kwilliam napisał: kiciaty napisał: Witam od 3 miesięcy jestem posiadaczką tego właśnie bojlera i co kilka dni sam się przestawia z ustawionych 40 stopni na 50.Przestawianie go z powrotem na 40 stopni nic nie daje sam przeskakuje na 50 i nie da się tego obniżyć.Mimo ,ze był od początku ustawiony tylko na 40 i ma włączoną funkcje Eco.Nie sygnalizuje żadnego błędu czy awarii,próba resetowania go poprzez przytrzymanie przycisku włączającego tez nic nie dała.Nie wiem czy się psuje,czy gdzieś jakiś błąd ma ale przy małych dzieciach samodzielnie myjących łapki 50 stopni jest już problemem bo woda leci naprawdę bardzo ciepła
Bojler pracując w systemie Eco sam dobiera sobie temperaturę.Aby mieć możliwość ustawienia swojej temperatury, należy niestety wyłączyć funkcję Eco.Jest to opisane w instrukcji urządzenia
Dodano po 7 [minuty]:
mitsurugi napisał: Prawdopodobnie podgrzewacz "wchodzi" w funkcję antylegionella. Czyli "wygrzewa" zbiornik, aby się pozbyć tych niechcianych bakterii. Po tym procesie jednak temperatura powinna powrócić do zadanej. Jeżeli tak się nie dzieję to proszę skontaktuj się z serwisem.
Funkcje antylegionella polega na podgrzaniu wody do około 70 st, a nie 50st.Można tę funkcje wyłączyć.W tym bojlerze przy korzystaniu z funkcji Eco samo urządzenie dobiera sobie optymalną temperaturę, ucząc się zachowań użytkowników.
Czy szanowny kolega mógłby podać opisując co oznaczają i jakie nastawy powinny być dla uruchomionego trybu MODE, np:
1. naciskamy długo Przycisk MODE ( tryb ECO wyłączony oczywiście), aż ukazuje się :
bact - U1 - 01, lub 00 włączanie lub wyłączanie trybu antylegionella, tu
rozumiem,
przekręcamy kółeczkiem w prawo i widzimy calc - U2 - 01, tu przez naciśnięcie guziczka można zmienić na 00, nie wiem do czego służy ta opcja, proszę podać do czego służy ta opcja,
przekręcamy dalej kółeczkiem w prawo i widzimy beep - U1 - 01 lub 00, chyba do wł /wył sygnału dźwiękowego
przekręcamy dalej kółeczkiem w prawo i widzimy tSAF - U4 - po naciśnięciu guziczka widzimy 80 st C, które można zmienić kółeczkiem na inne niższe wartości. Chyba te funkcja jest do ograniczenia temp. maksymalnej.
Podsumowując, nie wiem do czego służy opcja calc i jakie wartości za co odpowiadają.
Pozdrawiam
Dodano po 16 [minuty]:Jeszcze jedno: P1 na 7:00 i P2 na 22:00 ustawione oba na 45st C w trybie ECO
Grzanie następuje tak aby na te ustawione godziny była dostępna ciepła woda, lecz grzeje TYLKO do 40 st C, zrozumiałe,
bo tryb ECO to wymusza.
Poza tymi godzinami grzałka nie jest włanczana, pomimo spadku temp. wody na wyświetlaczu nawet do 18st C . Tego nie rozumiem.
W trybie P1 i P2 jak wyżej, bez funkcji ECO, grzałka włancza się jak wyżej lecz temperatury wody dochodzą jak w ustawieniach, czyli 45 st C.
W trybie normalnym, manualnym, bez ECO, kiedy temp. jest np. ustawiona na 45 st C każdy ubytek tej temp. uzupełniany jest niezwłocznie.
Po aktywacji ECO automatycznie temp. ograniczana jest do 40 st C. I tutaj powinno być tzw. samonauczanie zachowania użytkownika, lecz tak nie jest, bo temperatura wody nie jest utrzymywana na minimalnym poziomie. Nie mogę się z tym uporać już trzeci tydzień.
Proszę o wskazówki bo padam. Na pewno czegoś tu nie ogarniam.
Proszę o pomoc.