logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung dysk 1TB - Uszkodzony dysk po zwarciu na porcie USB

PAN_MACIEJ 16 Lis 2014 17:59 1620 4
REKLAMA
  • #1 14137525
    PAN_MACIEJ
    Poziom 9  
    Witam,
    jakiś czas temu uszkodziłem dość poważnie moje laptopa. Do uszkodzenia doszło podczas programowania płytki PCB przez programator USBASP. Na płytce doszło do zwarcia (na triaku podłączonym do 230V) co uszkodziło programator jak i laptopa. W laptopie konieczna była naprawa płyty głównej. Uszkodzony też został dysk, który planuję naprawić sam w celu odzyskania danych. Widziałem na allegro elektronikę do tego dysku za około 100 zł.

Zastanawiam się czy sama wymiana elektroniki dysku wystarczy. Dysk nie jest wykrywany przez system, a po podłączeniu wydaje dziwne dźwięki. Załączam film na którym nagrałem zachowanie się dysku. Czy uważacie, że po wymianie elektroniki dysk będzie działał ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
    Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 14137612
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    PAN_MACIEJ napisał:
    Czy uważacie, że po wymianie elektroniki dysk będzie działał ?

Setki razy było że nie! Musisz przelutować ROM a wersja firmware musi być taka sama.
  • REKLAMA
  • #3 14137629
    PAN_MACIEJ
    Poziom 9  
    To wiem, chodzi mi bardziej o to czy to na pewno wystarczy. Widziałem na forum że czasem po dźwięku jaki wydaje dysk można poznać co mu jest i czy wymiana samej elektroniki i przelutowanie ROM'u wystarczy.
  • REKLAMA
  • #4 14137660
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Zależy co uległo uszkodzeniu. Dowiesz się jak to wykonasz. Zobaczymy wtedy, czy nie ucierpiała też elektronika wewnętrzna dysku, a wtedy pozostanie tylko profesjonalny odzysk.
  • #5 14194311
    PAN_MACIEJ
    Poziom 9  
    Które numery muszą się zgadzać żeby przeszczepić elektronikę do tego dysku ? Czy jest to któryś z trzech zaznaczonych na zdjęciu ?

Samsung dysk 1TB - Uszkodzony dysk po zwarciu na porcie USB
REKLAMA