować na tym schemacie jak ten bufor podłączyć. Dzięki z góry
    Załączniki:
    • Jak podłączyć bufor 74LS125 do programatora LPT z układem 74LS164N? elektroda.JPG (27.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1465294
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Jakie masz wartości napięcia dla obu stanów logicznych?
  • REKLAMA
  • #3 1465420
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Zastosuj układy z serii HC(T) zamiast LS - wyjścia LPT będą mniej obciążone zarówno w stanie niskim, jak i wysokim.
  • #4 1465658
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    A czy masz podpiętą MASĘ !! Bo na schemacie tego niewidać. Dla pewności podepnij tylko jedno wejście A lub B do portu a drugie podwieś do +5V. Co to za komputer jakiej klasy ?
  • #5 1466204
    sygi
    Poziom 12  
    elektryk napisał:
    Jakie masz wartości napięcia dla obu stanów logicznych?

Dla stanu niskiego pokazuje coś koło 3V a dla wysokiego cos koło 7V
    Napięcia mierzyłem po zasileniu układu 164 napięciem z odrebnego zasilacza stabilizowanego 5V. Może coś źle pomierzyłem ale nie wydaje mi się.
    GienekS napisał:
    A czy masz podpiętą MASĘ !! Bo na schemacie tego niewidać. Dla pewności podepnij tylko jedno wejście A lub B do portu a drugie podwieś do +5V. Co to za komputer jakiej klasy ?

O jaką masę ci chodzi. Piny w LPT od 18 do 25 mam podpiete do masy kompa i masy układów 74LS164N. A komputer jakiej klasy ?? Nie wiem co jest miara klasy. Płyta MSIKT333 Procek:Athlon XP 1700+
  • #6 1466433
    crazy_phisic
    Ocena: 131
    a mase buforów połączyłeś z masą kompa?? ;) bo przy takim rozmachu napięć to raczej coś jest nie tak z tym połączeniem

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1466607
    sygi
    Poziom 12  
    crazy_phisic napisał:
    a mase buforów połączyłeś z masą kompa?? ;) bo przy takim rozmachu napięć to raczej coś jest nie tak z tym połączeniem
    Pozdrawiam

:) Przeczytaj jeszcze raz posta. Ja tych buforów jeszcze nie mam, dlatego pisze bo nie wiem jak je podłączyc i sterować nimi. Jeszcze raz to wszystko sprawdze :)
  • #8 1466811
    crazy_phisic
    to moje przejęzyczenie... chodziło mi o masę rejestrów (74164)... Ciekawe jak zmierzyles 7V zasilajac układ z 5V i majac połączone wszystkie masy... ;)

Pozdrawiam
  • #9 1467823
    sygi
    Poziom 12  
    Na połączonych wejściach AB było właśnie coś koło 7V w stanie wysokim a coś koło 3V w stanie niskim. Podawałem sygnał clk z odzielnego generatora tak że widziałem że rejestry pracują poprawnie, bo informacja się przesuwała, a napięcie na nóżkach wyjściowych rejestrów miało poprawną wartość (~4.8V) Jeszcze raz to wszystko sprawdze, może coś nie łączy. Wolałbym żeby sie bez tych buforów obeszło :). Może coś z portem LPT nie tak. crazy_phisic myślisz że powinno to działać bez buforów ??
  • REKLAMA
  • #10 1467894
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Odepnij od kompa to twoje ustrojstwo i zrób pomiary na samym LPT:
    Bo te napięcia coś z kosmosu albo już coś uwaliłeś. Tam nie powinno być więcej niż 5V !!!
  • #11 1468006
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Napiecie 7V...to naprawde bardzo podejrzana sprawa...tym bardziej ze jeszcze nic konkretnego pod ten port nie podpiales...
  • #12 1468036
    crazy_phisic
    Jasne że będzie działać bez buforów ;) Miejmy nadzieję że nie usmarzyłeś LPT bo napięcie 7V jest rzadko spotykane na jego pinach ;)

Pozdrawiam
  • #13 1474337
    sygi
    Poziom 12  
    Pomieszałem, pomieszałem i działa :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył nieprawidłowych poziomów napięć logicznych na wyjściach portu LPT podłączonego do układu 74LS164N, gdzie stan niski miał zbyt wysokie napięcie (~3V), a stan wysoki nawet około 7V, co powodowało błędną interpretację sygnałów przez rejestr szeregowo-równoległy. Dyskusja zwróciła uwagę na konieczność poprawnego uziemienia (masy) układów oraz portu LPT, co mogło być przyczyną nieprawidłowych pomiarów. Sugerowano zastosowanie układów z serii HC(T) zamiast LS dla lepszego dopasowania poziomów napięć i mniejszego obciążenia portu. Autor rozważał dodanie bufora 74LS125 do sterowania liniami LPT, jednak ostatecznie okazało się, że problem wynikał z błędów w pomiarach i po ich korekcie układ działał poprawnie bez dodatkowych buforów. Zalecano także pomiary bez podłączonych układów do portu LPT, aby zweryfikować rzeczywiste poziomy napięć i uniknąć uszkodzenia portu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA