logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EMAX CF2805 - Niska siła ciągu przy baterii LiPo 2S i śmigłach APC 6x4

Krzychu02 28 Lis 2014 14:59 1338 6
REKLAMA
  • #1 14173254
    Krzychu02
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

niedawno kupiłem silniki EMAX CF2805. Zgodnie z informacjami przedstawionymi przez producenta, silniki podłączone do baterii LiPo 2S, wyposażone w śmigła APC 6x4 powinny generować ciąg rzędu 413g. Niestety pierwsze testy pokazały, że uzyskany ciąg jest zdecydowanie mniejszy. Szukając wadliwego elementu przeprowadziłem szereg prób. Silnik był podłączany do regulatora Turningy 10A, oraz większego regulatora 40A. Zasilanie było podawane z baterii LiPo 2S 800 mAh 20-30C, LiPo 2S 850 mAh 25-40C oraz z zasilacza o wydajności 10 A. We wszystkich przypadkach pobór prądu przy rozruchu narastał do ok 4,5A, po czym opadał i stabilizował się na wartości 2,3A. Generowany ciąg wynosił ok. 150g przy maksymalnym poborze prądu i ok. 110g w stanie ustalonym. Dodatkowo zauważyłem, że prawie połowa zakresu sygnału podawanego z pilota była nieużyteczna. Silnik osiągał maksymalne obroty już przy sygnale wynoszącym 45% wartości maksymalnej. Sytuacja wyglądała tak samo, gdy sygnał był podawany z oddzielnego układu elektronicznego. Dla śmigieł APC 5,5x4,5 sytuacja wyglądała podobnie. Po zdjęciu śmigła silnik reagował na zdecydowanie większy zakres podawanego sygnału. Testowałem w taki sposób dwa silniki. Co może powodować takie zachowanie silnika?

Dziękuje za pomoc!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14173507
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Jakie masz śmigło? tzn. jakiego typu? "E". "SF"?
    Jak masz zamocowane śmigło? Czy piasta się nie ślizga po osi?
    Jak mierzysz pobór prądu i w którym miejscu?
    Na części obwodu jest zasilanie impulsowe i pomiar w tym miejscu tradycyjnym miernikiem powoduje błąd odczytu.
    Jak mierzysz ciąg?

Zacznij od zmiany timingu w oprogramowaniu regulatora.
    Sprawdź czy nie masz na aparaturze ograniczenia sygnału. i czy nie jest uszkodzony potencjometr (brak reakcji na część zakresu ruchu drążka).
    Pakiet masz na granicy. do tego silnika co najmniej 1000 mAh 20 C lub nawet 1300 mAh 20C, żeby mieć zapas wydajności prądowej.
    Regulator 10A jest do tego silnika za słaby. Minimum to 15 A, a zalecany 20 A. 40 A jest z kolei za wielki i do modelu latającego niepotrzebnie dodaje masy. Może mieć też inne timingi ustawione.

Regulator możesz sprawdzić, zamieniając go miejscami z serwem. Sprawdź czy serwo wysuwa się o taki sam kąt jak na poprzednim kanale. To wykluczy (lub potwierdzi) usterkę sterowania.

Poza tym, wg danych producenta ten silnika ma maks. 95 W
    Na śmigle 6,4 jest najsprawniejszy i pobiera w trakcie pracy 13,5 A. Tu twój pakiecik 800 mAh może już zgłaszać protest.
    Poza tym wyraźnie jest w opisie podane i nawet pogrubione, że obowiązkowo należy sprawdzić timing na regulatorze i w razie potrzeby zmienić.

Jeżeli prąd mierzysz poprawnie, to silnik pracuje praktycznie na biegu jałowym. To sugeruje timing. Regulator nie zasila poprawnie uzwojeń. Opór stawiany przez śmigło hamuje silnik, który nie ma siły się rozpędzić.

Podłącz kartę programującą do regulatora i dobierz właściwy timing.
  • REKLAMA
  • #4 14173562
    Krzychu02
    Poziom 9  
    Śmigło jest typu E, zamocowane jest na piaście podobnej do przedstawionej na obrazku:

EMAX CF2805 - Niska siła ciągu przy baterii LiPo 2S i śmigłach APC 6x4

Dokręciłem piastę dosyć mocno, więc nie powinno być poślizgu. Pobór prądu mierzę zaraz na wyjściu baterii. Ciąg jest mierzony przy pomocy dynamometru, do którego silnik podłączony jest na sztywno poprzez element wydrukowany na drukarce 3D. Niestety dostęp do silnika będę miał dopiero w poniedziałek, sprawdzę wtedy ustawienia regulatora i przeprogramuję. Jeśli chodzi o sygnały sterujące to generowane są poprawnie (sprawdziłem na oscyloskopie).

Dziękuję za szybką odpowiedź!
  • #5 14181684
    Krzychu02
    Poziom 9  
    Podłączyłem serwo, działa poprawnie. Odpowiednio przeprogramowałem regulator (sprawdziłem też zachowanie dla innych ustawień timingu). Silnik cały czas zachowuje się w ten sam sposób. Zaobserwowałem dodatkowo, że pobór prądu rośnie do ok 3,5A przy 50% sygnału, a dla każdego sygnału powyżej maleje do 2,3A. Czy takie zachowanie może być winą podłączenia regulatora Turningy pod silnik Emax?
  • REKLAMA
  • #6 14181752
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Czy regulator z nadajnikiem został skalibrowany. Włączanie z ustawieniem zakresu gazu. Programowanie za pomocą nadajnika.
  • #7 14181898
    Krzychu02
    Poziom 9  
    Tak, został skalibrowany. Podłączyłem też silniki hexTronik 20g, efekt jest podobny - uzyskany ciąg około 200-220g, pobór prądu większy, jednak charakterystyka zachowania taka sama.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z silnikami EMAX CF2805, które przy zasilaniu z baterii LiPo 2S i śmigłach APC 6x4 generują znacznie mniejszy ciąg niż deklarowane 413g. Po przeprowadzeniu testów, uzyskano jedynie 150g przy maksymalnym poborze prądu. Użytkownik sprawdził różne regulatory (Turningy 10A i 40A) oraz różne pojemności baterii, jednak problem nie ustąpił. Wskazano na możliwość błędów w programowaniu regulatora oraz na konieczność użycia mocniejszego regulatora (minimum 15A). Użytkownik potwierdził, że silnik działa poprawnie z innymi elementami, co sugeruje, że problem może leżeć w połączeniu regulatora z silnikiem EMAX.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA