logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki jest stan dysków i czy wymagają naprawy? Analiza S.M.A.R.T.

minusplus 25 Lis 2014 19:40 948 10
REKLAMA
  • #1 14164985
    minusplus
    Poziom 10  
    Jaki jest stan dysków i czy wymagają naprawy? Analiza S.M.A.R.T. Jaki jest stan dysków i czy wymagają naprawy? Analiza S.M.A.R.T. Jaki jest stan dysków i czy wymagają naprawy? Analiza S.M.A.R.T. Jaki jest stan dysków i czy wymagają naprawy? Analiza S.M.A.R.T.

Witam
    Chciałbym się dowiedzieć po SMART w jakim stanie mam dyski, i czy potrzebny będzie np. taki program jak mhdd?

Z góry dzięki ;)
  • REKLAMA
  • #2 14165039
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14165115
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Ale atrybut 0A już tak jesli chodzi o Seagate. Jeśli chodzi o Hitachi to może nie pokazywać ilości realokowanych sektorów(tylko jedynie poprzez spadek wartości przeliczonej w atrybucie 05).
  • REKLAMA
  • #4 14165161
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 14170607
    minusplus
    Poziom 10  
    Ups.... Nie dobrze. Mam tam Bardzo ważne dane.. i na jedym i na drugim :(

screeny z "Hard Disk Sentinel"

Seagate:
    -Przegląd

-SMART

Hitachi:
    -Przegląd

-SMART

• #8 14170696
    minusplus
    Poziom 10  
    Ok, dzięki wszystkim. Profesjonalna pomoc. ;)

Co do ostatniego posta. Zachowam sobie ten przepis. :) Dzięki.
    Zachowam, bo niestety mam tam prawie 500GB projektów muzycznych i po prostu nie mam gdzie tego skopiować.
    Mam nadzieje, że nie będę żałował.
    Pozostaje mi tylko teraz kupić nowy (bo takie rzeczy powinno się kupować nowe) 1TB. :)
  • #9 14171135
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    sPeRaCz.PL napisał:
    Hitachi próbuje realokować sektory

A skąd wiesz że już nie realokował. W tych dyskach ilość realokowanych sektorów nie będzie podawana zazwyczaj w wartości raw tylko przez spadek wartości przeliczonej, a przy małej ilości realokowanych sektorów będzie to 100 tak czy inaczej.
  • #10 14171166
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14171180
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Na razie były 2 próby realokacji. Jak dobrze wiemy są zliczane zarówno udane jak i nie udane. Atrybut 05 wskazuje, że jednak są nieudane - wartość wynosi ewidentnie 0 "zero".

Podsumowanie tematu

✨ Dyski twarde Hitachi i Seagate wykazują problemy według analizy S.M.A.R.T. Hitachi ma problem z atrybutem C4, co sugeruje konieczność monitorowania, natomiast Seagate ma realokowane sektory, co wskazuje na uszkodzenie. Użytkownik zaniepokojony stanem dysków, na których przechowuje ważne dane, otrzymał porady dotyczące monitorowania oraz wykonania kopii zapasowej. Zasugerowano również użycie programu Hard Disk Sentinel do dokładniejszej analizy. Użytkownik planuje zakup nowego dysku 1TB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA