Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BEKO DIS5830 - Zmywarka nie uruchamia się

Woocash44 15 Nov 2014 20:41 13860 28
    Woocash44
    Level 10  
    Witam,

Zmywarka Beko DIS5830 po zakończeniu programu i wyłączeniu już nie daje się włączyć (brak jakiejkolwiek reakcji). Obawiałem się jakiejś katastrofy bo wyraźnie wyczuwalna spalenizna elekroniki ale po dotarciu do płytek:

Płytka wyświetlacza (1880601605) uszkodzone:

U2 TI HC595
    R4

Płytka programatora (1899420705)

przy złączu KN8
    R62

1. Jakie są prawidłowe wartości R4 i R62
    2. Na co jeszcze zwrócić uwagę/wymienić (przy okazji) oprócz kondensatorów foliowych?
    Woocash44
    Level 10  
    Po sprawdzeniu pomp, grzałki, wiązki i wymianie płytki wyświetlacza oraz programatora zmywarka odżyła...
    Jednak nie można zmienić programu podświetlone jest wyłącznie płukanie, które można uruchomić i zmywarka przechodzi cały cykl, sygnalizuje koniec i tyle. Może ktoś miał podobny przypadek?

Aktualizacja

Po wciśnięciu przycisku wyboru programu i włączeniu zmywarki pokazuje się błąd 5F a po przytrzymaniu przycisku startu i włączeniu 1F
    Woocash44
    Level 10  
    Test zmywarka przechodzi do momentu, gdy zagrzeje wodę, zaczyna migać start/pauza ale na wyświetlaczu nic się nie pojawia. Naciśniecie startu powoduje kontynuacje testu i na koniec drenowanie. Ponowne uruchomienie w trybie serwisowym daje błąd 1F i tak w kółko. Wypięcie wtyczki NTC dało błąd w trakcie testu błąd H4 po ponownym resecie pojawiły się błędy 1F H4 Kolejny test reset i został 1F.

Może ma ktoś pomysł co dalej z nią zrobić?
    maciejwojtan
    Level 12  
    Jak dla mnie to rozwalony jest układ U2. Nie ma dziury w ty układzie ,tak wygląda na zdjęciu jak by była?.
    Woocash44
    Level 10  
    Tak, był uszkodzony, wymieniłem U2, uszkodzone rezystory, kondensatory ale to nie pomogło, procesor programatora już wcześniej odmówił posłuszeństwa.

Założyłem fabrycznie nowy wyświetlacz i programator ale mam dalej problem 1F, dość dziwne bo inne błędy oznaczone są H.
    maciejwojtan
    Level 12  
    Na stronach angielsko języcznych piszą coś o uszkodzeniu czujnika NTC lub elektroniki.
    Woocash44
    Level 10  
    Czekam na NTC i zobaczymy co dalej

NTC po wymianie i dalej to samo 1F
    naira
    Level 11  
    Witam, dołącze sie do tematu
    zmywarka Beko DIS5831 płytka modułu sterującego inna, ale bład F5 nie daje mi spokoju

sprawdzilem grzałkę, zawór 3W, NTC, pompa nie ma zablokowanej turbiny i elektronika wyglada wporządku na dole sucho nic nie przecieka

napisałeś, że sprawdziłeś pompę myjąca, jaki masz model ?
    ja mam taką:

north.pl/karta/pompa-myjaca--obiegowa--z-turbina-do-zmywarki-beko-dis-5831,821-MB-CMM1-WGF.html

jak ją podłączyłeś ?

zmywarka wypuszcza wode, potem pobiera ją.. dochodzi do grzania i przez turbinę pompy jakby przepływała woda (widze bombelki i przepływ wody jak przyświece) pompa sie co jakiś cas zatrzęsie, a nie puszcza wody na śmigła myjące... tylko woda stoi na dole i grzałka sie załącza co jakis czas, az program dojdzie do konca to wode spuszcza

jakieś pomysły?

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Ogólnie wydaje mi się, że cos nie tak jest z modułem

czytalem, ze triak ma sterować pompą, ale czy spustową czy myjącą to nie wiem ...

zmierzylem, ze na triaku napięcie na nim dochodzi to 40VAC, a wydaje mi sie, że ten triak jest na 600V i chyba 8A wiec chyba powinno być wiecej...

moj triak ST T4 1060 czy ktos podpowie czy to moze byc jego wina, że sie nie załącza mycie na dyszach (mam problem z dostaniem jego w Olsztynie wiec ciezko go podmienic na probe) moze ktos jakis zamiennik podpowie

thx
    maciejwojtan
    Level 12  
    Sprawdzałeś pompę myjącą może wysypały się panewki i silnik morze nie ruszać.
    Napięcie na triaku może być dobre,w różnych momentach pompa chodzi z różną prędkością ,ale głowy nie dam.
    naira
    Level 11  
    nie wiem czy dobrze mysle, ale jakby to były panewki czy panewka to byłby luz jakis na turbinie... a u mnie tego luzu nie wyczulem... jak bedzie trzeba to zdejmę tą turbinę...

zmywarka stoi u siory,a moduł wziolem do domu...

z tego co czytalem to scalak Viper12A odpowiada za właczanie zmywarki ?... wiec skupiam sie nadal na tym tiraku (zamiennik chyba TRIAK 600V 4A BT136/600E TO220 ??)

jutro go kupie i podmienie, ale nie wiem czy uda mi sie w weekend podlaczyc ten modul do testu

moze jeszcze jakies pomysly? moze jakis czujnik ? co to jest ten OWI oraz gdzie go znajde :)

pozdrawiam

Dodano po 38 [minuty]:

znalazlem chyba lepszy zamiennik

triak BT137S-600D SMD 600V 8A prąd bramki 5mA

Dodano po 7 [minuty]:

nie wiem jak podlaczyc pompę myjącą do testu... jest tam elektronika ze sterowaniem chyba jak na RSa... nie chce spalic tego (jakies 440zl) ;p

zastanawiam mnie tylko fakt, ze kontynualcja programu (30min) prowadzila do grzania przez grzałkę a potem jakies dziwne drgania co jakis czas na pompie (i przy tym dziwne pukanie jakby wewnątrz zmywarki, lub z okolic pompy)

moze to cos pomoże
    Woocash44
    Level 10  
    Płytka inna ale błędy podobne też mam F5 jak przytrzymam klawisz wyboru programu i włączę zmywarkę. Zmywarka przechodzi jakiś test kończy go i po wyłączeniu dalej bez zmian nie można wybrać innego programu.

Wg katalogu Beko w DIS5831 jest "pompa myjąca z falownikiem bez grzałki" może problem jest w falowniku?
    naira
    Level 11  
    Grzałka jest odrębną częścią,

co do falownika to w tym modelu pompy:

north.pl/karta/pompa-myjaca--obiegowa--z-turbina-do-zmywarki-beko-dis-5831,821-MB-CMM1-WGF.html

elektronika wygląda w porządku... elementy bierne sprawdziłem

z 3 tygodnie temu udało mi się wskrzesić tą zmywarkę właśnie poprawiając zimne luty na module (wtedy też był błąd F5) ale teraz po jakiś 8 myciach siora znowu mnie wezwała i już nie było tak prosto...

kupiłem już triaka ... poprawie wszystkie luty jakie mogę (nie dam rady tego chyba epromu podlutować)

gdzieś w poniedziałek będę testował

pozdrawiam

Dodano po 15 [minuty]:

znalazłem właśnie coś dla błędu 1F

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2180191.html

mam nadzieje ze pomogłem :)
    naira
    Level 11  
    ... moje dzisiejsze odkrycia ... :

podłączylem elektronike po wymianie triaka i poprawieniu wszystkich lutów na płytce modułu i zmywarka zaczęła myc :) ... ponowne uruchomienie i znowu syf... pompa nie myje...
    moduł podaje 230V na pompę myjącą... (grubszy czarny brazowy)

elektronika panelu sterującego podaje dwoma przewodami sygnał na tą pompę około 2,5VAC (to ma niby sterować tym falownikiem)

moze mi ktos to sprawdzic czy tak powinno byc czy to zbyt male napiecie sterowania ? (dwa cienkie czarny brazowy)

wtedy bym wyeliminowal jakis spadek napiecia na panelu

jezeliby to byla wina tej pompy, to uzwojenie silnika jest ok, a falownik bez zadnego śladu uszkodzenia... :/

pozdrawiam

przypominam zmywarka BEKO dis 5831
    Woocash44
    Level 10  
    Moja przypadkiem pozwoliła na przełączenie na inny tryb (55st). W momencie gdy próbowałem uruchomić test przeskoczyło mi na kolejny program, nadal nie można zmieniać programu tyle, że można jej "używać".
    naira
    Level 11  
    a sprawdzales mikroswitche na płytce w drzwiach (sterującej)?? moze switch od zmiany programu jest uszkodzony na tej płytce ...

pozdrawiam

Dodano po 26 [minuty]:

natknalem sie na tematy z jakims scalakiem (chyba tyrystorem) sterującym zaworem 3W,

na sucho zawór działał ale nie wiem czy sterowanie w module tez...

moze mi ktos powiedziec gdzie występuje ten tyrystor :) bo nie widze go w module

U2 --> 79M05 to jakis regulator napięcia

tr1 --> triak BT137S-600D SMD 600V 8A prąd bramki 5mA (wymieniony)

Yahoo
    Level 20  
    Witam

A czy czasem nie słyszysz żeby ta pompa chciała próbowała zastartować ?
    takie głuche Buup
    naira
    Level 11  
    tak wlasnie jest ...

probuje ale potem grzalka dogrzewa kolejny raz i kolejny i wylaczam ja bo zaczyna grzalka sie "przegrzewac" ...

jakis pomysl ? z tym łup heh

pozdrawiam
    naira
    Level 11  
    silnik pompy myjącej?

uzwojenie sprawdzalem to wydawalo sie wporzadku... nie znalazlem zadnych oznak spalenia... kreci sie i nie ma luzow ten talerzyk od wyrzucania wody (nie wiem jak nazwac :P )

pompa jest zintegrowana z falownikiem .. zeby to podmienic to bym musial kupic pompe za 400 zl okolo..

jakies pomysly?
    Yahoo
    Level 20  
    Na stronie BEKO jest troszkę tańsza - bo north to cena zabójcza
    Zostało jeszcze allegro

Właśnie chodziło mi o tą pompę - ona jest przykręcona do obudowy na metalowej blaszce
    naira
    Level 11  
    powiem tak... od dawna wiem ze bedzie to albo moduł sterujący, albo pompa ...

zastanawia mnie jedynie czy sygnal idacy z panela na falownik (okolo 2,5V AC) to prawidlowy sygnal na zalaczenie tej pompy czy nie ... :/

jak pisalem modul przelutowalem (zimne luty) i zaczela zmywarka dzialac ... tylko nie wiem czemu na krotko ... potem juz wskrzerzenie jej okazalo sie nieskuteczne ... stawiam na modul ... tylko nie wiem czemu ta pompa moze sie tak wlasnie zachowywac ze tobi te łup i nie startuje....
    Yahoo
    Level 20  
    Ale robi lup jeden raz - czy kilka razy i przestaje

Później reset zmywarki ręcznie i wypompuje wodę
    naira
    Level 11  
    probuje startowac pare razy ... pompa zalacza sie gdzies co pol minuty... a woda stoi jak stala w pompie i nie idzie na dysze ... po 5 minutach zaczyna czuc ze grzalka sie juz wygrzewa (moze szybciej)
    Yahoo
    Level 20  
    Obstawiam że to pompa

Tego napięcia dodatkowego nie mierzyłem ale on na elektronice idzie przez transoptor , nie duże pieniądze za ten element ale może by pomógł
    naira
    Level 11  
    chodzi Tobie o ten transoptor na falowniku pompy ?

myslalem zeby go wymienic ale w koncu sobie odpuscilem ... bo zmywarka raz ruszyla i potem martwa ... (wiec zalozylem ze pompa ogarnia) no ale moze i sluszna uwaga ... bo reszta elementów sprawdzona ...

pozdrawiam
    Yahoo
    Level 20  
    Tak myślę o tym sterowaniu w pompie i tym pierwszym elemencie
    Z drugiej strony masz wtyk - zasilanie 230 V na pompę i tam jest chyba termistor przed mostkiem Gretza może on nie daje całego 230 V na samym początku

Pozostał jeszcze sterownik - jak patrzysz od strony drzwiczek to na dole po lewej stronie zmywarki w rogu - nie doczytałem czy tam zimnych lutów nie poprawiałeś ?
    naira
    Level 11  
    ja to nazywam modulem sterowania ... cala plytka przelutowana na nowo ... :) zimnych nie powinno byc :]

dzieki zobacze ten transoptor i termistor czy co tam bedzie :)
    lipa ze niedziela bo bym to wymienil dzisiaj ... a wiem ze zmywarka ma byc jutro wieziona do jakiegos serwisu (siostra nie wytrzymala zmywania recznego przez miesiac :D ) heh
    Yahoo
    Level 20  
    Witaj
    Pytam tak z ciekawości
    Czy udało Ci się opanować tą zmywarkę?
    biker_1810
    Level 10  
    Witam wszystkich.

Też mam problem z tą zmywarką (5831), mianowicie, zaczęło się od tego iż zmywarka wywaliła kilka razy korki i zdechła (całkowity brak reakcji), rozbebeszyłem ją i okazało się że niektóre elementy na sterowniku się bardzo grzeją, więc kupiłem sterownik.

Po założeniu nowego sterownika wyświetlacz działa, programy da się zmieniać, z tym że jeśli "przeleci" się wszystkie, to zaczynają się kiełbasić, tzn. wyskakują jakieś dziwne wartości i przestaje pikać. Gdy chcę zastartować jakiś program to słychać przez pare chwil takie głuche psztyknięcia, po czym uruchamia się i leje zimną wodą, a cyferki na wyświetlaczu skaczą co kilkanascie minut.

Gdy robie test (trzymam przycisk wyboru programu i włączam) wyświtla się r4.

Czy ktoś pomoże...?