logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Velis - bojler sam zmienia temperaturę z 40°C na 50°C, jak to naprawić?

kiciaty 02 Gru 2014 03:19 42990 10
REKLAMA
  • #1 14184079
    kiciaty
    Poziom 2  
    Ocena: 22
    Witam od 3 miesięcy jestem posiadaczką tego właśnie bojlera i co kilka dni sam się przestawia z ustawionych 40 stopni na 50.Przestawianie go z powrotem na 40 stopni nic nie daje sam przeskakuje na 50 i nie da się tego obniżyć.Mimo ,ze był od początku ustawiony tylko na 40 i ma włączoną funkcje Eco.Nie sygnalizuje żadnego błędu czy awarii,próba resetowania go poprzez przytrzymanie przycisku włączającego tez nic nie dała.Nie wiem czy się psuje,czy gdzieś jakiś błąd ma ale przy małych dzieciach samodzielnie myjących łapki 50 stopni jest już problemem bo woda leci naprawdę bardzo ciepła
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14186207
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Prawdopodobnie podgrzewacz "wchodzi" w funkcję antylegionella. Czyli "wygrzewa" zbiornik, aby się pozbyć tych niechcianych bakterii. Po tym procesie jednak temperatura powinna powrócić do zadanej. Jeżeli tak się nie dzieję to proszę skontaktuj się z serwisem.
  • #3 17867426
    kwilliam
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    kiciaty napisał:
    Witam od 3 miesięcy jestem posiadaczką tego właśnie bojlera i co kilka dni sam się przestawia z ustawionych 40 stopni na 50.Przestawianie go z powrotem na 40 stopni nic nie daje sam przeskakuje na 50 i nie da się tego obniżyć.Mimo ,ze był od początku ustawiony tylko na 40 i ma włączoną funkcje Eco.Nie sygnalizuje żadnego błędu czy awarii,próba resetowania go poprzez przytrzymanie przycisku włączającego tez nic nie dała.Nie wiem czy się psuje,czy gdzieś jakiś błąd ma ale przy małych dzieciach samodzielnie myjących łapki 50 stopni jest już problemem bo woda leci naprawdę bardzo ciepła

Bojler pracując w systemie Eco sam dobiera sobie temperaturę.Aby mieć możliwość ustawienia swojej temperatury, należy niestety wyłączyć funkcję Eco.Jest to opisane w instrukcji urządzenia

Dodano po 7 [minuty]:

mitsurugi napisał:
    Prawdopodobnie podgrzewacz "wchodzi" w funkcję antylegionella. Czyli "wygrzewa" zbiornik, aby się pozbyć tych niechcianych bakterii. Po tym procesie jednak temperatura powinna powrócić do zadanej. Jeżeli tak się nie dzieję to proszę skontaktuj się z serwisem.

Funkcje antylegionella polega na podgrzaniu wody do około 70 st, a nie 50st.Można tę funkcje wyłączyć.W tym bojlerze przy korzystaniu z funkcji Eco samo urządzenie dobiera sobie optymalną temperaturę, ucząc się zachowań użytkowników.
  • REKLAMA
  • #4 17868783
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 532
    Wg. mnie to "pomocny post"należy się przedewszystkim @kwilliam, zresztą pierwszy.
  • REKLAMA
  • #5 18619695
    bobomarek
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    kwilliam napisał:
    kiciaty napisał:

Bojler pracując w systemie Eco sam dobiera sobie temperaturę.Aby mieć możliwość ustawienia swojej temperatury, należy niestety wyłączyć funkcję Eco.Jest to opisane w instrukcji urządzenia

Dodano po 7 [minuty]:

mitsurugi napisał:

Funkcje antylegionella polega na podgrzaniu wody do około 70 st, a nie 50st.Można tę funkcje wyłączyć.W tym bojlerze przy korzystaniu z funkcji Eco samo urządzenie dobiera sobie optymalną temperaturę, ucząc się zachowań użytkowników.

Czy szanowny kolega mógłby podać opisując co oznaczają i jakie nastawy powinny być dla uruchomionego trybu MODE, np:

1. naciskamy długo Przycisk MODE ( tryb ECO wyłączony oczywiście), aż ukazuje się :
    bact - U1 - 01, lub 00 włączanie lub wyłączanie trybu antylegionella, tu
    rozumiem,
    przekręcamy kółeczkiem w prawo i widzimy calc - U2 - 01, tu przez naciśnięcie guziczka można zmienić na 00, nie wiem do czego służy ta opcja, proszę podać do czego służy ta opcja,
    przekręcamy dalej kółeczkiem w prawo i widzimy beep - U1 - 01 lub 00, chyba do wł /wył sygnału dźwiękowego
    przekręcamy dalej kółeczkiem w prawo i widzimy tSAF - U4 - po naciśnięciu guziczka widzimy 80 st C, które można zmienić kółeczkiem na inne niższe wartości. Chyba te funkcja jest do ograniczenia temp. maksymalnej.

Podsumowując, nie wiem do czego służy opcja calc i jakie wartości za co odpowiadają.

Pozdrawiam

Dodano po 16 [minuty]:

Jeszcze jedno: P1 na 7:00 i P2 na 22:00 ustawione oba na 45st C w trybie ECO
    Grzanie następuje tak aby na te ustawione godziny była dostępna ciepła woda, lecz grzeje TYLKO do 40 st C, zrozumiałe,
    bo tryb ECO to wymusza.
    Poza tymi godzinami grzałka nie jest włanczana, pomimo spadku temp. wody na wyświetlaczu nawet do 18st C . Tego nie rozumiem.
    W trybie P1 i P2 jak wyżej, bez funkcji ECO, grzałka włancza się jak wyżej lecz temperatury wody dochodzą jak w ustawieniach, czyli 45 st C.
    W trybie normalnym, manualnym, bez ECO, kiedy temp. jest np. ustawiona na 45 st C każdy ubytek tej temp. uzupełniany jest niezwłocznie.
    Po aktywacji ECO automatycznie temp. ograniczana jest do 40 st C. I tutaj powinno być tzw. samonauczanie zachowania użytkownika, lecz tak nie jest, bo temperatura wody nie jest utrzymywana na minimalnym poziomie. Nie mogę się z tym uporać już trzeci tydzień.
    Proszę o wskazówki bo padam. Na pewno czegoś tu nie ogarniam.

Proszę o pomoc.
  • #6 19026769
    romhan1960
    Poziom 1  
    Ocena: 8
    witam.mam podobny problem(velis evo 50 wifi),nie mogę w trybie ręcznym ustawić dowolnej temperatury tyko ilość prysznicy,jeden to 45-za zimno ,a dwa 75 -to za gorąco.kręce już tak miesiąc i nic.U1-do U5 -brak gdziekolwiek opisu
  • REKLAMA
  • #7 19027273
    bobomarek
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Urządzenia ARISTON są dobre ale nie najlepsze.
    Dużo ludzi narzeka na obsługę tych bojlerów z m.in. fatalnie napisanej obsługi w j.polskim.
    Polecam nie dzwonić do tzw. fachowców a do serwisu w Krakowie, tam nieco lepszej odpowiedzi można uzyskać, choć czasem nie do końca są w stanie odpowiedzieć na problem.
    Proszę podać rozwiązanie problemu, kiedy będzie po kłopocie.
    U mnie "debil" nadal się nie potrafi "nauczyć", jak podaje instrukcja.
    Pozdrawiam.
  • #8 21445009
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 861
    Antylegionella>>14186207 to 60°C według mojej instrukcji - podobno tyle potrzeba na min. 60 minut, żeby wybić bakterie.
    Działa to bardzo różnie - po załączeniu działało co 30 dni (do roku), a po kilku resetach to jakoś dziwnie. Nie podobał mi się tryb EKO, ale juz jest lepiej.
    Czy ktoś odkamieniał już? U mnie minie 2 lata w czerwcu 2025 i czeka mnie czyszczenie i wymiana elektrody magnezowej. Jakieś doświadczenia ktoś ma?
  • #10 21643251
    memento007
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    kiciaty napisał:

W systemie Eco sam dobiera sobie temperaturę lub Antylegionella.
  • #11 21695960
    BARTEK123GAZ
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    sq3evp napisał:
    Antylegionella>>14186207 to 60°C według mojej instrukcji - podobno tyle potrzeba na min. 60 minut, żeby wybić bakterie.
    Działa to bardzo różnie - po załączeniu działało co 30 dni (do roku), a po kilku resetach to jakoś dziwnie. Nie podobał mi się tryb EKO, ale juz jest lepiej.
    Czy ktoś odkamieniał już? U mnie minie 2 lata w czerwcu 2025 i czeka mnie czyszczenie i wymiana elektrody magnezowej. Jakieś doświadczenia ktoś ma?

Oryginalna anoda to koszt 90 zł.
    Kod producenta: 993014-01
    Numer katalogowy: 993014

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bojlera Ariston Velis, który samoczynnie zmienia nastawę temperatury z 40°C na 50°C mimo ustawionego trybu Eco i braku sygnalizacji błędu. W odpowiedziach wskazano, że urządzenie w trybie Eco może automatycznie dobierać temperaturę i „uczyć się” nawyków użytkownika, a aby ręcznie ustawić stałą wartość, należy wyłączyć Eco. Pojawiła się też sugestia, że przyczyną może być funkcja antylegionella, która okresowo podgrzewa wodę do wyższej temperatury, zwykle około 60–70°C, po czym powinna wrócić do zadanej nastawy; jeśli tak się nie dzieje, zalecany jest kontakt z serwisem. W wątku poruszono również problemy z opisem trybu MODE, ustawieniami U1–U5, działaniem wersji Wi‑Fi, resetowaniem Eco, odkamienianiem oraz wymianą anody magnezowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA