logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego przewinięty transformator z mikrofalówki głośno pracuje?

noel200 08 Maj 2014 21:16 2577 11
REKLAMA
  • #1 13583000
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 815
    Witam,posiadam taki transformator z mikrofalówki:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Przeciąłem spawy, wyjąłem uzwojenia, następnie pierwotne założyłem z powrotem, a wtórne nawinąłem płaskownikiem miedzianym o przekroju 2,5x7,1mm.
    Wygląda to tak:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Po podłączeniu pracuje on jednak bardzo głośno. Jak stara spawarka.
    Rozumiem, że te uzwojenie wtórne jest dość luźne, ale żeby aż tak głośno to pracowało? Pobiera przy tym 74W z sieci. Nie podłączałem jeszcze nic do uzwojenia wtórnego. Żadnego odbiornika. Woltomierzem jedynie sprawdziłem i jest tam 3,3VAC.
    Filmik z pracy:

W czym jest problem? Trzeba zespawać z powrotem, czy te uzwojenie porządnie zamocować?
    Wydaje mi się że 70W poboru na "pusto" i taki hałas nie jest normalny.
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13583146
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Musisz mieć zwarcie na wtórnym. Prawdopodobnie gdzieś porysowałeś emaliowany drut i oto skutki.

Zmierz przede wszystkim:
    Opór uzw. wtórnego
    Opór uzw. pierwotnego

Czy nie ma przejścia pomiędzy uzwojeniem wtórnym a pierwotnym.
  • Pomocny post
    #3 13583190
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    Spróbuj najpierw skręcić rdzeń śrubami wykorzystując płaskowniki .
  • #4 13583225
    noel200
    Poziom 27  
    Nawijałem ostrożnie, bo właśnie obawiałem się, że izolację zdrapię. Oporu wtórnego to nie zmierzę, bo jak? Przewody od miernika mają o wiele większy opór.
    Pierwotne też nie uszkodzone nigdzie. Delikatnie go zdejmowałem i zakładałem, ale zmierzę czy nie ma przejścia na rdzeń i wtórne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13583651
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    A blachy nie dzwonią?
  • REKLAMA
  • #6 13583960
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1501
    noel200 napisał:
    W czym jest problem?

Problem jest w niewłaściwym nawinięciu uzwojenia wtórnego, niewłaściwym złożeniu rdzenia, występujące prądy wirowe. Ściski stolarskie zostaw stolarzom, w energetyce wszystko musi być dopięte na "ostatni guzik"...

I jeszcze jedno- transformatory i silniki się przezwaja- nie przewija!
    Jeśli urządzenie posiada zacisk ochronny- należy podłączyć odpowiedni przewód (OCHRONNY)!

DJ_Dexinter napisał:
    Musisz mieć zwarcie na wtórnym. Prawdopodobnie gdzieś porysowałeś emaliowany drut i oto skutki.

Zmierz przede wszystkim:
    Opór uzw. wtórnego
    Opór uzw. pierwotnego

Więc napisz, ile przede wszystkim powinien wynosić ten opór uzwojenia pierwotnego oraz wtórnego, uwzględniając widoczną ilość zwojów i przekrój płaskownika. :|
  • #7 13584082
    kaputo
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Fabrycznie wykonane transformatory są zalewane żywicą Urethan. Miałem kiedyś takie trafo, które potraktowane sprayem URETHAN 71, stało się cichutkie.
    Zalanie po przezwojeniu na pewno bardo zmniejszy buczenie transformatora.
  • REKLAMA
  • #8 13585863
    noel200
    Poziom 27  
    Trochę podziałałem przed chwilą.
    Wyjąłem uzwojenie wtórne, obejrzałem pod kątem możliwych zwarć i owinąłem ciasno taśmą izolacyjną. Rdzeń też jeszcze owinąłem i wyczyściłem.
    bez wtórnego pracuje tak:

Z założonym ponownie tak:

Może trochę ciszej, ale nie jakoś szczególnie

Pobór prądu na biegu jałowym taki jak wczoraj:

Napięcie na wtórnym 3,34V, opór pierwotnego ok 1,5ohm (tyle samo było przed grzebaniem w transformatorze), Przejść pomiędzy uzwojeniami, ani do rdzenia nie ma.

Czy tak silne pole magnetyczne jak widać na powyższym filmiku jest normalne?
    I do czego służą te dwie małe przekładki z blach? Oryginalnie siedziały pomiędzy uzwojeniami.

Dziś przy jednym uruchomieniu bezpiecznik na pierwotnym spaliło. 5A. Za mały do tego trafo? Może ono mieć 750W jak jest na nim napisane, czy to tylko jakiś numer seryjny?

Podłączyłem z ciekawości do wtórnego grot od lutownicy transformatorowej.
    Powiem, że ostro:

Akrzy74, możesz wytłumaczyć dlaczego twoim zdaniem merytoryczne wypowiedzi w temacie są zbędne? Na twoje pytanie też tam odpowiedziałem. Choć bez sensu i nie ma związku z tematem to odpowiedziałem. Świadczy to o zainteresowaniu i tym, że szanuję innych użytkowników forum, którzy poświęcają czas żeby mi pomóc. Link przynajmniej byś podał. To że dla ciebie to nie było istotne to nie znaczy, że innym też nie będzie.
  • #9 13586027
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    noel200 napisał:

Akrzy74, możesz wytłumaczyć dlaczego twoim zdaniem merytoryczne wypowiedzi w temacie są zbędne?

Merytoryczne wypowiedzi zawsze pozostaną, natomiast Tobie kolego-zanim zrobisz sobie krzywdę, radzę jeszcze raz przeczytać mój wcześniejszy post i zapoznać się z budową i zasadą działania transformatora.
    noel200 napisał:
    Link przynajmniej byś podał.

Tobie też się coś od życia należy. Dałem wędkę, reszta należy do łowcy...
  • #10 13586044
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Polecam zapoznać się z :

Prosto i skutecznie.
  • #11 13935352
    noel200
    Poziom 27  
    Trafo już od jakiegoś czasu pracuje. Najbardziej pomógł kolega, który wrzucił filmik z youtuba, a którego post został usunięty.
    Wrzucę go jeszcze raz, bo napisy, które autor tam umieścił wiele wyjaśniają: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Trzeba było zespawać z powrotem rdzeń.
    Aha i te przekładki pomiędzy uzwojeniami są konieczne. Bez nich pali bezpiecznik na pierwotnym.
    Pozdrawiam
  • #12 13935381
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Akrzy74 napisał:
    Problem jest w niewłaściwym nawinięciu uzwojenia wtórnego, niewłaściwym złożeniu rdzenia, występujące prądy wirowe.

Naucz się czytać ze zrozumieniem.

Wstawiony film nie ma nic wspólnego z ochroną przeciwporażeniową, zasadami BHP, prawidłowym złożeniem cewek i rdzenia, ale co tam, najważniejsze że działa, na zwarciu iskrzy....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z głośną pracą transformatora z mikrofalówki po jego przeróbce. Po przecięciu spawów i nawinięciu uzwojenia wtórnego z miedzi, transformator wydaje hałas porównywalny do starej spawarki, pobierając 74W bez obciążenia. Użytkownicy sugerują sprawdzenie oporu uzwojeń, ewentualne zwarcia, a także poprawne złożenie rdzenia. Wskazano na konieczność użycia przekładek między uzwojeniami oraz na możliwość zalania transformatora żywicą Urethan, co może zmniejszyć hałas. Ostatecznie, użytkownik potwierdził, że zespawanie rdzenia oraz użycie przekładek rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA