logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr dolnoprzepustowy RC do słuchawek 500Hz - czy potrzebny wzmacniacz?

kawaled 04 Gru 2014 18:53 1257 9
REKLAMA
  • #1 14192132
    kawaled
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam. Mam zamiar zrobić sobie filtr dolnoprzepustowy do słuchawek o granicy powiedzmy 500Hz. Ma być to w celu eksperymentu a nie do praktycznego użytku. Filtr ma być pasywny RC. I tutaj mam pytanie: Czy wyjście takiego filtru musi być podpięte do wzmacniacza? Bo podłączyłem wszystko w sposób przedstawiony na rysunku, czyli bezpośrednio do słuchawek co mocno ograniczyło ich moc, ponieważ rezystor 100ohm był wpięty szeregowo i poza tym że dźwięk był cichy to nie zauważyłem żadnych zmian.
    Załączniki:
    • Filtr dolnoprzepustowy RC do słuchawek 500Hz - czy potrzebny wzmacniacz? schemat.JPG (9.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14192154
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  
    Ocena: 60
    Niewiem co to za eksperyment ale moze proscíej wykozystac equalizer( praktycznie w kazdym programie muzycznym).
  • REKLAMA
  • #3 14192178
    kawaled
    Poziom 10  
    No może faktycznie prościej, ale czy istnieje możliwość wpięcia takiego filtru bezpośrednio do głośnika czy jednak musi być wpięty do wzmacniacza?
  • #4 14192214
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  
    Nie podałeś pojemnosci kondensatora(moze za mała).
  • #5 14192319
    kawaled
    Poziom 10  
    Pojemność kondensatora obliczałem i przy R=100 wyszło C=4,7uF (mikro) dla f=338Hz
  • #6 14192419
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  
    Porownaj z dzwiękiem z kompa (pamiętaj o charkterystyce tego filtra).
  • REKLAMA
  • #7 14192468
    kawaled
    Poziom 10  
    A można dać np rezystor 10ohm i kondensator 47uF lub rezystor 1ohm i kondensator 470uF (dla zachowania tych 338Hz)? czy za bardzo obciąży to źródło, ponieważ prąd ładowania kondensatora będzie za duży? Bo przy tym rezystorze to słuchawki ledwo co słychać (rezystancja cewki głośnika to 30ohm i do tego rezystor 100ohm to już 130ohm...)
  • REKLAMA
  • #9 14195604
    kawaled
    Poziom 10  
    Mhm, dzięki za podpowiedź, a kondensator musi byś oczywiście bez określonej polaryzacji? Czy np. elektrolityczny z + i - też się nada? I jeszcze jedno pytanie: Jaka musi być minimalna wartość tego rezystora przez który jest ładowany kondensator tak aby zbytnio nie obciążyć źródła?
  • #10 14195620
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    R powinien być co najmniej porównywalny z impedancją głośnika, do którego dostosowany jest wzmacniacz - może być większy. Elektrolityczny pewnie się nada, ale uwaga - te kondensatory zwykle mają dużą tolerancję pojemności, a co gorsza, ich pojemność zależy od napięcia - może się okazać, że będzie dużo różnić się od nominalnej. Jest jeszcze taki sposób, żeby łączyć szeregowo dwa elektrolityczne w przeciwne strony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć pasywny filtr dolnoprzepustowy RC dla słuchawek z częstotliwością graniczną 500Hz w celach eksperymentalnych. Zadaje pytanie, czy filtr musi być podłączony do wzmacniacza, ponieważ podłączenie go bezpośrednio do słuchawek spowodowało znaczne ograniczenie mocy dźwięku. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym użycie equalizera, a także zwrócenie uwagi na pojemność kondensatora oraz opór słuchawek. Użytkownik rozważa różne wartości rezystorów i kondensatorów, aby uzyskać odpowiednią charakterystykę filtru, a także pyta o wpływ kondensatorów elektrolitycznych na obciążenie źródła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA