logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Karty NVidii na CrossFireX - Dwie karty GeForce na płytach z CrossFireX - możliwe?

rimanov 01 Paź 2022 18:49 747 7
REKLAMA
  • #1 20216419
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    Witam wszystkich.
    Pytanie może i proste, ale jakiś czas nie śledziłem nowinek komputerowych.
    Chodzi mianowicie o to, czy na płytach głównych, w których jest możliwość połączenia kilku kart graficznych, ale jako CrossFireX, da się umieścić dwie grafiki NVidii, żeby pracowały razem? Czy tylko będzie działać to z AMD?
    Szukałem płyt głównych z obsługą SLI, ale nie znalazłem :( Jeśli już jest możliwość na kilka kart grafiki, to właśnie CrossFireX. Podobno DirectX 12 miało jakoś to rozwiązać, ale nie wiem, jak to wyszło.
    I czy w ogóle dzisiaj karty Nvidii mają możliwość pracowania wspólnie pod SLI? Czy są na tyle mocne, że taka współpraca odeszła do lamusa?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20217139
    rimanov
    Poziom 23  
    Przepraszam, moja wina, nie uściśliłem o jakie płyty mi chodzi.
    Chodzi o płyty pod socket Intel 1700 lub AMD AM5 z obsługą DDR5, i najlepiej gniazdem PCIe 5.0. Takie tam...wymagania :)
    Jasne, jeśli nie będzie, to niech będą i takie pod socket 1200 lub AMD AM4.
    Ewentualnie skłonię się w stronę Radeonów, tam przynajmniej nie ma problemów z CrossFireX.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20218656
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Generalnie technologie łączenia kart nigdy nie nabrały poważnego rozpędu, zwykle były po prostu nieopłacalne. Dlatego mało kto się nad nimi skupia i dlatego nie warto sobie tym głowy zawracać. Zresztą na przykład w serii RTX 3000 jedyna karta wspierająca SLI to RTX3090/3090Ti, niższe modele tej technologii nie wspierają. W seriach RTX4000 NVLink (czyli SLI) zostanie uśmiercone. Tak więc nie polecam szukania płyt z SLI na siłę, bo raczej wątpię, czy ktokolwiek będzie inwestował w tę technologię.

Dodano po 46 [sekundy]:

rimanov napisał:
    Chodzi o płyty pod socket Intel 1700 lub AMD AM5 z obsługą DDR5, i najlepiej gniazdem PCIe 5.0. Takie tam...wymagania

Realnie tego potrzebujesz, czy podoba Ci się na papierze specyfikacja?
  • Pomocny post
    #5 20218757
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    rimanov napisał:
    Przepraszam, moja wina, nie uściśliłem o jakie płyty mi chodzi.
    Chodzi o płyty pod socket Intel 1700 lub AMD AM5 z obsługą DDR5, i najlepiej gniazdem PCIe 5.0. Takie tam...wymagania :)
    Jasne, jeśli nie będzie, to niech będą i takie pod socket 1200 lub AMD AM4.
    Ewentualnie skłonię się w stronę Radeonów, tam przynajmniej nie ma problemów z CrossFireX.

Ta płyta socket 1700 spełnia wymagania poza PCIe 5.0:
    MSI MEG Z690 UNIFY
  • #6 20218844
    rimanov
    Poziom 23  
    Komputer ma być głównie pod program Archicad, pod Unreal Engine i różne programy renderujące. Coraz nowsze jego wersje to coraz większe wymagania, więc tak trochę "przyszłościowo" patrzę. Ale może faktycznie lepiej kupić "normalną" płytę z CrossFireX, wsadzić jednego RTX'a 3090 lub Radeona 6950XT i wtedy, gdyby zaszła potrzeba, to po prostu dorzucić Radeona...
  • Pomocny post
    #7 20220150
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Niestety łączenie kart ma pewne wady, rzadko kiedy uda się uzyskać wydajność wynikającą z zsumowania wydajności obu kart. Czasem dochodziły jeszcze inne problemy. Jak karta jest mało wydajna, to lepiej ją sprzedać (odzyskując część wartości) i kupić wydajniejszą.

Za bardzo przyszłościowo nie ma co patrzeć. Wydajność nie idzie liniowo w górę wraz z ilością wydanej kasy. Niestety powyżej pewnego poziomu dopłaca się dużo uzyskując relatywnie niewiele. Dlatego moim zdaniem lepiej jest kupić coś optymalnego, co wystarczy na kilka lat i za te kilka lat zrobić mocną modernizację kluczowych komponentów. W tym momencie za te kilka lat będzie się miało komputer nadający się na kolejne kilka lat, a nie średni komputer, który warto jeszcze trochę poużywać, no bo się dużo wydało.
  • REKLAMA
  • #8 20221518
    rimanov
    Poziom 23  
    Po przemyśleniu sprawy za przyczyną powyższych odpowiedzi/podpowiedzi nie będę stosował jednak łączenia kart - nie warto.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości użycia dwóch kart graficznych NVidii na płytach głównych obsługujących CrossFireX, które są przeznaczone głównie dla kart AMD. Użytkownik poszukiwał płyt pod socket Intel 1700 lub AMD AM5 z obsługą DDR5 i PCIe 5.0, ale zauważył, że technologie łączenia kart, takie jak SLI i CrossFireX, nie zyskały popularności z powodu niskiej opłacalności. W odpowiedziach podkreślono, że w serii RTX 3000 jedynie RTX 3090/3090Ti wspiera SLI, a w serii RTX 4000 technologia ta zostanie wycofana. Użytkownik zdecydował się na zakup pojedynczej, mocnej karty graficznej, zamiast łączenia kart, co jest bardziej efektywne i przyszłościowe.
REKLAMA