logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejniki grzeją do połowy, mimo czyszczenia i wymiany pompki - co może być przyczyną?

inaczejsienieda 28 Lis 2014 19:10 1932 4
REKLAMA
  • #1 14173944
    inaczejsienieda
    Poziom 1  
    Witam serdecznie. Mam ogromny problem z ogrzewaniem centralnym. na początku jeden grzejnik grzał do połowy a drugi kompletnie przestać grzać. więc wyczyszczono wszystkie grzejniki w domu ( 5 grzejników i jedna drabinka). niestety to nic nie pomogło. wyczyszczono filtr i również też nic to nie dało. pompka została rok temu wymieniona, woda na ciepłą wodę do kąpania jest zawsze ciepła. temperatura na piecu w moim mniemaniu jest prawidłowa, staramy się nie przekraczać 60 stopni jednak temp. grzejników jest tragiczna w porównaniu do pieca. może ktoś ma pomysł co by to wszystko powodowało, że tak się dzieje. A i centralne zostało założone jakieś 15 lat temu i nigdy nic się nie działo. wszystko było dobrze. proszę o pomoc. opisałam najlepiej jak potrafiłam. pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
  • REKLAMA
  • #2 14174032
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    Skoro przez 15 lat nic się nie działo to spróbuj sobie przypomnieć czy cokolwiek robiono przy instalacji przed spadkiem grzania np. upuszczano wodę i/lub dolewano. Objaw typowy dla zapowietrzenia instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 14174049
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Grzejniki odpowietrzone? Jakiś schemat instalacji? Jak zakręcisz pozostałe cztery to ten piąty (zimny) robi się ciepły? Co to za grzejniki? Sprawdź termoregulatory.
  • REKLAMA
  • #4 14174088
    anielski123
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    inaczejsienieda napisał:
    woda na ciepłą wodę do kąpania jest zawsze ciepła

Domniemywam,że bojler/zasobnik jest zaraz za piecem jako pierwsze źródło odbioru ciepła.?
    vodiczka napisał:
    Objaw typowy dla zapowietrzenia instalacji.

Też to obstawiam...czasami trzeba odpowietrzyć kilka razy,by było OK.

Dodano po 8 [minuty]:

inaczejsienieda napisał:
    Witam serdecznie. Mam ogromny problem z ogrzewaniem centralnym. na początku jeden grzejnik grzał do połowy a drugi kompletnie przestać grzać

Na początku...to znaczy kiedy? piętnaście lat temu???
    inaczejsienieda napisał:
    opisałam najlepiej jak potrafiłam.

Nie do końca dokładnie...
  • #5 14175413
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Wiele zależy od tego, w jakim sensie grzejniki grzeją do połowy. Jeśli grzeją pierwsze (licząc do podłaczenia zasilania) 2-3 żebra a reszta jest zimna, to jest to zapowietrzenie. Jeśli jest tak, że grzeją wszystkie żebra górą, a już od połowy wysokości grzejnik jest zupełnie zimny, to jest to zbyt mały przepływ wody przez grzejnik, spowodowany bądź zamuleniem kryz (łatwo o to), bądź zastosowaniem złych kryz (zbyt mały otworek), bądź złym ustawieniem nastawy wstępnej (jeśli są to zawory termostatyczne), bądź zbyt małym przekrojem rur. Jeśli są zawory termostatyczne, to zmiana nastawy wstępnej nie wymaga spuszczania wody z instalacji - po zdjęciu głowicy ustawia się nastawę wstępną (jeśli źle grzeje, trzeba podnieść jej wartość). Gdy są stare zawory, to przeczyszczenie lub zmiana kryzy wymaga spuszczenia wody.
REKLAMA