logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki miernik RLC do 200zł z pomiarem pojemności do 2000µF i indukcyjności do 20H?

Rafał 116 16 Lis 2014 16:46 7572 10
REKLAMA
  • #1 14137212
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Witam,

Szukam, już jakiś czas, fajnego multimetru z wyszczególnieniem na pomiar pojemności i indukcyjności. Zakres jaki mnie interesuje to: C 2000µF a L 20H.
    Cena najlepiej do 200zł ale, jestem otwarty na propozycje. Nie musi mieć pomiaru prądu ani rezystancji, ale te funkcje są mile widziane.

Co do UNIT'a UT603 to jest idealny tylko jak dla mnie zakres pomiaru pojemności jest zbyt mały. Często naprawiam różne zasilacze impulsowe gdzie wartość filtracji zwykle wynosi 1500µF a ten miernik byłby wtedy już nieprzydatny.

Ktoś coś poleci?
  • REKLAMA
  • #2 14137587
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2028
    Nie potrzebujesz mierzyć ESR?
  • REKLAMA
  • #3 14137683
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Dobrze by było zmierzyć ESR ale domyślam się że to może kosztować więcej niż założyłem. Zauważyłem że jeżeli miernik ma pomiar L i C to wielkości nie są oszołamiająco wielkie, natomiast sporo jest mierników które maja tylko pomiar pojemności albo indukcyjności. Patrzyłem na mierniki UNIT głównie.
  • #4 14137903
    freebsd
    Poziom 42  
    Rafał 116 napisał:
    Zauważyłem że jeżeli miernik ma pomiar L i C to wielkości nie są oszołamiająco wielkie
    Prawda - niestety...
    Z doświadczenia napiszę tak: nowy miernik do 200zł - to kupić coś można, ale polecić ciężko... UT603 nie imponuje zakresami pomiarowymi (F i H)

Fajny jest ten miernik: CEM DT-9935 (RLC) Przekracza budżet, ale mierzy ESR i pozwala wybrać częstotliwość pomiarową, aż do 100kHz.
    Sam miernik pojemności - tani i dobry: CM-7115A miernik pojemności kondensatorów
    Może miernik kosztujący nieznacznie powyżej 200zł: LC200A - zapewnia pomiar kondensatorów i cewek, ale nie ma wyboru częstotliwości i pomiaru ESR.
  • REKLAMA
  • #5 14138079
    Rafał 116
    Poziom 17  
    CEM DT-9935 (RLC) jest bardzo ciekawy ale znacznie przekracza budżet. Jego dokładność, za którą trzeba zapłacić, nie byłaby u mnie wykorzystana.

Brałem pod uwagę zakup dwóch mierników, ut601 i ut602. Jeden do pomiaru kondensatorów a drugi do cewek ale posiadam już dwa multimetry tak więc trochę by tego było za dużo. Tyle że wyszło by to najtaniej, bo każdy z nich mogę kupić po 80zł. Tylko pytanie jak z dokładnością.

Znalazłem jeszcze UT612. Przekracza budżet ponad dwukrotnie ale biorę go pod uwagę. Co o nim myślisz?
  • REKLAMA
  • #6 14138598
    freebsd
    Poziom 42  
    CEM DT-9935 nie ma wielkiej dokładności. Raczej średnia klasa (i dobra cena).
    Indukcyjność: 0,2+5d
    Pojemność: 0,2+3d

UT601 i UT602 - mają zakresy pomiarowe, o których pisałeś w pierwszym poście. I przystępną cenę. Myślę, że dokładność faktyczna nie będzie odbiegać od dokładności deklarowanej przez producenta. Tanie mierniki - przynajmniej te, które sprawdzałem - są dokładne (zgodnie z ich specyfikacją). Sprawdzałem np. taniutkiego DT830 i po kilku latach spędzonych w bagażniku samochodu trzymał parametry (jest film na YT).
    Kondensatory mają taki rozrzut parametrów, że podawana dokładność podstawowa miernika 0,5%+10d jest więcej niż wystarczająca. Tak samo dotyczy pomiaru indukcyjności. W normalnych zastosowaniach są zdecydowanie wystarczające.

Co do UT612: ceną przekracza miernik CEM, a nie też bardzo widzę zastosowanie portu USB i rejestracji danych. Mam wrażenie, że UT612 jest bardo podobny :-) do CEM, tylko droższy (allegro: CEM 395zł, UT 475zł). UT612 ma za to walizkę, co jest wg. mnie dużym plusem. Posiadam, tak jak Ty, kilka multimetrów i ja zakupiłem, lub przystosowałem, walizki w taki sposób, by przewozić w jednej walizce dwa lub trzy mierniki. Łatwiej mi przenieść jedną walizeczkę, niż trzy. Można też zwrócić uwagę na sposób zasilania. Moje wszystkie mierniki są zasilane z baterii AA (LR6). Jeśli masz mierniki zasilane z baterii PP3(9V) to może dla utrzymania standaryzacji zasilania jednak UT612.
  • #7 14146973
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    Pozwolę sobie podpiąć się do tematu ale w kwestii CEM DT-9935

Ma pomiar dodatkowo ESR i to mnie interesuje jako dodatkowy parametr jakości kondensatora więc zastanawiam się nad nim ale mam obawy czy to co mierzy jest realne? Zapytam inaczej porównywał ktoś jego wskazania z profesjonalnym mostkiem i mógł by coś powiedzieć więcej o nim. Oglądałem filmiki ale konkretnie nie udzielają mi odpowiedzi na rozterki. Dodatkowo też mierzy indukcje więc jak ktoś testował go prawie że w warunkach laboratoryjnych niech co nieco napisze.
  • #8 14169818
    freebsd
    Poziom 42  
    zdzisiek1979 napisał:
    Ma pomiar dodatkowo ESR i to mnie interesuje jako dodatkowy parametr jakości kondensatora więc zastanawiam się nad nim ale mam obawy czy to co mierzy jest realne? Zapytam inaczej porównywał ktoś jego wskazania z profesjonalnym mostkiem i mógł by coś powiedzieć więcej o nim. Oglądałem filmiki ale konkretnie nie udzielają mi odpowiedzi na rozterki. Dodatkowo też mierzy indukcje więc jak ktoś testował go prawie że w warunkach laboratoryjnych niech co nieco napisze.

Sprawdziłem metodą techniczną ESR kondensatora i porównałem ze wskazaniami DT-9935. Opis pomiaru i wyniki: Pomiar zastępczej rezystancji szeregowej (ESR) i pojemności kondensatora metodą techniczną - porównanie z CEM DT-9935
    W nie mogłem dokonać porównawczego pomiaru na markowym mierniku. Gdy mogłem się umówić na taki pomiar dostępne były tylko mierniki mało uznanych firm - kosztujące powyżej 3000, ale jednak nie firmowe (i wcale nie takie drogie). Jak dostępny był dobry, markowy miernik to znowu nie pasował mi czas lub miejsce. Dlatego zdecydowałem się na metodę techniczną.
  • #9 14174743
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Zdecydowałem się na dwa mierniki UNIT UT601 i UT602. Jeden do pomiaru indukcyjności a drugi do pojemności. Pierwsze testy są zadowalające, coś tam pokazuje :) Generalnie rzecz biorąc polecam za te pieniądze.
  • #10 16040766
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    nieładnie odświeżam, ale również zastanawiam się nad UT603, który łączy w sobie UT601 i 602 ewentualnie UT70A, ale nie jest mi potrzebny multimetr do wszystkiego ponieważ posiadam UT60C...

Faktycznie 602 ma szerszy zakres indukcyjnosci i rezycjancji niz 603 czy 70A
    601 ma szerszy zakres pojemnosci i rezycjancji niz 603 czy 70A
    Zresztą w cenie 601 mozna kupic tak jak kolega 601+602.

Jak z dokładnością? taka jak zapewnia producent? minęły 2 lata więc można już co nieco powiedzieć na temat awaryjności. Z góry dziękuję za odpowiedź
  • #11 16045566
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Niestety nie mogę powiedzieć nic na temat dokładności.
    Mierzyłem kondensator kupiony w dużej firmie z Poznania której nazwa zaczyna się na T i kończy na E, miernik pokazał 30% odchył od deklarowanej wartości.
    Była to SAMWHA 450uF na 400V, do dzisiaj nie wiem skąd wziął się taki wynik ale mierząc inne elementy nie zauważyłem takiego błędu.
    Na to, który miernik wybrać, musisz odpowiedzieć sobie sam.
    Ja wybrałem tak ze względu na to, że konstruowałem zwrotnice audio, dlatego po nawinięciu cewki musiałem sprawdzić ile wyszło, czy dowinąć czy odwinąć.
    Ale dzisiaj zajmuję się serwisem m.in. zasilaczy i miernik bez E.S.R jest nic nie wart.
    Dlatego najpierw odpowiedz sobie do czego będziesz używał miernika teraz, i do czego może Ci się przydać w przyszłości.
    Następnie przyłóż to do Twojego budżetu i odpowiedź gotowa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje miernika RLC do 200 zł, zdolnego do pomiaru pojemności do 2000µF i indukcyjności do 20H. Wskazano, że model UNIT UT603 nie spełnia wymagań ze względu na zbyt mały zakres pomiaru pojemności. Użytkownicy polecają różne modele, w tym CEM DT-9935, który oferuje pomiar ESR, ale przekracza budżet. Inne rozważane modele to UNIT UT601 i UT602, które są tańsze i mają odpowiednie zakresy pomiarowe. Użytkownik zdecydował się na zakup UT601 i UT602, co okazało się zadowalające. Pojawiły się również pytania o dokładność pomiarów, zwłaszcza w kontekście pomiaru ESR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA