logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

podłogówka - po załączeniu podłogówki reszta "gaśnie"

robertwolf 19 Lis 2014 02:05 3075 22
  • #1 14145043
    robertwolf
    Poziom 9  
    WItam. Mam prosta instalacje. Z kotla idziezasilanie na dom. Rozdziela się rurami na 3 obwody:
    a) dół - 2 grzejniki i drabinka w łazience
    b) góra - na rórze jest drugi rozdzialacz a pod nim 1 drabinka i 5 kaloryferów
    c) podłogówka - 3 obwody podłogowe

NAgrzewam piec do 60 stopni - działa ogrzewanie góra dół ( przy wyłączonej pompie od podłogówki)
    Włączam pompe podłogówki i przestaje grzać dół a czasem i doł i góra.

Wygląda to tak że przez podłogówkę wodzie jest najłatweij. - gdzie i jak szukać przyczyny.
    Jak odłącze podłogówkę ( moge wyłączyc pompe mieszająca i zamknąć zawór zasilający podłogówke) - cała reszta się nagrzewa ale kaloryfery nagrzewaja się tylko do połowy a najdalszy kaloryfer w domu nie nagrzewa się na maxa - grzeje po całej długości ale jest troche zimniejszy od reszty.
    Każdy kaloryfer jest podpiety do rozdzielacza osobno.

reasumując - dwie rury wchodza do domu - zasilanie i powrót. ZAsilanie jest podzielone trojnikami na 3 obwody - góra dół i podłoga.
    PO włączeniu podłogi reszta przestaje działać. JAk wyłącze podłogówke działa reszta.

po długim nagrzaniu podłogi po czasie włączaja się też kaloryfery ale nie tak jak powinny. Pozroty sa zimnne na kaloryferach. Gdzie szukac przyczyny.
    Wypowiedz przydługa i zagmatwana jesli ktos potrzebowałby szczegółów żeby mi pomóc prosze pytać
    . Robiłem nawet z hydraulikiem tak że odkręcaliśmy powroty i spuszczaliśmy po około 8-10 l wody z każdego obiegu grzejnika - bez zmian.

Sytuacja powstała po 1 sezonie od montażu instalacji. na początku było ok
  • #2 14145132
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Zrób zdjęcia instalacji. Może są za male średnice lub instalacja nie jest wyregulowana.
  • #3 14146961
    robertwolf
    Poziom 9  
    instalacja działała. wyregulowana moze nie być.
    Dziś jak na złość musiałem pół kotła rozebrać bo się sruba dostała do ślimaka.
    ale wracajac do tematu.
    Dzis zaobserwowałem że przy włączonej podłogówce rozdzielacz "dołu jest lodowaty" a cieplejszy jest powrót. wyglada to tak jakby pomp a od podłogówki odwracała tamte dwa obiegi - cisnienie jakie idzie na odpływ podłogówki przebija się przez zasilanie góry i dółu. zaraz wkleje foto obrazujące troche problem

Dodano po 20 [minuty]:

po włączeniu czarnej wtyczki do prądu zasilanie z białymi przewodami się natychmiastowo wychladza a szare przewody są cieplejsze niż białe - pomimo ze to powrot.

Grzejniki mam odkręcone pod głowicami na max - u mnie to 8.

próbowałem kryzować zaworem kulowym podłogówke - bez rezultatu.

czytałem coś o zakręcaniu odpływów pod kaloryferem ale nie zabardzo wiem co i gdzie a nie chciał bym nic spartolic.

syytuacja wyglada w skrócie tak ze sa tak jakby 3 obwody a po włączeniu podłogi najłatiwej cała ciepła woda smiga przez podłoge.
    jak wyłącze pompe z prądu to leci na kaloryfery dół i góra ale wydaje mi sie też ze duzo wolniej niż kiedys.
    moj majster mowi ze czary :-) powód jest na pewno banalny ale nie wpadłem jeszcze na niego
  • #5 14147160
    robertwolf
    Poziom 9  
    gdzie tego szukac - jak to wyglada?? obawiam sie ze moge tego nie miec

Dodano po 4 [minuty]:

instalacja chodzi bez podłogówki od godziny,. kaloryfery na górzy wszystkie ciepłe - powrót ciepły.
    kaloryfery na dole ciepłe - powrót zimny.
    W domu jesto temp. ok ale wydaje mi sie ze to nie działa ok

Dodano po 48 [minuty]:

czy to ten filtr??? zamknąć te dwa zawory odkręcić to kolanko - wypłukac i włożyć spowrotem??
    jesli nie mam uszczelki lepiej najpierw kupić uszczelke i dopiero zabawa???
  • #7 14147651
    robertwolf
    Poziom 9  
    odkrecilem wyczyściłem. był zamulony- fakt. po czyszczeniu bez zmian. odpaliłem podłogówkę - odcieło góre i dół.
    jutro będę jeszcze raz odpowietrzal caly uklad i sprawdzal powroty kaloryferów czy są odkręcone - w zasadzie będzi esprawdzał koleś co się na tym zna lepiej ode mnie. zobaczymy.
  • #8 14147782
    gersik
    Poziom 33  
    Podnieś temperaturę na kotle i wygrzej podłogówkę. A tak w ogóle powinieneś mieć sprzęgło zamiast tych trojaków. Zwiększ bieg pompy kotłowej.
  • #9 14147842
    robertwolf
    Poziom 9  
    Temp podlogowki reguluje zaworem termicznym przy pompie od podlogowki w granicach 30- 60 stopni. Wyjezdzam do pracy i zostawie na 6 h otwarta na mocne grzanie
  • #10 14147883
    gersik
    Poziom 33  
    Nie piszę o temp. podłogówki tylko kotła. Masz za małe średnice wyjść na instalację z kotła dlatego musisz zwiększyć bieg pompy przy kotle i podnieść temp. na kotle. Podłogówka jak się wygrzeje to zawór termostatyczny przymknie obieg na podłogę i automatycznie więcej pójdzie na grzejniki.
    Te siłowniki na podłogówce masz podpięte? Jeśli tak to wywal je bo spalisz pompę gdy wszystkie się zamkną.
  • #11 14148067
    robertwolf
    Poziom 9  
    Jeden jest na staleotwarty

Dodano po 3 [godziny] 4 [minuty]:

Temp kotla 65. Nie dziala

Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

Gersik skad wiesz jakie mam wyjscia na instalacje?na foto jest tylko rozdzielacz.
    Nieistotne.
    Chodzi o to ze wczesniej to dzialalo. Czy mogly sie zamulic,zapchac obwody kaloryferow gora i dol? W tej chwili jak wlacze podloge to odcina mi pozostale dwa obwody bo przez podloge zamyka sie caly uklad ciepla. W domu zrobie rys i wstawie foto.

Czy ta pompa przy rozdzielaczu podlogowki jest potrzebna? Jestem laikiem pytam. Na moj prosty rozum sa 3 obwody. Na obwodzie podlogi jest nsjprosciej wiec plynie tamtedy.

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

Cos w ogole sie popiepszylo bo podlogowka tez sie nie wygrzala. Podloga jest ciepla ale powinna byc po takim czasie goraca bo otworzylem na maksa przeplyw. Dziwactwa albo zapowietrzenia. Szlag mnie juz trafia
  • #12 14149517
    gersik
    Poziom 33  
    Opory przepływu na podłogówce są o wiele większe niż na grzejnikach. Zapowietrzenie możliwe ale jak nie wypuszczałeś wody z podłogówki to mało prawdopodobne. Popraw mnie jeśli się mylę ale czy rura zasilająca to nie jest rura PP 32? Pompa do podłogówki musi być . Zmniejsz prędkość na pompie od podłogówki a zwiększ na pompie przy kotle.
  • #13 14149729
    robertwolf
    Poziom 9  
    Od tego zaczalem. Podlogowka 1 kociol 3. Tu jest na moje jkas awaria mechaniczna. To wszystko chodzilo. Cisnienie jakie wytwarza podlogowka odwraca obieg w ukladzie dolu. Powrot cieply zasilanie lodowate. Cos jest gdzies zapchane. Wymienilem pompe z 20-40 na 20-60 i daje maksa. W zeszlym roku chodzilo to na slabszej pompie.
    Kotlownia jest 13m od domu. Zastanawiam sie czy sie cos nie zamulilo i przeplyw gorszy. Cisnienia byly na granicy dzialania i cos sie zmienilo i sie pojebalo. Zaczne chyba od qstawienia zaworu zwrotnego na powrocie obwodu dolu. Tam mi cofa obieg po wlaczeniu podlogi. Zawor mam czyli bezkosztowo
  • #14 14153499
    robertwolf
    Poziom 9  
    Dziala. Rozbilo sie o litr wodki. Przeplukalismy gardlo i instalacje. Wszystko chodzi jak malina. Oprocz mojej glowy. Ta chyba pekla.
    Nast pyt. Mozna dolac jakiegos inchibitora??zeby sie syf nie wytracal??
  • #15 14156105
    Rafal_elektronik
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Nie widze filtra przed pompą na podłogowe.
  • #16 14156599
    robertwolf
    Poziom 9  
    Wiem ze zapytałem tu o porade. 1 osoba poradzila cos i wytłumaczyła dlaczego. nie chce nikogo obrazac ale polowa tekstów to jest czcze gadanie.
    Jesli ktos mi mowi ze trzeba zwiekszyc cisnienie pompy bo..... to nawet jesli nie ma racji to jestem wdzieczny za taka porade bo jest motywowana przekonaniem slusznosci racji. a jak mi ktos pisze ze nie widzi filtra to ja dziekuje za taka porade.
    Rownie dobrze filtr powinien byc przed obiegiem 1 i obiegiem 2. Mozna wlozyc wszedzie po 4 filtry i tez bedzie dobrze.
    Jeszcze raz powtarzam że nie chce nikogo urazić. Teraz akurat działa ale prosze sobie wyobrazić wkurw...ego na maksa uzytkownika - zimno w domu, zona nad glową jęczy, babka pieje ze mowiła że trzeba kaflowy zostawić a ktoś mi pisze że filtra nie widzi bez zadnego uzasadnienia po co a dlaczego a co on da a czy warto czy wspomoze czy nie zaszkodzi.....kaca mam po wcorajszej naprawie i moze stad ta irytacja....
    w kazdym badz razie
    Problem byl w nieczystosci instalacji. po wypłukaniu wszystkie problemy zniknęły. Martwi fakt ze sytuacja się powtórzy.
    Filtr ten założyłem przed podłogówką i będę się go starał regilarnie czyścic - tak samo jak ten przed piecem. MAm teraz dwa.

Moje pytanie ponawiam. Czy zna ktos sprawdzoną chemie - inhibitor jaki można dolac do instalacji aby wytracało się mniej osadu w przyszłości - instalacja pex plus grzejniki i podłogówka - grzejniki purmo???
  • #17 14158112
    Rafal_elektronik
    Poziom 12  
    Filtr powiniem być przed każdą pompą a jak jest pan taki mądry to po co w ogóle zadawał to pytanie? problem rozwiązany ? zamykamy temat dziękuje do widzenia... nerwy nic nie dadzą.. jak Pan taki nerwowy to forum nie dla Pana tylko worek bokserski. Piszesz pan że był problem przez nieczystości w instalacji a pytasz sie po co filtr... troche powagi

Dodano po 3 [minuty]:

Trzeba zrozumieć Pana bo był wkur... i zapomniał do czego jest filtr i bał sie czy zaszkodzi.
  • #18 14158218
    robertwolf
    Poziom 9  
    Nie chodzi mi o filtr tylko o podejsxie. Rownie dobrze mogl mi ktos powoedziec ze woe co sie stalo.... instalacja nie dziala.
    Zaznaczylem kilka razy zeby sie nie obrazac.
    Jesli urazilem to sorry.

Dodano po 0 [sekundy]:

Nie chodzi mi o filtr tylko o podejsxie. Rownie dobrze mogl mi ktos powoedziec ze woe co sie stalo.... instalacja nie dziala.
    Zaznaczylem kilka razy zeby sie nie obrazac.
    Jesli urazilem to sorry.
  • #19 14159705
    robertwolf
    Poziom 9  
    ironia zbędna. tez potrafie być złośliwy. Rada z filtrem jest taka sama jak rada że powinny być opisane na rurkach obwody np. Prawda oczywista ale co wnosi do tematu - nic. Bo to że filtr powinien czy nie powinien być nie zmienia faktu ze jego obecnosc czy wstawienie nie zmieniło by nic w problemie i to mnie zirytowało. Nie miałem na celu personalnie obrazac nikogo.
    Kolega juz niestety sie ze mnie nabija a fakt ze dziś mam totalny looz powooduje ze mało mnie to wzrusza
  • #20 14159726
    Rafal_elektronik
    Poziom 12  
    Mógłbym sie przyczepić to wielu rzeczy w tej twojej kotłowni np. do powrotu z podłogówki, estetyki itd itd ale nie czapiam sie bo jak grzeje to nic nie wniesie. Jeśli to dla ciebie takie oczywiste z tym filtrem to załóż go i po problemie. To twój pomysł filtra na powrocie kotła czy instalatora? gratuluje

Dodano po 1 [minuty]:

Problem rozwiązany? nie widzę sensu dalszej dyskusji
  • #21 14159751
    robertwolf
    Poziom 9  
    instalatora.
    W tej chwili zalozylem przed pompą na podłogówce.
    Co do estetyki sie zgadzam - marnie to wyglada ale akurat mnie nie przeszkadza.
    Pytam teraz w ramach pogodzenia sie na poważnie. Czemu na powrocie jest zle z tym filtrem???
    Przeczytałem kilka watków chcec rozwiązac moj problem. PRawie na każdym zdjeciu instalacji było na powrocie filtrowane.
    To jest błąd???
    Sory za wcześniej - prosze o podpowiedz z uzasadnieniem i już się na mnie nie gniewać miałem ciezki weekend i szczerze przepraszam

Dodano po 16 [sekundy]:

mam teraz dwa filtry
  • #22 14159767
    Rafal_elektronik
    Poziom 12  
    Może nie jest źle ale nie jest poprawnie. Zalecam filtr przed każdą pompą obiegową w układzie. Taki filtr ma za zadanie ochronić pompę przez zabrudzeniami natomiast jeśli chce się mieć czystą wodę w układzie no to trzeba ją przygotować uprzednio płukając instalację.

Dodano po 1 [minuty]:

Ironia goni ironię. Może niepotrzebnie się wtrącałem??? Przepraszam
  • #23 14159786
    robertwolf
    Poziom 9  
    spoko juz spoko. instalacje mam świeżo wypłukaną. Boję się ze to sie powtórzy. dziś fitrly były czyste - zobacze za dni pare. Co moge wlać do instalacji ( mam na jednym zasilaniu podłogówkę i z kaloryferami - tez wiem ze tak sie nie robi) zeby zapobiec lub zminimalizowac wytrącanie sie szlamu i korozji. Sa inhibitoryh ale jaki polecacie??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z instalacją ogrzewania, w której po włączeniu podłogówki reszta systemu przestaje działać. Instalacja składa się z trzech obwodów: dolnego (grzejniki i drabinka), górnego (grzejniki) oraz podłogówki. Po włączeniu pompy podłogówki, dolny obieg staje się zimny, a górny również przestaje grzać. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z nieprawidłowego ciśnienia lub zanieczyszczeń w instalacji. W trakcie dyskusji poruszane są kwestie regulacji, czyszczenia filtrów oraz konieczności zwiększenia przepływu wody. Po przeprowadzeniu czyszczenia instalacji, problem został rozwiązany, a użytkownik pyta o możliwość dodania inhibitora do wody w celu zapobiegania zanieczyszczeniom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA