logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to za plik hiberfil.sys ? Da się to wyłączyć ?

Liu Kang 19 Mar 2003 11:26 75928 7
REKLAMA
  • #1 138756
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Na dysku, na którym zainstalowany jest Win_XP tworzy mi się taki plik. Jego rozmiar jest taki ile mam pamięci w komputerze. Zabiera mi to troche miejsca, bo mam 640 MB RAM-u. Da się jakoś to ominąć, albo wyłączyć ?
  • REKLAMA
  • #2 138844
    AxiD
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    To jest plik ktory powstae podaczas wchodzenia w tryb hibvernacji. Znosteaje zrzucona pamiec z ramu na dysk w celu ponownego sybkiego ladowanie windows. Nieudalo mi sie do tad tego wylaczyc wiec chyba sie nieda :D pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #3 139024
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Nie mam XP ale na pewno da sie to wylaczyc:

prawy przycisk myszy na pulpicie - wygaszacz -funkcje oszczedzania energii - hibernacja - wylacz

LUB

panel sterowania - opcje zasilania - zakladaka hibernacja odznaczasz mozliwosc hibernacji i plik znika
  • REKLAMA
  • #4 139318
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    PLATON miał rację "panel sterowania" - "opcje zasilania" - zakladaka "hibernacja" - odznaczyłem "Włącz hibernację" i plik znikł, a na dysku pojawiło mi się miejsce.
    - Dzięki
    - Pozdrawiam
  • #5 4572006
    beretus
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Znikło jak za pomocą czarodziejskiej pałeczki ;) a da się tak wyłączyć pagefile.sys ?
  • #6 4572130
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    :arrow: beretus
    Tak ale nie wyjdzie Ci to na dobre. Panel Sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajnosc -> Ustawienia -> Zaawansowane -> Pamiec wirtualna, dalej juz sobie poradzisz.
  • REKLAMA
  • #8 4572410
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Co do pagefile.sys , wyłączony od dawna , problemów nie zauważyłem , a raczej wydaje mi się ,że szybciej działa .Natomiast system podnosi sie bardzo szybko a zamyka błyskawicznie.System XP Home Edition i 1,5GB RAM-u , partycja systemowa NTFS reszta FAT32.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Plik hiberfil.sys w systemie Windows XP jest tworzony podczas korzystania z trybu hibernacji i ma rozmiar odpowiadający ilości pamięci RAM w komputerze, ponieważ zawiera zrzut pamięci operacyjnej na dysk. Można go wyłączyć, dezaktywując funkcję hibernacji w Panelu Sterowania w sekcji Opcje zasilania, zakładka Hibernacja, poprzez odznaczenie opcji "Włącz hibernację". Po wyłączeniu plik znika, a zwolnione miejsce na dysku staje się dostępne. Dyskusja porusza także temat pliku pagefile.sys (plik wymiany), którego wyłączenie jest możliwe w ustawieniach pamięci wirtualnej, jednak nie jest zalecane ze względu na potencjalne problemy z działaniem niektórych aplikacji, mimo że niektórzy użytkownicy zgłaszają poprawę wydajności po jego wyłączeniu. Systemy z różną ilością pamięci RAM i różnymi systemami plików (NTFS, FAT32) również były omawiane w kontekście działania tych plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA