logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć tablet zamiast radia w samochodzie? GPS, FM, automatyczne włączanie

Exsilun 25 Lis 2014 21:35 5112 5
REKLAMA
  • #1 14165573
    Exsilun
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam. Mam taki plan aby podłączyć Tablet zamiast radia w samochodzie. OD razu nasuwa się pytanie, czy nie będzie gubił zasięgu GPS jak i FM? da się dorobić jakąś antenę czy coś? Druga sprawa. jak zrobić, aby po włączeniu zapłonu w aucie tablet załączył się, a przy zgaszeniu, wyłączył? Prawdopodobnie włożyłbym jakiegoś samsunga galaxy tab 2, lub coś z dość wyższej półki za jakieś 600zł około. Podzielcie się ze mną opiniami. Zależy mi na nawigacji, której nie mam w swoim obecnym radiu, no i na tym aby FM dobrze odbierał, chociaż nie jest mi to bardzo potrzebne.
  • REKLAMA
  • #2 14166665
    Radovic
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Exsilun napisał:
    OD razu nasuwa się pytanie, czy nie będzie gubił zasięgu GPS jak i FM?
    Ale co ma wspólnego z tym samochód? Telefonu używam jako nawigacji w samochodzie i spisuje się genialnie.
  • REKLAMA
  • #3 14166735
    Exsilun
    Poziom 10  
    no jak wiemy, radio zawsze lapie lepiej sygnał niż telefon. Dla tego pytam, czy przy szybszej jeździe np nie będzie gubił sygnału aż tak bardzo. z GPS to raczej nie ma problemów bo jak na tel mam to spoko działa.
  • REKLAMA
  • #4 14166791
    Radovic
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Exsilun napisał:
    no jak wiemy, radio zawsze lapie lepiej sygnał niż telefon.
    Z tym się nie zgodzę. Zależy jakie radio i jaki telefon. Radio potrzebuje (nie każde) dobrej anteny, telefon już niekoniecznie. Tak trudno wziąć tablet do samochodu i sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #5 14167153
    Exsilun
    Poziom 10  
    no właśnie nie mam tableta, dla tego chciałem zapytać kogoś kto już miał styczność z takim projekcikiem jakim jest instalowanie tableta zamiast radia.
  • #6 16700603
    pawelloo3
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Temat nie jest zamknięty a więc odgrzeję. Idąc z postępem, telefon komórkowy zastępuje nam większość urządzeń multimedialnych. możemy również użyć go jako nawigacji i nie wydawać pieniędzy na dodatkowe urządzenia. Dlatego pomyślałem o tym samym co kolega w 2014r po tym jak kolejne radio sony umarło na nieznaną przypadłość... brak reakcji panelu przedniego. Więc pomysł jest następujący: w przestrzeni radia zamontowany zostanie moduł wzmacniacza no może z przedwzmacniaczem i jakimiś powiedzmy korekcjami choć chyba nie jest mi to potrzebne. Centrum multimedialnym będzie telefon se xperia neo V bo taki jest mi zbędny.

Sprawą wątpliwą jest to czy radio z telefonu będzie dobrze odbierało sygnał ewentualnie jak go wzmocnić, poprawić? Radio testowałem na telefonie samsung galaxy s3 gubiło zasięg radio szumiało. Nakierujcie mnie żebym wiedział czego szukać co testować.

Pozdrawiam
REKLAMA