logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SLI vs CrossFire – opłacalność, kompatybilność, wsparcie gier i płyt głównych

91Michał 19 Lis 2014 11:36 735 2
REKLAMA
  • #1 14145588
    91Michał
    Poziom 8  
    Cześć właśnie stoję przed wyborem płyty głównej i zastanawiam się czy inwestować w technologie SLI i Crossfire bo panuje na razie kupić jedną karte graficzną a później dokupienie kolejnej ale ponoć to nie opłacalne. Z tego względu chciałbym się dowiedzieć co nie co o tych technologiach.

Z tego co wiem technologie multi GPU łączą się z zwiększonym poborem mocy (lepszy zasilacz) i co za tym idzie zwiększoną ilością ciepła.
    SLI umożliwia połączenie dwóch lub więcej kart graficznych nividi ale tylko o tych samych procesorach graficznych czyli np gtx660 tylko i wyłącznie z gtx660.
    Crossfire umożliwia łączenie kart graficznych AMD (i tu nie wiem czy też tylko o tych samych procesorach graficznych?).
    Hyper sli umożliwia działanie sli na płytach głównych nie wspierających tej technologi. Jakie to ma wady tego rozwiązania?
    Moje wątpliwości dotyczą jeszcze gier i programów. Mianowicie czy w każdej grze i programie będę mógł wykorzystać 2 karty graficzne?
    Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czegoś o mikro-przycięciach które rzekomo pojawiają się przy stosowaniu 2 kart graficznych. Czy faktycznie występują? I czy są uciążliwie jak to wygląda?
    Jeszcze mam pytanie czy można połączyć karty graficzne nividi o różnych procesorach graficznych np.gtx680 i gtx660 albo gtx780 z gtx660 a jak to się ma z Radeonami?
    I czy istnieje możliwość połączenia GPU radeona z nividią i jakie to ewentualne ma wady?
  • REKLAMA
  • #2 14146119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14151027
    91Michał
    Poziom 8  
    O PhysX nieco słyszałem. Wiem tyle, że nie jest to ciekawa opcja, bo niewiele zmienia. Co więcej - tą technologię wspiera niewiele gier.
    http://www.nvidia.pl/object/pc-games-home-pl.html
    A wie ktoś coś może więcej o HyperSLI? Bo wiem, że to pozwala na działanie SLI na płycie, która tego rozwiązania nie wspiera.
REKLAMA