logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośna praca transformatora MOT po rozebraniu i prowizorycznym sklejeniu rdzenia

piotrkol7 23 Lis 2014 16:56 1773 7
REKLAMA
  • #1 14158274
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Witam.
    Ostatnio zdobyłem transformator od kuchenki mikrofalowej celem jego przewinięcia na niższe napięcie. Rdzeń rozebrałem na dwie części, uzwojenia wybiłem, uzwojenie 230V dodatkowo zaizolowałem i nabiłem z powrotem. I tu zaczęły się problemy. Póki co jeszcze nie złożyłem rdzenia, jedynie skleiłem klejem typu super glue prowizorycznie i podłączyłem do prądu. I niemalże ogłuchłem. Transformator pracuje tak głośno, że nie da się przebywać w pomieszczeniu (dużym), gdzie się znajduje. Nie lata po stole, nie buczy, dźwięk taki, jak dzwonek w szkole, po 20 sekundach nieco cichnie, ale dalej dźwięk wysoki. Częstotliwość tego hałasu jest zbyt wysoka jak na 50Hz lub też 100Hz. Podejrzewam, że transformator rezonuje z mniejszą częścią rdzenia. Czy sklejenie go porządnym klejem dwuskładnikowym rozwiąże problem? Chciałem to zrobić po nawinięciu, jednak gdy to nie pomoże, to chcę uniknąć ponownego rozbierania.
    Pozdrawiam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14159513
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Ocena: 304
    Problem masz z rdzeniem, albo z uzwojeniami. Co do rdzenia, może być przyczyną jego "sklejanie", beznadziejny pomysł. Blach są upakowane za luźno i drgania wywołane są przez strumień magnetyczny zamieniony na falę mechaniczną, czyli prościej mówiąc dźwięk. Z uzwojeniami jest podobnie, jeżeli są one za luźno nawinięte nie wykorzystują w pełni możliwości transformatora i zaczynają drgać. Musisz przysłuchać się dokładnie z czego wydobywa się hałas. Rdzeń najlepiej skręcić śrubami, albo zanitować, wręcz możesz go zaspawać jedną szlaką z każdej strony.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14159646
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Tyle że nic nie trzeszczy ani nie brzęczy, słychać po prostu bardzo głośny brum o dosyć wysokiej częstotliwości. Ja rozumiem, że to trafo dużej mocy ma prawo buczeć, ale buczeć, a nie piszczeć jak to ma miejsce u mnie. Ten hałas jest głośniejsxy od pracy odkurzacza. Uzwojenie ciasno nawinięte, zwoje są zalane klejem bądź emalią, całość nabita na rdzeń (ze sporym trudem). Dodam jeszcze, że trafo pracuje bez obciążenia, po nawinieciu jakiegokolwiek uzwojenia halas staje sie nie do wytrzymania dla osob w pomieszczeniu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 14161192
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Może źle przeliczyłeś uzwojenia? Możesz napisać obliczenia?
  • #5 14161351
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Nie, ja tu nic nie przeliczałem, trafo z samym uzwojeniem sieciowym podłączone do zasilania paskudnie hałasuje, a mowiac o nawijaniu uzwojenia, mialem na mysli jedynie przelozenie jakiegokolwiek drutu przez okienka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14161373
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Być może transformator Ci się wzbudza samoczynnie, spróbuj na siłę poruszać uzwojeniem i zobaczyć czy dźwięk się zmienia.
  • Pomocny post
    #7 14161535
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1068
    Transformator do mikrofalówki nie jest typowym transformatorem. W jego rdzeniu występuje bardzo duża indukcja magnetyczna. Z tego powodu bardzo często blachy rdzenia są spawane aby nie drgały i nie hałasowały. Pomiędzy rdzeń, a karkas też są zwykle w tym samym celu wbijane kliny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14164186
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Widzę, że kolega ma podobne zdanie. Nie ma innej możliwości niż luźny rdzeń i luźne uzwojenia, nic innego nie może w transformatorze wytwarzać fali mechanicznej. Kiedyś robiłem z tym eksperymenty i mogę Ci powiedzieć, że jeżeli pakiet blach transformatorowych jest za luźno poukładany to zawsze będziesz słyszał dźwięk. Ja jestem w stanie zmusić nawet trafo do odtwarzania muzyki z mp3. Najlepiej gdybyś nie poprawiał fabryki i zaspawał rdzeń po obu stronach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z głośną pracą transformatora z kuchenki mikrofalowej po jego rozebraniu i prowizorycznym sklejeniu rdzenia. Hałas, który przypomina dźwięk dzwonka, jest zbyt intensywny, aby przebywać w pomieszczeniu. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną jest luźny rdzeń lub uzwojenia, które mogą drgać z powodu niewłaściwego montażu. Odpowiedzi sugerują, że rdzeń powinien być skręcony lub zaspawany, a uzwojenia powinny być odpowiednio napięte, aby zminimalizować drgania. Wskazano również, że transformator do mikrofalówki ma specyficzne wymagania dotyczące konstrukcji, w tym spawanie blach rdzenia, aby zapobiec hałasowi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA