Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie laptopa do amplit - Podłączenie laptopa do dekodera - brak dźwięku

sheryll_666 18 Nov 2014 23:46 2394 5
    sheryll_666
    Level 10  
    Witam,
    chcę podłączyć swój laptop MSI kablem hdmi do amplitunera Denon X1100W żeby móc słuchać muzyki na głośnikach podpiętych do amplitunera. Chciałbym także dzięki takiemu połączeniu móc oglądać filmy.
    Problem mam taki: podpinam i w laptopie zmieniam w ustawieniach - Denon jako urządzenie domyślne - głośniki podpięte do laptopa jackiem milkną, Obok ikony denon pojawia się pasek i na zielono pokazuje się sygnał - czyli, że muza gra.
    W denonie mam wpięte to hdmi w wejście media player i problem jest taki, że nie mam tego dźwięku z laptopa mimo, że na samym laptopie niby wszystko pokazuje, że sygnał z niego wychodzi na Denon. Nie mam też obrazu i nie wiem jak to ustawić...
    Podpinałem laptop w inne wejscia ale efekt był taki sam.
    Ma ktoś jakiś pomysł?

Laptop to MSI GE620DX, karta dźwiękowa Realtek HD a graficzna GeForce GT 555M

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas;)
    Polon_us
    Level 42  
    Czy oprócz ikony Denon w laptopie jest również ikona HDMI OUT? Jeśli tak, to proszę ją spróbować. Rozumiem, że mówimy tu o karcie audio w laptopie.

sheryll_666 wrote:
    Nie mam też obrazu i nie wiem jak to ustawić...

A czy w ogóle telewizor obsługuje sygnał komputerowy poprzez połączenie HDMI?
    Kolega to sprawdził w instrukcji telewizora?
    sheryll_666
    Level 10  
    Oprócz ikony Denon AVR X1100W nie ma nic innego.
    Bezpośrednie połączenie laptopa do tv działa - jest dźwięk i jest obraz.
    Polon_us
    Level 42  
    Czy oprócz tego laptopa jakieś inne urządzenie video jest podłączone do tego wzmacniacza? Jeśli tak, czy działa?

Czy to jest nowy wzmacniacz czy już używany?

Pytanie w kontekście ewentualnych ustawień jakie poprzedni właściciel mógł ustawić na tym wzmacniaczu.
    sheryll_666
    Level 10  
    Amplituner jest nowy, podpięte mam do niego ps3 i nie ma problemów, podpinałem też dekoder nc+ sagecom, ale też były problemy tzn był obraz nie było dźwięku - poradziłem sobie tak, że podpiąłem dekoder bezpośrednio do tv a z tv puściłem sygnał audio do amplitunera kablem optycznym
    Polon_us
    Level 42  
    Na miejscu kolegi skontaktowałbym się z serwisem Denona. Coś tu "śmierdzi".

Mozna odnieść wrażenie, że połączenia HDMI nie działają. Z innego tematu wiem, że kolega próbował przywrócenia fabrycznych ustawień.

Także, póki wzmacniacz jest na gwarancji, to lepiej go oddać do naprawy albo wymienić na inny egzemplarz.

Nie ma sensu męczyć się z tym problemem. Wzmacniacz nie działa, tak jak powinien, jeśli mówimy o HDMI.