logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator równoległy LPT - problem z komunikacją, jak rozwiązać?

olo.d 06 Cze 2005 03:17 3713 13
  • #1 1554388
    olo.d
    Poziom 15  
    Po raz kolejny na forum programator równoległy omawiany juz 1000 razy. ale ja nie doszukałem się tematu mi zbliżonego więc pisze. efekt mojej pracy przedstawia załączony obrazek. jak rozumiem z komunikatu wykrył mój programator podłączony do LPT lecz ma problem z komunikacja czy tak? więc co może być przyczyna tego błędu??
    Załączniki:
    • Programator równoległy LPT - problem z komunikacją, jak rozwiązać? 1.jpg (13.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1554453
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1554913
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    a ja mam pytanie dlaczego urzywasz softu dla programatora szeregowego ?? avr "sp" jest dla serial programmer ;) dla równoległego jest avrpp... taka moja rada ;) Moze pomoże....

Pozdrawiam
  • #4 1555026
    olo.d
    Poziom 15  
    no tak tylko ze na tym drogim to kompletnie nic nie wyskakuje. oto scrin.
    Załączniki:
    • Programator równoległy LPT - problem z komunikacją, jak rozwiązać? 2.JPG (57.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1555084
    crazy_phisic
    nie działa bo i składnia jest błędna:
    -pl1 ??? nie ma takiego parametru...
    spróbuj najpierw odczytac cokolwiek z układu "-r", domyslnie jest wybrany LPT1 wiec jak chcesz zmienić ten parametr to podajesz "-p2" dla LPT2

Pozdrawiam
  • #6 1555158
    olo.d
    Poziom 15  
    ok otrzymałem coś takiego co by oznaczało ze chyba nie z czytał pozytywnie parametrów. według angielskiej instrukcji. Czyli wnioskuje ze płytka jest felerna. lub kabelek który zainstalowałem około 0,5m skrętki powoduje błędy. co do płytki to dokonałem trochę modyfikacji to jest zamieniłem tranzystory pnp na bc308 bo takie miałem ale nie powinny wpływać chyba na prace. Czy jakieś sugestie teraz dostane??
    Załączniki:
    • Programator równoległy LPT - problem z komunikacją, jak rozwiązać? 3.JPG (17.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1555198
    crazy_phisic
    jaki procesor?? i jak masz mozliwosc zamiesc fotke plytki.., napięcia sprawdzone na 299, moze masz odwrotnie drabinke rezystorów wlutowaną, albo zamienione piny w kablu...
  • #8 1555271
    olo.d
    Poziom 15  
    crazy_phisic napisał:
    jaki procesor?? i jak masz mozliwosc zamiesc fotke plytki.., napięcia sprawdzone na 299, moze masz odwrotnie drabinke rezystorów wlutowaną, albo zamienione piny w kablu...

procesor atmega8, co do sprawdzenia napięcia to nie mam porównania, ale podaje

2=0,67V
    3,4,5,6,7,8,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19=0V
    1,9,20=4,7V
    (przy odłączonym przewodzie z LPT.)

drabinki nie zastosowałem tylko połączone rezystory i są porządku, co do kabla właśnie sprawdziłem 3 raz miernikiem i tez ok. co do płytki porównywałem ją z twoim schematem po zrobieniu miała error ale poprawiłem i juz jest spoko, a co do tranzystorów to NPN tez zamieniłem na bc547 ale to chyba tez nie problem. zasilanie z zasilacza 12V a na płytce robione 5V stabilizowane. martwię się o kabelek??
  • #9 3517714
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Czy może ktoś mi powiedzieć czy to jest poprawnie wykryty Attiny2313? Bo wydaje mi się że nie!
    Załączniki:
    • Programator równoległy LPT - problem z komunikacją, jak rozwiązać? programator równolegly.JPG (33.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3517831
    crazy_phisic
    A odczyt Fuse bitów lub Flash daje sensowne wyniki?
    Dla tiny2313 sygnatura wynosi 0x1E-0x91-0x0A
  • #11 3518044
    j_saw
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Jeżeli układ jest poprawnie zmontowany to powinieneś na ekranie zobaczyć coś takiego jak na rysunku. Ten programator można zrobić nawet bez zasilania zewnętrznego - tylko z linii portu LPT. Rozwiązanie jest na mojej stronie http://www.alres.pl/glowna/pomoce/elm.html

JS
    Załączniki:
    • Programator równoległy LPT - problem z komunikacją, jak rozwiązać? avrpp.jpg (29.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3518648
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Jeżeli chce wczytać fuse bity czyli avrpp.ece -rf to wyświetlają mi się identyczne komunikaty jak na wcześniejszym rysunku moim.

j_saw z jakim parametrem uruchomiłeś program?
  • #14 3707320
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Udało mi się uruchomić programator równoległy. Przyczyną problemów była kość 74HC299 z dopiskiem na końcu B1. Po zamianie jej na 74HC299E programator działa prawidłowo. Nie jestem w stanie ocenić czy pierwsza kość była uszkodzona, czy po prostu oznaczenie B1 miało na to wpływ.

Może komuś też pomoże...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z komunikacją programatora równoległego podłączonego do portu LPT. Użytkownik zgłasza, że programator jest wykrywany, ale występują błędy komunikacji, co może wynikać z błędów w oprogramowaniu, nieprawidłowej konfiguracji parametrów lub wadliwych elementów sprzętowych. Zwrócono uwagę na używanie niewłaściwego oprogramowania (np. soft dla programatora szeregowego zamiast równoległego - avrpp zamiast avr "sp"). Wskazano błędy w składni poleceń i konieczność poprawnego ustawienia portu LPT (-p2 dla LPT2). Użytkownik opisał modyfikacje płytki, wymianę tranzystorów na BC308 i BC547 oraz pomiary napięć, które nie budzą zastrzeżeń. Podejrzewano wadliwy kabel lub błędy w montażu, np. odwrotnie wlutowane rezystory lub zamienione piny. W dalszej części dyskusji pojawiła się sugestia, że problemem może być uszkodzona lub nieodpowiednia kość 74HC299 – wymiana na 74HC299E rozwiązała problem i programator zaczął działać prawidłowo. Poruszono także kwestie poprawnego wykrywania mikrokontrolera ATmega8 oraz Attiny2313 i odczytu fuse bitów za pomocą programu avrpp.exe z odpowiednimi parametrami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA