logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio PHILIPS 22RC619/00 - chyba problem z pamięcią.

mozampa 07 Maj 2005 18:45 1913 7
REKLAMA
  • #1 1470476
    mozampa
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam!
    Mam radyjko jak w temacie, jest to radio z cd. Można włączyć, znajduje stacje, czyta cd, ale nie ma nic w głośnikach i nie działają klawisze VOL+, VOL - i jeszcze dwa (których oznaczeń teraz nie pamiętam, ale służą do wyboru regulacji basu, sopranu i balansu. Pozostałe działają dobrze. Gumki w panelu sprawdziłem.
    Przeczytałem na forum że w Philipsach może być winna pamięć, a ściślej wysypany jej fragment. Zgrałem więc zawartość pamięci 24c16 (smd) i chciałbym zapytać, czy ktoś pozna czy ten wsad jest cały czy też uszkodzony? A może ktoś ma prawidłowy i pewny wsad do niego?
    Był post z pytaniem o taki plik, ale nie pojawił się.
    Załączniki:
    • 22rc619.rar (947 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1471558
    waldi58
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    Osobiście bardzo wątpie aby była to zawartość pamieci. Widze ,że tu panuje jakaś mania z tymi pamieciami.Jeśli cokolwiek sie dzieje ze sprzętem to wszyscy od razu zmieniają biny nie wiadomo po co.
    Miałem kiedyś takiego pracownika, który jak tylko stwierdził że np brak głosu lub obrazu w sprzęcie to od razu kręcił wszystkimi filtrami aby coś uzyskać zamiast wziąć miernik do łapy i cokolwiek pomierzyć. Tu ta metoda panuje w wiekszosci pytających.
    Tu w tym przypadku w większości jest to problem panela.
  • REKLAMA
  • #3 1477730
    mozampa
    Poziom 17  
    A czy ja powiedziałem że chcę podieniać zawartość pamięci? Chcę porównać, czy moja nie jest czasem zbyt pusta.
    Co do pomiarów to miernik w "łapie" miałem i panel również przeglądałem. I wszystko wygląda na ok. Dlatego chciałem wyeliminować ewentualność pamięci.
    Ja nie kręcę wszystkim bez potrzeby szanowny kolego!
  • REKLAMA
  • #4 1478741
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    Sorry ,ze sie wtrace ,ale tam gdzie wystepuja zaklocenia w sprzecie typu tv(wyladowania w bance ,strzelajacy trafopowielacz) ,czy radio car ( chyba sporo zaklocen moze sie pojawic) sprawdzenie pamieci to podstawa.Pozdrawiam
  • #5 1480788
    mozampa
    Poziom 17  
    Znalazłem w instrukcji jak włączyć test klawiatury i okazało się że wszystkie klawisze są sprawne (Trzeba trzymać "3" i włączyć radio). Nie mogę natomiast uruchomić testu wyświetlacza ani testu softu. Coraz bardziej skłaniam się do tego, że uwalona jest pamięć.
  • REKLAMA
  • #6 1537371
    mozampa
    Poziom 17  
    No panowie! Winien jestem wyjaśnienie co do tego sprezętu. Do wymiany okazały się obie końcówki mocy, co mnie bardzo zdziwiło, bo nie spodziewałem się żeby mogły mieć wpływ na brak regulacji.
  • #7 1537384
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Końcówki mają wyjście diagnozy i jeżeli są uszkodzone blokują audio. Jeżeli natomiast za ciepłe są radio wypisuje TOO HOT. Podobnie masz w Technisat Werra 1 - jeżeli jakiś blok nie zgłosi się prawidłowo (np. końcówka mocy) chodzi i po chwili blokada ERROR.
  • #8 2004421
    mozampa
    Poziom 17  
    Odpowiedż djlj24 była słuszna, w radiu były uszkodzone obie końcówki mocy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio PHILIPS 22RC619/00 z funkcją odtwarzania CD wykazuje brak dźwięku oraz nieaktywne przyciski regulacji głośności i korekcji dźwięku (bas, sopran, balans). Pomimo sprawdzenia panelu i gumek, problem nie ustąpił. Podejrzenie padło na uszkodzenie pamięci EEPROM 24c16, jednak dyskusja wskazała, że częstą przyczyną takich usterek nie jest zawartość pamięci, lecz uszkodzenie elementów sprzętowych. Po dalszej diagnostyce okazało się, że uszkodzone są obie końcówki mocy audio, co tłumaczy brak dźwięku i nieprawidłowe działanie przycisków. Końcówki mocy posiadają wyjścia diagnostyczne, które w przypadku uszkodzenia blokują sygnał audio. W radiu nie udało się uruchomić testu wyświetlacza i oprogramowania, co również wskazywało na poważniejszą awarię sprzętową. Wskazano, że wymiana końcówek mocy rozwiązała problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA