logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 90RC408/12 - przerywanie dźwięku i reset do ustawień początkowych

Fish35 12 Sty 2006 19:22 1842 15
REKLAMA
  • #1 2173968
    Fish35
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    co jakieś pare sekund czasami co pare minut przerywa na pół sekundy, sekunde dzwięk i resetuje do ustawień początkowych. Jak gra radio to zamiast częstotliwości pojawia się wtedy napis TUNER, a jak gra magnetofon to zamiast PLAY pojawia sie TAPE. Sprawdziłem zgodnie z schematem napięcia i jest ok, brak zimnych lutów. Może ktoś spotkał się z taką magią???
  • REKLAMA
  • #2 2176519
    mathias86
    Poziom 11  
    Witam!
    A to przerywa w samochodzie w czasie jazdy czy tak nawet na postoju?
  • #3 2176572
    mozampa
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Powodem tych dziwnych zachowań może być uszkodzona głowica UKF. Nie jestem pewien, ale spradz jaka ona jest. Jeśłi to ta mała płaska (blaszana puszka) to masz jak w banku przerwy w niej.
  • #4 2176637
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Nie głowica (to nie daewoo) bo tu tuner jest na płycie. Sprawdź dokładnie zimne luty na stabilizatorze, złączu zasilania oraz złącze panela i te okolice.
  • REKLAMA
  • #5 2177551
    mathias86
    Poziom 11  
    Głowica nie może być uszkodzona ,boprzerywa też radio.
  • REKLAMA
  • #6 2177671
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Sprawdz cz sa dobrze dokrecone wkrety mocujace płytke głowna do spodu radia .W philipsach masa jest łaczona poprzez obudowe .Spotkałem sie ze przez niedokrecone wkrety radio wariuje.Jezeli nie to szukaj raczej cos w zasiilaczu skoro sie resetuje z pamieci zapisanych stacji.Pozdrawiam.
  • #7 2178321
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    moze byc kaszanka w pamieci...procek nie wie co robi....lub jak krajan powiedzial brak masy...
  • #8 2179219
    Fish35
    Poziom 11  
    Radio czy w samochodzie czy pod zasilaczem nadal przerywa, sprawdzałem masy wcześniej bo sie dopatrzyłem tych śrubek (niezła bida), zimne luty hmmm na 99% nie ma (1%nie widze) - tak jakby coś sie przegrzewało, bo to następuje po ok. 5 min po uruchomieniu. No ale dotykam i poruszałem chyba wszystkim. Ciężko to wyłapać bo przerwy są kruciutkie i multimetr za wolny. Poruszanie całą płytką nic nie zmienia przerwy sie pojawiają gdy nic nie robie.
  • #9 2182565
    mozampa
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Muszę się wytłumaczyć :-) djlj24 nie obraź się, ale parę dni temu robilem philipsa (tylko kurcze nie pamiętam dokładnie modelu, ale to było też RC4xx) i siedziała tam głowica taka jak w Daewoo. Była umieszczona na dodatkowej pionowej płytce stojącej obok mechanizmu kasety. Też byłem zdziwiony, bo zaleciało mi to taką tandetą że no. I oczywiścia ta głowica w nim szwankowała.
  • REKLAMA
  • #10 2183044
    mrucze
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    W rc408 zdarzały się bardzo często problemy z pamięcią
  • #11 2256919
    WojRz
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Na 100% przerywa na na zasilaniu ( być może nawet całego radia - sprawdź wtyk zasilania radia). Jezeli nie to takze na zasilaniu w radiu. Sprawdź wszystkie połączenia napieciowe na płytce zwłaszcza złącza. Najlepiej rozłacz wszystko wszystko i popsikaj np. Kontaktem lub innym płynem powodującym likwidację śniedzi. Powinno być po tym wszystkim ok. Zawsze najlepsze okazują sie proste metody.
  • #12 2257833
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    z tym kontaktem na plycie to chyba nie jest dobry pomysl...przyznaj sie jeszcze czy kaseta dziala poprawnie...gadanie nie znika...bo jak i z kasety przerywa to problem z 8v...a jak tylko na FM to poskrob sobie druk kolo glowicy tam powinno sie cos ciekawego znalesc...
  • #13 2450309
    coolfoot
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    @Fish35
    Witam
    Co było przyczyną przerywania tego radia ?
    Pozdrawiam
  • #14 2480691
    Fish35
    Poziom 11  
    Z przykrością stwierdzam że sie poddałem i nienaprawiłem go :(
    jak następuje przerwa - czy na kasecie czy na radiu - to wchodzi do ustawień fabrycznych (ciszej gra, inne ustawienia tonu dzwięku itp.)
  • #15 2484073
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Masz wytrawioną przez klej ścieżkę 12V pod kondensatorem 2200uF (często na obrzeżu białej emalii na przelotce).
  • #16 2669814
    miziel
    Poziom 12  
    dopiero co naprawiałem takie radyjko.
    przerwa była przy kondensatorach wzmacniacza mocy pod klejem co są przyklejone te kondki do płutki .objawy tak jak napisałeś .
    po naprawie radyjko hula i jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej radia PHILIPS 90RC408/12 opisano problem z przerywaniem dźwięku co kilka sekund lub minut oraz resetowaniem urządzenia do ustawień fabrycznych. Objawy obejmują pojawianie się napisów TUNER zamiast częstotliwości podczas odtwarzania radia oraz TAPE zamiast PLAY przy magnetofonie. Sprawdzono napięcia i zimne luty, które nie wykazały istotnych usterek. Sugerowano możliwe przyczyny takie jak uszkodzona głowica UKF, problemy z masą (niedokręcone śruby łączące płytkę z obudową), uszkodzenia w zasilaniu, a także błędy w pamięci procesora. Wskazano na konieczność dokładnej kontroli połączeń zasilających, zwłaszcza wtyku zasilania i złączy na płytce. Ostatecznie, w podobnych modelach RC4xx często występowały problemy z pamięcią. Jeden z użytkowników zasugerował uszkodzenie ścieżki 12V pod kondensatorem elektrolitycznym 2200uF, a inny potwierdził, że przyczyną były uszkodzone kondensatory wzmacniacza mocy, przyklejone do płytki pod warstwą kleju. Po wymianie tych kondensatorów radio działało poprawnie. Autor ostatecznie zrezygnował z naprawy.
REKLAMA