logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung r720 - Laptop nie uruchamia się na samej baterii, działa tylko z zasilaczem

bohunmike 21 Lis 2014 11:45 1635 4
  • #1 14151199
    bohunmike
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam,

Mam lapka wymienionego w tytule. Płyta BA41-01060A. W obecnym stanie, laptop uruchamia się na podłączonym zasilaczu oraz ładuje baterię. Jeśli jest uruchomiony już na zasilaczu i odepniemy zasilanie zewnętrzne to poprawnie pracuje na baterii. Jedyny problem to że wyłączonym laptopie i tylko podłączonej baterii laptop nie uruchamia się, napięcie na power switch'u 3.3V, gdzie dalej szukać przyczyny ?

Załączam także schemat, jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie szukać usterki, będę wdzięczny.
    Załączniki:
    • samsung_np-r720_cannes-ext_gfx-amd_rev_1_0_sch.pdf (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14151308
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Myślę, że na początek do rozpatrzenia co jest potrzebne dla uruchomienia z Aku ?

Samsung r720 - Laptop nie uruchamia się na samej baterii, działa tylko z zasilaczem

• #3 14151661
    bohunmike
    Poziom 12  
    OK. Poprawiłem zimny lut na jednej nóżce i usunąłem zwarcie pomiędzy dwoma układu U10. Teraz ciekawostką jest to że świeci się dioda od ładowania przy włożonej baterii bez podłączonego zasilacza.

Edit:

Już wnioskuję że płyta była zalana i wymyta. Poprawiłem kilka lutów na układach przy złączu baterii i teraz nie wstaje na samym zasilaczu, za to bez zasilacza po włożeniu baterii dioda świeci się na zielono (rzekomo bateria naładowana :)).
  • #4 14151767
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Zaznacz, napisz pomiędzy, którymi pinami U10 usunąłeś zwarcie?
    *Skąd tam zwarcie?

Ten KBC jest z własnym wsadem (Flash). Duży problem.
  • #5 14154725
    bohunmike
    Poziom 12  
    Płyta była już "magikowana". Klient zdecydował się na wymianę całej płyty. Jako ciekawostka zwarcia na KBC go nie uszkodziły, płyta według mnie w 100 % do odratowania, nie wszystkie nóżki łączą.

Temat do zamknięcia.
REKLAMA