logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Yamaha RX-V596RDS - charczy dzwięk -głośnik lewy tył

jacoskwara 05 Gru 2014 21:32 1785 6
REKLAMA
  • #1 14195337
    jacoskwara
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    witam
    problem polega na tym że przy 5.1 lewy tył charczy, zarówno po optyku jak i analogu więc wstępnie można wykluczyć uszkodenie procesora i stawiał bym na końcówkę mocy tego kanału, dźwiek jest bardzo przesterowany ale jest słyszalny, na pierwszy rzut oka wszytkie elemęty wyglądają dobrze ale fachowcem nie jestem
    dodam jeszcze że oczywiście sprawdzałem głośnik, przewody i na 100% są sprawne
  • REKLAMA
  • #2 14195357
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2098
    jacoskwara napisał:
    lewy tył charczy,

Zamień (podłącz odwrotnie) lewy z prawym, zobaczy się czy to robi sam głośnik, czy błąd jest w wzmacniaczu.
  • REKLAMA
  • #3 14202424
    jacoskwara
    Poziom 12  
    tak jak napisałem wcześniej głośnik jest sprawny
  • #4 14203748
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Porada jaka może zostać z powodzeniem zastosowana - serwis :)
  • REKLAMA
  • #5 14205708
    jacoskwara
    Poziom 12  
    już pakuje - podaj adres do wysyłki
  • Pomocny post
    #6 14205962
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1946
    Pomiary napięć na wszystkich wyprowadzeniach tranzystorów w obszarze pokazanym na tym schemacie powinny wskazać przyczynę.
    Amplituner Yamaha RX-V596RDS - charczy dzwięk -głośnik lewy tył
  • REKLAMA
  • #7 14210618
    jacoskwara
    Poziom 12  
    nie sztuką jest wysłać sprzęt do serwisu
    tzw "zimny lut", przyczyna tkwi w oszczędnościach na topiku w fabryce, pod wpływem temperatury wytopił się topik którego na moje oko było za mało w tym miejscu, porzelutowałem i problem rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Yamaha RX-V596RDS, gdzie lewy tylny głośnik charczy w trybie 5.1, zarówno przy połączeniu optycznym, jak i analogowym. Po wstępnym wykluczeniu uszkodzenia procesora, podejrzewa uszkodzenie końcówki mocy tego kanału. Inni uczestnicy dyskusji sugerują zamianę głośników, aby sprawdzić, czy problem leży w głośniku czy wzmacniaczu. Użytkownik potwierdza, że głośnik i przewody są sprawne. Ostatecznie, po zdiagnozowaniu problemu jako "zimny lut", użytkownik naprawił go przez przelutowanie, co rozwiązało problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA