Witam,posiadam taki transformator z mikrofalówki:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Przeciąłem spawy, wyjąłem uzwojenia, następnie pierwotne założyłem z powrotem, a wtórne nawinąłem płaskownikiem miedzianym o przekroju 2,5x7,1mm.
Wygląda to tak:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Po podłączeniu pracuje on jednak bardzo głośno. Jak stara spawarka.
Rozumiem, że te uzwojenie wtórne jest dość luźne, ale żeby aż tak głośno to pracowało? Pobiera przy tym 74W z sieci. Nie podłączałem jeszcze nic do uzwojenia wtórnego. Żadnego odbiornika. Woltomierzem jedynie sprawdziłem i jest tam 3,3VAC.
Filmik z pracy:
W czym jest problem? Trzeba zespawać z powrotem, czy te uzwojenie porządnie zamocować?
Wydaje mi się że 70W poboru na "pusto" i taki hałas nie jest normalny.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Przeciąłem spawy, wyjąłem uzwojenia, następnie pierwotne założyłem z powrotem, a wtórne nawinąłem płaskownikiem miedzianym o przekroju 2,5x7,1mm.
Wygląda to tak:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Po podłączeniu pracuje on jednak bardzo głośno. Jak stara spawarka.
Rozumiem, że te uzwojenie wtórne jest dość luźne, ale żeby aż tak głośno to pracowało? Pobiera przy tym 74W z sieci. Nie podłączałem jeszcze nic do uzwojenia wtórnego. Żadnego odbiornika. Woltomierzem jedynie sprawdziłem i jest tam 3,3VAC.
Filmik z pracy:
W czym jest problem? Trzeba zespawać z powrotem, czy te uzwojenie porządnie zamocować?
Wydaje mi się że 70W poboru na "pusto" i taki hałas nie jest normalny.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam.