Witam mam taki problem potrzebuję wysyłać przez port com danie w taki sposób, aby były one traktowane jako znaki ASCII bo tylko takie mogę poprawnie odebrać mikroprocesorem. Z tego co zauważyłem jedynym działającym w przerwaniu od UARTa poleceniem odbioru, w bascom AVR jest inkey a to odbiera tylko znaki ASCII :/ No i tu pojawia się problem bo o ile wartości z przedziału 1-127 (standardowa tablica ASCII) idą bez kłopotów to tablica rozszerzona i 0 "null" stanowią problem :/ Potrzebne mi to do wysyłania grafiki na tablicę diodową więc potrzebne mi wartości z przedziału 0-255 na początek przydałby się program wysyłający po kolei dane od 0 do 127 i od 128 do 255 COM a w VB obsługuję tak:
Kod oczywiście wykonuje się po naciśnięciu klawisza.
Program ten wysyła do tablicy ciąg znaków w tym przypadku "DANE" Po z czytaniu binarnych wartości wyświetlonych na tablicy ciąg jest poprawnie wyświetlany czyli: "68;65;78;69" docelowo taki ciąg ma mieć 240 znaków, bo tyle wchodzi na tablicę. Trzeba będzie jeszcze napisać coś, co będzie konwertowało bitmapy na odpowiednie znaki ASCII ale to potem. Nie wiem, co z tym zrobić wprowadzenie do ciągu znaków niestandardowych metodą lewy ALT i z numerycznej kod znaku np 255 owocuje niczym
255 wyświetlane jest jako spacja i jako spacja leci do procka
Jest to mój pierwszy program który pisze na kompa
ale wydaje mi się że nie jest zemną tak źle i jakoś sobie dam radę
Private Sub Command1_Click()
Open "COM3:115200,N,8,1,asc" For Output As #2
Print #2, "DANE"
Close
End SubKod oczywiście wykonuje się po naciśnięciu klawisza.
Program ten wysyła do tablicy ciąg znaków w tym przypadku "DANE" Po z czytaniu binarnych wartości wyświetlonych na tablicy ciąg jest poprawnie wyświetlany czyli: "68;65;78;69" docelowo taki ciąg ma mieć 240 znaków, bo tyle wchodzi na tablicę. Trzeba będzie jeszcze napisać coś, co będzie konwertowało bitmapy na odpowiednie znaki ASCII ale to potem. Nie wiem, co z tym zrobić wprowadzenie do ciągu znaków niestandardowych metodą lewy ALT i z numerycznej kod znaku np 255 owocuje niczym