logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Genus 23 RI – komunikat Brak wody w układzie mimo prawidłowego ciśnienia

Rysmag 19 Lis 2014 21:50 2901 6
REKLAMA
  • #1 14147196
    Rysmag
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Mam problem z kotłem Co Ariston Genus 23 RI. Po włączeniu pracuje poprawnie grzeje przez pewien czas następnie po osiągnięciu temperatury na kotle wyłąncza sie. Po kliku minutach zapala się czerwona lampka " Brak wody w układzie " . Po wyłączeniu pieca i ponownym włączeniu działa znów poprawnie do pewnego momentu i znów zapała się czerwona dioda " Brak wody w Układzie " .
    Na manometrze ciśnienie wody jest w normie.
    Czy ktoś może pomóc w tym problemie. Czyściłem filtry nie pomogło.
    Pozdrawiam Rys
  • REKLAMA
  • #2 14148980
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Może manometr się zepsuł i zawiesił aa wody rzeczywiście jest za mało?
  • REKLAMA
  • #3 14155388
    serwisszulborski.pl
    Ocena: 1445
    Uszkodzony manometr albo czujnik poziomu wody (np. zapchany). Ciśnienia w kotle powinno być ok. 1,5 bara.
  • #4 14295166
    Rysmag
    Poziom 2  
    Ciśnienie jest dobre . Myślę ,że jest problem z przepływem w samym piecu. Płukałem nagrzewnice i piec pracował dobrze przez kilka dni. Znowu jest to samo , grzeje prawidłowo , grzejniki w całym domu są ciepłe i za jakiś czas piec się wyłącza pali się czerwona dioda "Drak wody w układzie " . Rozbierał i czyściłem również membranę w presostacie , płukałem pompę.
    Może jest za mały przepływ przez nagrzewnice ?
  • REKLAMA
  • #5 14296672
    serwisszulborski.pl
    Ocena: 1445
    Problem może być złożony: zbyt mały przepływ wody przez nagrzewnicę, blokady pompy (może już się kończy), niesprawny czujnik przepływu wody (zużyta membrana), niesprawny zawór 3-drogowy, niesprawny siłownik tegoż zaworu itd.
  • REKLAMA
  • #6 14297570
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 198
    Rysmag napisał:
    Ciśnienie jest dobre . Myślę ,że jest problem z przepływem w samym piecu. Płukałem nagrzewnice i piec pracował dobrze przez kilka dni. Znowu jest to samo , grzeje prawidłowo , grzejniki w całym domu są ciepłe i za jakiś czas piec się wyłącza pali się czerwona dioda "Drak wody w układzie " . Rozbierał i czyściłem również membranę w presostacie , płukałem pompę.
    Może jest za mały przepływ przez nagrzewnice ?

Najlepiej wymień membranę w presostacie przepływu wody na nową i koniecznie przepchaj ten mały otworek w korpusie mosiężnym na który wchodzi ucho membrany. Gdy jest on zapchany to presostat nie będzie działał prawidłowo.
    Pozdrawiam
  • #7 14300223
    Rysmag
    Poziom 2  
    Dzieki za porady, wcześniej już wymieniłem membranke , otworek tez przepchałem piec wtedy troche pracował ale w nocy znowu sie wyłaczył i póxniiej to samo, coraz częściej. Wczoraj dostałem sie do elektroniki ponieważ gdy odchylałem kasete z elektronika piec się wyłączył , gdy znów ruszyłem się włączał. Ruszyłem kablami i łączówkami ale trudno było ustalić gdzie jest jakiś niekontakt. Pewne było iż coś jest nie tak chyba w module wysokonapieciowym. Zdemontowałem płytkę przeczyściłem wszystkie łączówki. Przelutowałem przekażniki i tranzystor mocy ten na radiatorze. Płytka pod tym tranzystorem jest lekko przegrzana ( zmieniony lekko kolor )
    Poskładałem i piec pracował dobrze przez cała noc i do południa. Postanowiłem więc skręcić wszystkie plastiki. po załażeniu płyty czołowej po jakim czasie znowu sie wyłączył i zapaliła sie czerwona dioda brak wody w układzie :( :( :( Znowu zdemontowałem plastiki i piec sobie pracuje bez uwag. Co jest , w tej elektronice ? Dlaczego akurat pali sie dioda od obiegu , moze sterowanie pompą na tej płytce szwankuje. Moze przekaźniki nie łącza dobrze ?
    Mile widziane sugestie
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem Ariston Genus 23 RI, który po osiągnięciu temperatury wyłącza się, a następnie zapala się czerwona lampka "Brak wody w układzie". Pomimo prawidłowego ciśnienia wody na manometrze, kocioł działa poprawnie tylko przez pewien czas. Użytkownik sprawdził filtry, płukał nagrzewnicę, a także czyścił membranę w presostacie. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony manometr, zbyt mały przepływ wody, blokady pompy, niesprawny czujnik przepływu, czy problemy z elektroniką. Wskazówki obejmują wymianę membrany w presostacie oraz sprawdzenie elektroniki, co może być źródłem problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA