logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

posiadam kino Yamaha jednak głośniki mnie nie zadowalają

zona1111 24 Lis 2014 01:49 5055 18
REKLAMA
  • #1 14160038
    zona1111
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    jestem posiadaczem kina domowego Yamaha
    - amplituner RX-V371
    - bluray - BD-S671
    - głośniki podłogowe NS-50F
    - centralny - NS - C55
    - satelity - NS-E55
    - subwoofer - taki standard Yamaha
    a więc taka średnio zamożna rodzinka Yamaha. Jednak z biegiem czasu, częstością słuchania i porównywania innego sprzętu w/w głośniki przestały mnie zadowalać. Zacytuje fragment opinii jednego z użytkowników - "Z pozytywnych rzeczy: są tanie, jakość wykonania - na 4. Brzmienie w trybie stereo:
    Bas zaskakująco dobry jak na tę cenę, nawet zbyt obfity. Nie schodzi nisko, ale jest nieźle kontrolowany. Środek całkowicie wycofany, wokale brzmią koszmarnie. Góra pasma jest jakby ściśnięta i zupełnie bez oddechu. Stereofonia mimo to jest na niezłym poziomie. Poziomy głośności jakie można osiągnąć nie są za wysokie.
    Reasumując: do słuchania muzyki, zwłaszcza w połączeniu amplitunerem nie nadają się zupełnie. W systemie 5.1 uzupełnione o satelity i centralny potrafią stworzyć całkiem miłą atmosferę. Dźwięk w stereo niestety nie należy do tych, które można polubić",
    - który według mnie jest całkowicie trafny.
    Proszę doradźcie mi jakie głośniki (podłogówki stereo), które zdałyby egzamin przy tym amplitunerze. mam do wykorzystania około 1000zł +/- 200zł.
    raczej jestem laikiem w tej dyscyplinie i przepraszam z góry, że proszę o pomoc od tak zwanego "zera", bo szczerze mówiąc nie potrafię zaproponować jakiegoś konkretnego modelu.
    dzięki z góry, Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 14160074
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 123
    Obawiam się, że nowe kolumny w połączeniu z tą yamahą mogą cię nie zadowolić, posiadasz amplituner kina domowego, i to niezbyt wyszukany model, a jak wiadomo tej klasy amlituner nie nadaje się do słuchania muzyki.
  • REKLAMA
  • #3 14160111
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    A masz może możliwość pożyczenia od kogoś wzmacniacza stereo? Nawet takiego 20 letniego, byś sprawdził wtedy czy będzie duża poprawa czy też nie korzystając z tego samego zestawu kolumn.
  • #4 14160465
    zona1111
    Poziom 2  
    Mam możliwość pożyczenia starego Technics'a. postaram sie w jak najszybszym czasie zrobic próbę. a więc zmiana kolumn przy obecnym amplitunerze nie poprawi dźwięku na zadowalający?
  • #5 14160490
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 816
    Wąskim gardłem systemu będzie kiepski amplituner KD.
    Jeżeli chcesz lepsze brzmienie w stereo, musisz kupić zarówno nowe zestawy głośnikowe jak i wzmacniacz stereo.
  • REKLAMA
  • #6 14160768
    phoe
    Poziom 29  
    Podaj model tego wzmacniacza i efekt jaki był wg ciebie, gorzej, lepiej czy podobnie. Źródłem dźwięku najlepiej żeby była płyta CD.
  • REKLAMA
  • #7 14160823
    k52
    Poziom 32  
    Ocena: 179
    zona1111 napisał:
    Witam serdecznie,
    jestem posiadaczem kina domowego Yamaha
    - amplituner RX-V371
    - bluray - BD-S671
    - głośniki podłogowe NS-50F

a więc taka średnio zamożna rodzinka Yamaha.
    Proszę doradźcie mi jakie głośniki (podłogówki stereo), które zdałyby egzamin przy tym amplitunerze. mam do wykorzystania około 1000zł +/- 200zł.

Raczej najtańsza rodzinka :D .
    Co do planów zakupu nowych za 1,2 tys zł to cały czas będziesz tkwił w tym samym mocno budżetowym kręgu.
    Za 1200zł można kupić niezłe, ale używane, jednak proponowałbym nie kupować już w ciemno, albo poczytać coś o różnych markach kolumn.
    Spora winę ponosi amplituner KD najniższej serii 371, dla mnie brzmi w muzyce jak magnetofon jamnik, a pożyczony technics też szału nie zrobi. Jak będzie wyższy technicsa model to najwyżej będzie nieco mocniejszy od tej Yamahy.
  • #8 14161187
    phoe
    Poziom 29  
    RX-V371 ma THD na poziomie 0,9%, to jest bardzo dużo jak porównasz do nawet najtańszych wzmacniaczy stereo.
  • #9 14161442
    k52
    Poziom 32  
    phoe napisał:
    RX-V371 ma THD na poziomie 0,9%,

To już nie chodzi czy 0,9%, czy 0,05%, często te 0,05 grają lepiej i ciekawiej od 0,01%. Dane techniczne w sprzęcie to i tak często fikcja, a jak nawet prawda, to cyfry nie obrazują dźwięku. Te yamaszki kinowe, najtańsze, strasznie płasko grają, a i sił im brak.
  • #10 14161481
    phoe
    Poziom 29  
    Co nie zmienia faktu, że już z samych danych na stronie producenta kiepsko to wygląda.
  • #11 14163208
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 123
    Obawiam się, że nowe kolumny w połączeniu z tą yamahą mogą cię nie zadowolić, posiadasz amplituner kina domowego, i to niezbyt wyszukany model, a jak wiadomo tej klasy amlituner nie nadaje się do słuchania muzyki.
  • #12 14163329
    pief
    Poziom 17  
    Ocena: 79
    Mam ten sam problem co kolega który zakładał temat.

Amplituner zawsze można sprzedać i dołożyć do czegoś lepszego , podstawa to kolumny i to od nich powinniśmy zacząć kompletowanie sprzętu.

Planuję na tę chwilę zakupić kolumny tonsil siesta lub maestro 180 fronty i dokupić
    centralny i satelity w późniejszym czasie, taki kompromis cena/jakość wg opinii.
    Pokój 22m i yamaha 661 .
    Które wybrać oto pytanie bo opinie różne.Co wybrać dla normalnego słuchacza .
  • #13 14164234
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 340
    Do normalnego słuchania kup wzmacniacz stereo i dobre zestawy głośnikowe - jak poszukasz to się zmieścisz w budżecie.

Co do reszty nie zgadzam się ze stereotypami cytowanymi w tym wątku kilkukrotnie - wszystko zależy od preferencji osobistych - muzykalnosc sprzętu jest sprawa subiektywna.
    Jeśli ktoś nie jest usatysfakcjonowany to szuka dalej, jeśli komuś się podoba to przestaje szukać - opinie ze wzmacniacz wielokanałowy nie może mieć dobrych dwóch kanałów to jeden z audiofilskich przesądów.
  • #14 14164436
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 816
    deus.ex.machina napisał:
    opinie ze wzmacniacz wielokanałowy nie może mieć dobrych dwóch kanałów to jeden z audiofilskich przesądów.
    Naturalnie że może. Denon X4100 ma bardzo dobre stereo, ale popatrz na jego cenę. Jeżeli mówimy o budżecie do 1000zł to nie opcji aby amplituner KD prezentował dobre brzmienie w stereo.
  • #16 14166150
    emsiq111
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Dobra, to ja też dorzucę 3 grosze bo tak się składa że facet który zakładał temat jest moim Przyjacielem ;)
    Otóż byłem dzisiaj u niego ze swoim wzmacniaczem - yamaha a520.
    do rzeczy. po podłączeniu do jego kolumn (yamaha NS-50F), dźwięk sporo się zmienił, na lepsze :) w końcu wokale nabrały głębi i obecności. całość zagrała równo, z całkiem niezłą stereofonią. sub przestał być potrzebny ;)
    bas.. hm.. może nie schodził bardzo nisko, ale spodobał mi się.. było go sporo- tam gdzie trzeba.. i ogólnie odżyły te kolumny po podłączeniu 520ki.

wziąłem także do niego swoje kolumny- Acoustic Energy Aegis One
    (bliźniak Evo One z odrobinę spokojniej brzmiącymi wysokotonowcami)

i tu też z zdziwienie :D

podłączyliśmy je do jego wzmaka.. i raptem pojawił się bas
    (oczywiście bez subwoofera)
    ale był on inny niż z tych podłogówek na moim wzmaku (Y-a520) ale był.. inny, ale całkiem fajny, choć mało go trochę było w stosunku do reszty.
    detaliczność Aegisów w porównaniu z podłogowymi kolumnami yamahy- podobna,
    jednak średnica była słyszalna o wiele lepiej. dźwięk nabrał głębi.

najdziwniejsze jest to, że na jego podłogówkach z jego wzmakiem basu prawie nie ma. natomiast na moich małych Aegiskach- basu jest zdecydowanie więcej.
    na moim wzmacniaczu z kolei jest odwrotnie- i to jest dziwne ;)

Moim zdaniem największą winę ponosi amplituner kolegi, po prostu dźwięk z niego jest dość płytki i taki jakiś beznamiętny w porównaniu do mojej yamahy.

inną sprawą jest scena... nie zaobserwowałem jej w ogóle ani u kolegi ani u mnie za bardzo, w każdej wymienionej konfiguracji. Tyle że ja mam o wiele mniejszy pokój. Aegisy ogólnie są chwalone jeśli chodzi o scenę.. no ja jej nie doświadczyłem także u siebie z yamahą a520. na tym samym wzmacniaczu doświadczyłem sceny na wharfedale'ach 9.0 po małym tuningu. dziwięk był lekki i taki wszechobecny, natomiast z racji rozmiarów reprodukcja basu była zbyt słaba.

Generalnie chłopaki chodzi o To, by doradzić Koledze, czy wszystko sprzedać i pomyśleć o zestawie od podstaw, czy np zostawić podłogówki i bluray i dołożyć do tego zwykły wzmak stereo.. jeśli tak to jaki?

Z góry dziękujemy ;)

Pozdrawiam ;)

M.
  • #17 14166787
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 340
    A może po prostu jest zrobiony redirect basu do woofera? Czy próbowaliście ustawić direct mode na amplitunerze? (2 kanały, zero przetwarzania) - z autopsji wiem ze czasem trzeba pokombinować z ustawieniami by w końcu wyłączyć wszelkie "ulepszacze".

btw moim zdaniem subwoofer nie sprawdza się w reprodukcji dobrego stereo bo w 2 kanałowym audio nie chodzi o ilość basu i jego zdolność masowania podbrzusza ale o jego jakość i kontrole nad nim (dlatego np ja nie przepadam za obudowami bassreflex i wole mniej basu niż bas w nadmiarze ale rozlazły)

Ze swej strony proponuje koledze wzmacniacz Rotela i jakieś dobre monitorki np Tannoy, Wharfedale (np Wharfedale 10.2) etc - generalnie powinno zagrać audiofilsko prawie w ciemno. Jak poszuka to zmieści się w założonym budżecie.

PS Zawsze trzeba posłuchać jeśli się czegoś oczekuje by sprawdzić czy oczekiwania są spełnione - generalnie w dzisiejszych czasach elektronika ta tania i masowa jest na takim poziomie ze spełnia w nadmiarze obiektywne kryteria reprodukcji - cala reszta jest sprawa subiektywna i tylko subiektywna.
  • #18 14166877
    k52
    Poziom 32  
    Amplituner Yamahy nie daje rady i nie ma mocy na nieco większe choć w sumie średnie wielkością kolumny ns50.
  • #19 14167403
    phoe
    Poziom 29  
    Generalnie problem jest tego typu, że każdy wzmacniacz zagra z każda kolumna inaczej i ciężko jest doradzić przez internet co jak z czym zagra, bez odsłuchu.

Kolejne rzecz, każdy oczekuje czego innego od zestawu audio. Samo rozmieszczenie kolumn często potrafi sporo zmienić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kino domowe Yamaha z amplitunerem RX-V371 oraz zestawem głośników, jednak nie jest zadowolony z jakości dźwięku, szczególnie w trybie stereo. W dyskusji podkreślono, że amplituner niskiej klasy nie nadaje się do słuchania muzyki, a zmiana głośników przy zachowaniu tego samego amplitunera nie przyniesie znaczącej poprawy. Użytkownicy sugerują pożyczenie wzmacniacza stereo, aby sprawdzić różnice w brzmieniu. Wskazano, że dla lepszego dźwięku w stereo konieczne jest zainwestowanie zarówno w nowe głośniki, jak i w lepszy wzmacniacz. Wspomniano również o problemach z jakością dźwięku, takich jak płaskie brzmienie i niewystarczająca moc amplitunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA