logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer Nerro - blender - naprawa nasadki miksującej / schemat budowy

localh0st 01 Gru 2014 11:50 28254 7
REKLAMA
  • #1 14181457
    localh0st
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Dzień dobry. Jestem w posiadaniu blendera Zelmer Nerro, takiego jak na tym zdjęciu. Problem polega w tym, że ostatnio wypadło ostrze wraz z osią w dół, tak jak na tym zdjęciu:
    Rozłożyłem całą nasadkę na tyle ile byłem w stanie, to są części które udało mi się wykręcić:

Problem polega w tym, że nie znalazłem w tym wszystkim niczego co trzymałoby oś by się nie wysuwała. Otwór podkładki widocznej na zdjęciu ma średnicę większą niż średnica osi/prętu z ostrzem (przemieszcza się luźno, nie pasuje do frezowanych rowków na osi).
    Czy ktoś posiada to urządzenie i wie w jaki sposób oś powinna być zamocowana?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14282513
    MariuszW89
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    localh0st
    udało Ci sie z tym wygrać?
    wlasnie siedze przed dokładnie tak samo rozłożonym blenderem i nie mam pomysłu jak rozebrać dolną metalową część- zapewne tam jest ta zawleczka?
  • #4 15130604
    t_j_k
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Widzę, że to znany problem - u mnie zawleczki (są dwie) przerdzewiały i przestały trzymać oś. Odkręciłem nakrętkę mocującą ostrze, przepchałem otwór ośką i na górnym nacięciu osi (tym dalej od ostrza) zacisnąłem imadłem metalową podkładkę pod śrubę. Zobaczymy, jak długo będzie działać po takiej reanimacji.
  • #5 16089681
    Wadolek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    U mnie to samo. Taka nasadka kosztuje prawie tyle co cały blender.
    Spróbuję dopasować jakiś pierścień w ten rowek
  • REKLAMA
  • #6 16089724
    t_j_k
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Patent z zaciśnięta podkładką działa u mnie już ponad rok :-)
  • REKLAMA
  • #7 18881694
    jorekzyga
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    To tak naprowadzony na trop dopowiem. Po rozebraniu i wyciągnięciu osi ( uwaga nakrętka na ośce ma prawy gwint plastykowy kielich na rurce i plastykowe biały wieloklin na ośce są wbijane) (nie było w rurce żadnej podkładki) zrobiłem co nastepuje:
    - podkładke sprężystą na M4 na pręcie fi 5 (zaszliwować koniec na szpikulec) nabiłem podkładkę sprężystą M4
    - zaostrzyłem lekko koniec ośki ( od strony wieloklina)
    - na ośke nabiłem rozciągniętą podkładkę sprężystą M4 i przesunelem do rowka poczem zacisnęłem
    - przed włożeniem ośki od strony ostrza wsunęłem dwie podkładki M5 ( bez podkładek ośka ma zbyt duży luz)
    Całość złożyłem. Działa, jak długo ??
  • #8 19297766
    bolowpolo
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Zgadzam się z przedmówcą, że 2 podkładki robotę robią, a z kolei 3 już robią opór. Nie kumam ocb z tym szlifowaniem, ale patent z imadłem dał radę. Istotne chyba też żeby potem montując nóż i nakrętkę, podkładkę dać wklęsłą stroną w stronę noża.

Natomiast z tej końcówki teraz mi leci jakiś czarny syf. Trochę za ciemne jak na samą rdzę, ale przypuszczając, że to rdza, to czym to wyczyścić? Zdemontować wał i moczyć to w Pepsi? Czego się trzymały wcześniej te zawleczki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada blender Zelmer Nerro, w którym wypadło ostrze wraz z osią. Po rozłożeniu nasadki, nie znalazł elementu mocującego oś. W odpowiedziach użytkownicy dzielą się doświadczeniami i rozwiązaniami, wskazując na problem z zawleczkami, które mogą przerdzewieć. Proponowane rozwiązania obejmują użycie podkładek sprężystych oraz metalowych podkładek do stabilizacji osi. Wskazano również na konieczność odpowiedniego montażu podkładek w kierunku ostrza oraz na problemy z rdzą, sugerując czyszczenie elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA