Po kolei sprawdzaj drożność wszystkich części od tego miejsca aż do wylotu.
Jednocześnie może być niedrożnych nawet 5 części - najczęściej są to zawory i kształtki - szczególnie te, które zawierają kolanka o kącie 90 stopni.
W JURA S7 miałem ten problem - były zapchane wszystkie kształtki od zaparzacza aż do wylewki. Wynika to z błędu konstrukcyjnego - te kształtki mają zagięcie pod kątem 90 stopni zrobione na ostro (nie po łuku tylko dwie rurki schodzą się pod kątem 90 stopni), zaparzacz zawsze przepuści nieco fusów i te miejsca się zapychają. Czyszczenie - delikatnie wiertłem o średnicy nieco mniejszej niż średnica wewnętrzna kształtki, uważać, żeby nie przewiercić ścianki (najlepiej na wiertło założyć rurkę ograniczającą głębokość), po czym przepłukać kształtkę za pomocą strzykawki i ciepłej wody. Samą strzykawką się tego nie wyczyści - ten osad jest tak zbity, że jest twardy prawie jak materiał kształtki). Jest trochę pracy, ale zaoszczędzi się cenę kształtek, które to w serwisach są dość drogie (za 5 złączek w serwisie wołają ponad 150 zł, a wyczyszczenie z demontażem i montażem zajęło mi ok. 2 godziny, nie posiadając żadnego schematu ani instrukcji serwisowej).
Jeśli przy zaparzaniu po naprawie złączek z zaparzacza leje się więcej odcieku do tacki - to do wymiany są uszczelki zaparzacza albo cały zaparzacz. (jeśli powierzchnie współpracujące z uszczelkami są porysowane to lepiej wymienić cały zaparzacz)