logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - Radeon HD 6950 nie działa po instalacji sterowników

cinek966 20 Lis 2014 08:58 19440 14
  • #1 14147888
    cinek966
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie.

Zacznę od mojego hardware'u, który jest w tym problemie istotny:
    płyta główna: Asrock 970 Extreme 4
    grafika: Radeon HD 6950

Wczoraj sformatowałem sobie dysk C i zainstalowałem od nowa Windowsa 7.
    Instalacja przebiegła prawidłowo, jednak po uruchomieniu systemu widzę, że Windows sam z siebie nie zainstalował żadnych sterowników (a dałbym sobie uciąć głowę, że kiedyś to robił z automatu - ale może się mylę).

Więc zainstalowałem sterowniki z oryginalnej płytki od płyty głównej. Karta sieciowa od tego momentu już działa, wejścia USB i karta dźwiękowa też. Ściągnąłem najnowsze sterowniki do karty graficznej i po ich instalacji, restartuje komputer i odpalenie Windowsa kończy się na widoku loga Win7.

Po uruchomieniu w trybie awaryjnym systemu i odinstalowaniu sterowników (które widocznie uniemożliwiają uruchomienie systemu), spróbowałem zainstalować stare sterowniki od karty graficznej które dostałem na płytce wraz z kartą. Po instalacji i restarcie ta sama sytuacja, zatrzymuje się na logu Win7.
    Okazało się po sprawdzeniu w menadżerze urządzeń, że wykryta karta graficzna to nie mój Radeon, tylko karta VGA (czyli zintegrowana tak?).

Z tego, co udało mi się dowiedzieć to moja płyta główna nie posiada zintegrowanej karty graficznej, więc wyłączenie jej w Biosie chyba nie wchodzi w grę. :)
    Wspomnę jeszcze, że Windows jest sprawdzony, za jego pomocą już wielokrotnie stawiałem system.

Oczywiście ok. 3 razy formatowałem system i stawiałem Windowsa od nowa (jakby miało to coś pomóc, ale spróbować nie zaszkodzi).

Spróbowałem też zainstalować nowsze sterowniki typu all in one do płyty głównej (na czysty system po drugim formacie) z oficjalnej strony ASRock.

Na koniec dodam, że na stronie AMD jak wiadomo jest opcja, żeby serwis online sam wykrył jaką mam kartę i zasugerował mi, jakie stery ściągnąć, co ciekawe, stronka wykryła Radeona i kazała ściągnąć te same sterowniki.

Jeszcze jedna sprawa - karta graficzna przed formatem działała sprawnie, nie było z nią nigdy problemu.

Jestem laikiem w tym temacie, więc prosiłbym o dość dokładne sugestie, co mogę jeszcze zrobić. Może warto dociec tematu - czemu Win7 sam nie zainstalował tych wszystkich części (typu karta sieciowa, dźwiękowa, graficzna itp).
  • #2 14147924
    panicz74
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Kiedyś miałem podobny problem z Radeonem. Sprawdź czy karta w ogóle jest widoczna w menedżerze urządzeń. U mnie nie była. Pomogła instalacja sterowników AMD wraz Utility ATI. Wszystko dostępne na stronie AMD.
  • #3 14147943
    cinek966
    Poziom 9  
    panicz74 napisał:
    Kiedyś miałem podobny problem z Radeonem. Sprawdź czy karta w ogóle jest widoczna w menedżerze urządzeń. U mnie nie była. Pomogła instalacja sterowników AMD wraz Utility ATI. Wszystko dostępne na stronie AMD.

Tak jak pisałem, karta Radeon nie jest wykryta w menadżerze urządzeń - pokazuje mi że wykrywa kartę VGA.
    Więc co zainstaluję to i tak są nie zgodne te sterowniki:/

a te sterowniki o których mówisz: Utility ATI - to na czym polegają?

Ja ściągałem te sterowniki: AMD Catalyst Packages v. 14.9
  • #4 14147971
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Witaj.

cinek966 napisał:
    Zacznę od mojego hardware'u, który jest w tym problemie istotny:
    płyta główna: Asrock 970 Extreme 4
    grafika: Radeon HD 6950

A co z resztą podzespołów? Uzupełnij konfigurację w 1 poście, kierując się tym tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13096199#13096199

Odnosząc się do problemu, zacznijmy od tego:
    cinek966 napisał:
    Okazało się po sprawdzeniu w menadżerze urządzeń, że wykryta karta graficzna to nie mój Radeon, tylko karta VGA (czyli zintegrowana tak?).

Z tego, co udało mi się dowiedzieć to moja płyta główna nie posiada zintegrowanej karty graficznej, więc wyłączenie jej w Biosie chyba nie wchodzi w grę.

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Karta jest wykryta, ale problem jest natury sterowników lub problemów ze sprzętem.

Po pierwsze, zajrzyj tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869870.html
    Masz opisane krok po kroku, jak zachowywać przy instalacji karty graficznej. Oczywiście pierwsze punkty w tym wypadku pomijasz.
    Przede wszystkim powinieneś zainstalować poprawnie sterowniki do chipsetu płyty głównej, które pobierasz ze strony Producenta.
    http://www.asrock.com/mb/AMD/970%20Extreme4/index.pl.asp?cat=Download
    Warto, byś podał, jaki to Windows 7 jest.

Zanim jednak to wykonasz, proszę, byś zamieścił zrzut ekranu z CrystalDiskInfo (wszystkie parametry widoczne - rozciągnij okno do maksymalnych rozmiarów):
    http://crystalmark.info/download/index-e.html
    Zdjęcie zamieść wg tej instrukcji:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    Sprawdzimy, czy z HDD jest wszystko tak, jak należy.
  • #5 14150820
    cinek966
    Poziom 9  
    Windows, który zainstalowałem to Windows 7 Proffesional - 64bity.

Załączam zdjęcie z CrystalDisk

Windows 7 - Radeon HD 6950 nie działa po instalacji sterowników

Co do reszty podzespołów:
    01-Asrock 970 Extreme 4
    02-QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 965, 3400 MHz (17 x 200)
    03-pamiec 2szt: 4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM
    04-AMD Radeon HD 6950 (Cayman)
    05-zasilacz zt series power supply OCZ technology 550W
    06-Windows 7 proffesional 64bit.

Tak jak pisałem wcześniej sterowniki ktore mi wskazałeś instalowałem już
    Edit:

Dodam jeszcze, że wczoraj spróbowałem kolejnych manewrów, pożyczyłem windowsa 8 na próbę od znajomego, przy nim mamy podobną sytuację,
    system znajdują standardową kartę graficzną (a nie radeona), po kliknięciu w menadżerze urządzeń PPM i zadania mu operacji poszukiwania sterowników, ten znalazł coś, zainstalował i dla odmiany zawiesił się już na pulpicie (nie potrzebny był reset:) ), oczywiście windows już nie staje.

Na win7 spróbowałem również zresetować BIOS (tym magicznym przyciskiem z tyłu obudowy) - to też nic nie pomogło.

W akcie desperacji wyjąłem nawet kartę graficzną, przeczyściłem wszystko co się dało - brak efektu

Jeszcze jedna ciekawostka, na win7, po usunięciu wszystkich sterowników i ponownej probie instalacji sterowników do karty graficznej - przed zrestartowaniem kompa sprawdziłem w menadżerze kartę i wtedy pojawił się Radeon! No ale po restarcie znowu z wiecha.

Ech...nie wiem już co robić...
  • #6 14150837
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zmień sterowniki do karty graficznej na starsze, sprawdzone.
  • #7 14150855
    smigul
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Po wgraniu systemu pobierałeś aktualizację?
  • #8 14150856
    cinek966
    Poziom 9  
    swiercm napisał:
    Zmień sterowniki do karty graficznej na starsze, sprawdzone.

Tak jak już wcześniej pisałem - próbowałem instalować nawet stare sterowniki od karty graficznej, które dostałem wraz z nią na płytce - po nich następuje ta sama sytuacja.

Co do pytania Smigula,
    Próbowałem zarówno odłączyć neta i nic nie ściągać aktualizacji Windowsa + instalować swoje sterowniki, jak i pozwolić na ściągnięcie aktualizacji przez Windowsa, jak Win8 ściągnął sobie sterowniki do karty, to też padł.
  • #9 14150862
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zatem sprawdź działanie karty graficznej na innym komputerze.
  • #10 14150872
    smigul
    Poziom 19  
    Przetestuj pamięć ram, jak będzie ok to zrób jak napisał swiercm.

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze jedno, czy w menadżerze nie ma żadnych żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
  • #11 14150887
    cinek966
    Poziom 9  
    smigul napisał:
    Przetestuj pamięć ram, jak będzie ok to zrób jak napisał swiercm.

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze jedno, czy w menadżerze nie ma żadnych żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?

Z tego co kojarzę to raczej nie było, ale jeszcze to sprawdzę po pracy.
    Kartę postaram się sprawdzić - czy jest jakiś mało inwazyjny sposób na zrobienie tego? Czy muszę wsadzić kartę to czyjegoś kompa, wywalić jego sterowniki (jeśli ma geforca a nie radeona jak ja) i zainstalować swoje. Czy istnieje prostsze rozwiązanie?

Jeszcze myślałem nad updatem biosu.....jak myślicie może to coś dać?
  • #12 14150893
    smigul
    Poziom 19  
    Możesz zaktualizować bios, z menedżera urządzeń podaj identyfikator tej karty VGA.
  • #13 14150942
    cinek966
    Poziom 9  
    smigul napisał:
    Możesz zaktualizować bios, z menedżera urządzeń podaj identyfikator tej karty VGA.

ok a ten identyfikator to co to jest dokładnie? skąd mam go uzyskać?
  • #14 14150948
    smigul
    Poziom 19  
    Z menadżera urządzeń > właściwości >zakładka szczegóły> właściwość > identyfikator sprzętu. To identyfikator sprzętu czyli np. jaka to karta.
  • #15 17560166
    Lasiu21
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Witam wszystkich. Podłącze się do tematu aby nie zaczynać nowego wątku.

Pacjent: Windows 7 Profesional x64
    Karta grafiki: GForce GT 630
    Płyta główna: Gigabayte GA-B85M-D3H

Otóż po sformatowaniu dysku, postawieniu systemu i zainstalowaniu sterowników płyty głównej, Win 7 nie widzi karty graficznej tylko standardową karte graficzną VGA. Jest to bardzo dziwne bo do samego końca przed formatem wszystko śmigało aż miło. Wie ktoś co może być tego przyczyną???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Radeon HD 6950 po reinstalacji systemu Windows 7 na płycie głównej Asrock 970 Extreme 4. Po instalacji systemu, Windows nie wykrywa karty graficznej, zamiast tego pokazuje standardową kartę VGA. Użytkownik zainstalował sterowniki z płyty głównej oraz najnowsze sterowniki AMD Catalyst, jednak po ich zainstalowaniu system nie uruchamia się poprawnie. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie widoczności karty w menedżerze urządzeń, instalacja starszych sterowników, testowanie karty w innym komputerze oraz aktualizacja BIOS-u. Użytkownik potwierdza, że karta nie jest wykrywana, a także rozważa różne metody rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA