logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprowadzić okablowanie do monitoringu bloku przed termoizolacją?

calidus 08 Gru 2014 09:21 1443 6
  • #1 14202305
    calidus
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam Koledzy,

Dostałem zlecenie dotyczące monitoringu bloku w wspólnocie mieszkaniowej , blok przed termoizolacja ( będzie robiona podobno w styczniu - w zimę?) , pierwszy raz biorę się za taki duży obiekt i mam parę pytań .

- Jak iść kablami ? Pod termoizolacją ? czy uciekać kablami do klatki ? , tylko że w tym przypadku kamery były by na środku budynku , a wspólnota chce na rogach.

- Monitoring ma obejmować parking ( 2 kamery ) i tył bloku ( 2 kamery ) , zasadnicze pytanie czy warto pociągnąć dodatkowe kable przy takiej instalacji ?

- Na blokach zauważyłem że nie instaluje się puszek w których pochowana jest wtyczka zasilająca i BNC ,to gdzie mam schować kable , w termoizolacji a co w razie awarii kamery?

Wszystkie rady były by dla mnie bardzo pomocne.

Dziękuje i Pozdrawiam
  • #2 14208205
    wimm
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Napisz coś więcej o tym monitoringu. Jaki sprzęt?
    Z opisu wnioskuję, że to będzie analog. Zastanów się, czy nie pójść od razu w konkretny sprzęt IP. Ile jest funduszy na to? Czy czujesz się na siłach wykonać to zlecenie? Twoje pytania są dość niepokojące.
  • Pomocny post
    #3 14208231
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 147
    Analog w dzisiejszych czasach to chyba jakieś nieporozumienie, już smartfony kręcą filmy w 4k a dalej spotyka się instalacje złożone w technologii analogowej która jest przestarzała. Kamery IP przestały kosztować majątek i przyzwoita 2mpx kupisz w cenie dobrej analogowej kamery zaznaczam dobrej.
    Jedyne co zauważyłem ze analogi zakładają ludzie którzy nie ogarniają sieci i całej podstawy systemów IP
    Wracając do tematu, jeśli będzie termoizolacja to warto poprowadzić przewody w rurkach PCV a pózniej zostaną one przykryte, wiele razy tak robiłem. Zależy jakie wspólnota ma wymagania, ale okablowanie w gwiazdę do jednego pomieszczenie gdzie wisi szfa rack z rejestratorem, zasilaniem, zabezpieczeniami i innymi potrzebnymi rzeczami.
  • #4 14209987
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    I system IP jest mniej podatny na zakłócenia można pociągnąć od razu zasilanie w skrętce (aktywne POE) chociaż jak klient szczypie się na urządzeniach to kładę oddzielnie zasilanie w zależności od zasobności portfela inwestora i celu jaki inwestor chce uzyskać przy pomocy tego systemu.
  • #5 14211211
    calidus
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Monitoring IP , 4 kamery najprawdopodobniej DS-2CD2032 z Hika.

Co do sprawy sieci to nie będzie problemu bo jestem z zawodu administratorem sieci , monitoring to zajęcie dodatkowe.

MariuszX49 , dziękuje za odpowiedź właśnie od razu chciałem zastosować switch PoE.

Kolego wimm fakt pytania są niepokojące gdyż nigdy nie robiłem monitoringu bloku , nie mam doświadczenia w takiej instalacji dlatego zadaje takie a nie inne pytania. Kiedyś trzeba się nauczyć :) Tak jak pisałem 4x DS-2CD2032 , Switch PoE , 4 x Oświetlacze podczerwieni + rejestrator ( bardzo chętnie wysłucham propozycji )

luk9753 - Dziękuje za odpowiedź , właśnie myślałem o rurkach PCV . Szafy raczej nie będzie rejestrator ma być u jednego z lokatorów w mieszkaniu.
  • #6 14211549
    wimm
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ten budżetowy Hik przy dobrym umiejscowieniu kamer, prawidłowym montażu i konfiguracji powinien się całkiem dobrze sprawdzić.

Obowiązkowo zamykana szafa rack, a rejestrator w miejscu chronionym i raczej neutralnym.

Do doświetlaczy osobny kabel zasilający o odpowiednim przekroju.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące instalacji monitoringu w bloku przed termoizolacją. Użytkownik zadał pytania dotyczące prowadzenia kabli, wyboru technologii (analog vs IP), oraz sposobu ukrycia kabli w kontekście przyszłych awarii. Odpowiedzi sugerują, że lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kamer IP, takich jak DS-2CD2032 od Hika, oraz prowadzenie kabli w rurkach PCV, co ułatwi ich ukrycie pod termoizolacją. Podkreślono również znaczenie odpowiedniego umiejscowienia rejestratora oraz zasilania dla oświetlaczy podczerwieni. Użytkownik, będący administratorem sieci, planuje użycie switcha PoE oraz zainstalowanie czterech kamer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA