logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh MPC4000 - skanowanie SMB, moduł Faxu dostęp na urządzenie

dudzior73 27 Lis 2014 10:34 1887 3
REKLAMA
  • #1 14169543
    dudzior73
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie forumowiczów.
    Otóż mam taką zagwozdkę. Zakupiliśmy kombajn Ricoh Aficio MP C4000.
    Drukarka jest ustwiona w sieci firmowej lan i router wi-fi. Przyporządkowałem jej konkretne IP uzupełniłem wszystkie pola w informacjach. Drukarka jest widoczna po tym że IP jako urządzenie sieciowe i wystarczy wskazać sterowniki i można drukować. Skanowanie do folderu rozwiązałem z wynikiem :
    dla systemu XP sama znajduje komputer ścieżkę i wystarczy podać hasło i działa;
    dla systemu Win7 to już nie takie proste bo choć odnajduje komputery to nie przegląda ich zawartości i ścieżkę trzeba podać ręcznie. Obecnie skany przechodzą ale tylko User-dokumenty. Przypisanie konkretniej czy zmiana dysku na inny poza C "błąd komunikacji".
    dla systemu Win8 nie jest możliwe w ogóle!!!.
    W końcu dotarł do nas moduł Faxu. Zamontowałem, podmieniłem klawisz i działa. Problem jest taki że w opcjach na panelu nie ma ustawień określających czas odbioru. Wynik jest taki że jeśli ktoś w miarę szybko nie podniesie słuchawki załącza się odbiór faxu.
    klawisz żółty 107 i czerwony - to kod serwisowy i tu moje pytanie w której zakładce jest przedłużenie czasu odbioru. W necie znalazłem fax sp-sp2XXX-2103-7 ustawienie na 1
    Jak wprowadzić zmianę
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14169720
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    Ilość dzwonków w faksach ricoh był wielokrotnie poruszany na forum np. tu

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1008373.html

wystarczy że zmienisz z jeden na liczbę dzwonków jaką chcesz mieć np 5 czy 7

Co do skanowania to na początek wgraj najnowsze oprogramowanie
  • REKLAMA
  • #3 14174394
    dudzior73
    Poziom 13  
    Temat poruszany ale i owszem tylko jak sa formuowane, kody szesnastkowe jako takie nie pasuja. Oprogramowanie skad pobrac i jak wgrywac. Wypiac dysk HD i przekopiowac czy trzeba jako? po przez usb, lan. Po http nie mam dostepu na maszyne a krosowanej skretki nie posiadam obecnie.
    Pozdrawiam.
  • #4 14209448
    dudzior73
    Poziom 13  
    Dla potomności podaje rozwiązanie tematu
    SP2-103-007 (parameter 06) z klawiatury podajemy ilość dzwonków a dostępne są trzy pola. Nie potrzeba żadnych kodów szesnastkowych lub formatów Ricoha. Wybór zatwierdzamy kratką i wylogowujemy się i wuala.
    Pozdrawiam.
REKLAMA