krakarak napisał: Skoro autor miał i chwalił sobie ML-1640 to nie proponujcie mu takich szaf jak HP4000 czy w/w Kyocer... Nie pytał o urządzenie do druku ciągłego w tysiącach kartek.
I nikt mu takich urządzeń nie proponował... Dyskusją chwilowo zboczyła na temat energochłonności drukarek laserowych. Zresztą był bym ostatnią osobą proponująca Kyocerę

, "Na szybko" tylko te drukarki znalazłem z poborem około kilowata - domowe przecież tyle nie pobierają.
abcpawel napisał: Jeśli chodzi o hp 2100 lub 4000 to owszem, kiedyś to był dobry sprzęt ale to jakąś dekadę temu. Teraz ich charakterystyka wygląda tak: duuuuże i woooolne.
Chciał bym.. dekadę

Dekadę to stoi u mnie. Wg. Wikipedii ich produkcję rozpoczęto w 1997, a zakończono w 1999. Moja jest z 97.
Na taki zabytek ciężko namawiać, ale ciesze się, że nie tylko ja doceniam starsze produkty. Nowe drukarki są delikatniejsze.
Nie zgodzę się, że HP4000 są wolne, a mam porównanie. Do tego drukarka wykonuje wszystkie obliczenia (a nie sterowniki), ma PCL i Poscript, więc jestem niezależny od używanego systemu operacyjnego. Rozbudowałem pamięć do 68MB (wewnętrze 2MB + 2*32MB). Podajnik papieru na 500 arkuszy i toner na 10 000 stron. Wydrukowała 86482 strony.
Zamiennik toner (kaseta) od 45zł (około 6000 stron, są też do 10000 stron). Oryginał około 200zł (około 6000 stron). Wspomniany powyżej zamiennik do Brothera wychodzi drogo...
Zgodzę się, że jest zdecydowanie duża. Trzeba mieć gdzie ten model umieścić.