logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura Z5 - ekspres nie zaparza kawy, woda zbiera się w pojemniku, pompka pracuje

cath 30 Lis 2014 18:56 13386 12
REKLAMA
  • #1 14179801
    cath
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Jura Z5
    Ekspress nie zaparza kawy. Tj. Kawa w pojemniku jest sucha, tylko lekko polana wodą, a woda zbiera się w pojemniku. (słychać jak pompka pracuje z narastająca siłą)
    Podczas puszczania pary, ekspres zachowuje się poprawnie, tj przez wylewkę z lewej strony leci para/woda.
    Natomiast przez wylewki główne (na środku frontu) woda nie leci w ogóle (są czyste)

Wczoraj rozebrałem bojler (ten z prawej, są dwa jak by co), przedmuchałem go, nie wyglądał na zakamieniony. Po złożeniu, i włączeniu opcji para, wężyk zaraz przy tym bojlerze rozerwał się od ciśnienia
    W czym jest problem? Jura Z5 - ekspres nie zaparza kawy, woda zbiera się w pojemniku, pompka pracuje
  • REKLAMA
  • #2 14180163
    Kris1809
    Poziom 14  
    Ocena: 134
    Witam Serdecznie.
    Musi Pan sprawdzić drożność zespołów grzejnych oraz zaworu ciśnieniowego.Do tego jeszcze ma Pan w samym zespole zaparzającym zawór zaparzający (spustowy,dwudrożny) i oringi.Po usunięciu starego wężyka i sprawdzeniu można dopiero przystąpić do kolejnego problemu nie zaparzania Kawy.Pozdrawiam Kris
  • REKLAMA
  • #3 14180510
    cath
    Poziom 10  
    Dzięki za odp. już zamówiłem oringi na zawór dwudrożny w zaparzaczu, myślę, że tu jest problem.
  • REKLAMA
  • #4 14200275
    cath
    Poziom 10  
    Wymieniłem uszczelki na całym bloku zaparzającym+ zaworze dwudrożnym. Ekspres nadal nie działa. Niby startuje, ale kawa nie leci przez wylewki, a sama kawa jest mokrawa ale nie sprasowana. Para też nie leci przez wylewki, tylko gdzieś z komory bloku zaparzającego
    Teraz pojawił się komunikat Error 6, i w ogóle nie startuje
    Co oznacza error 6, czy to zawór ceramiczny?
  • #5 14201970
    BRum
    Poziom 21  
    Ocena: 388
    Error 6 błąd zaworu ceramicznego
    Multi-valve is not moving or is in wrong positions
    Wielo zawór nie porusza się lub jest w złej pozycji.
    Przykra sprawa może kosztować .
    Przy wymoncie nie pourywać końcówek głowicy.Może być padnięty
    silniczek,mikro wyłączniki.
    Życzę powodzenia
  • #6 14204744
    cath
    Poziom 10  
    takie też miałem podejrzenie, że ten zawór nawala. To ciśnienie co rozerwało wężyk, było pewnie na skutek złego zadziałania tego zaworu.
    No trudno, trzeba przeboleć i kupić. Oby na tym się skończyło
    Poniżej kody błędów do Jury
    http://www.jura-ersatzteile-shop.de/download/Error-Code.pdf
  • #7 14205286
    BRum
    Poziom 21  
    Zawór można reanimować pod warunkiem ,ze głowiczka jest w całości ,nie cieknie i wyjścia są nie pourywane.
    Być może wystarczy wymienić te dwa mikrowyłączniki.Trochę zabawy ale warto się pobawić.
  • #8 14215560
    cath
    Poziom 10  
    Spróbuje go zreanimować, ale i tak już kupiłem sprawny multizawór
    Ten zawór jest ok, ekspres startuje, ale i tak wróciłem do punktu wyjścia.
    Kawa jest sucha jak pierz, słychać, jak pompka próbuje się przemóc, ale kawa przez wylewki nie leci. Woda zbiera się w tacce ociekowej

Natomiast, woda/para leci normalnie poprzez boczną wylewką.
    Wszystkie uszczelki na bloku zaparzającym są nowe, gdzie jeszcze jest problem?
    Gdzieś jest niedrożność, grzałki są ok, bo woda gorącą/para leci przez nie.
    Wylewki również są drożne.
  • #9 14215732
    BRum
    Poziom 21  
    Tu masz schemat przepływów wody/pary.szukaj po kolei rozpinając układ
    hydrauliczny.Zacznij od strony pompy wody,potem zawór ciśnieniowy taki grzybek czarny i tak dalej.
    Resztę porad na priva.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wasserlaufplan_Z5.pdf (88.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 14216060
    cath
    Poziom 10  
    BRum napisał:
    Tu masz schemat przepływów wody/pary.szukaj po kolei rozpinając układ
    hydrauliczny.Zacznij od strony pompy wody,potem zawór ciśnieniowy taki grzybek czarny i tak dalej.
    Resztę porad na priva.
    Pozdrawiam

Ooo własnie tego szukałem, mam jakiś schemat, ale nie od tego modelu, a tu jest wszystko jak należy
  • REKLAMA
  • #11 14703763
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 15363203
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 19308879
    demenosis
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam u mnie także rozrywało wężyk w górnym bojlerze, i jak napisał kolega BRum pierwszy zaworek ciśnienia zaraz za pompą wody.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ekspres Jura Z5 nie zaparza kawy, a woda zbiera się w pojemniku, mimo że pompka działa. Użytkownik rozebrał bojler, który nie był zakamieniony, jednak po złożeniu wężyk rozerwał się z powodu ciśnienia. Problemy mogą wynikać z niedrożności zespołów grzejnych, zaworu ciśnieniowego lub uszkodzenia zaworu ceramicznego. Po wymianie uszczelek w bloku zaparzającym, ekspres nadal nie działał, a pojawił się komunikat Error 6, co sugeruje problem z wielozaworem. Użytkownicy sugerują sprawdzenie drożności układu hydraulicznego oraz regenerację bloku zaparzającego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA