logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić silniki 24V do bramy dwuskrzydłowej i jaki sterownik wybrać?

tomi_c 08 Maj 2005 15:54 5913 9
  • #1 1472940
    tomi_c
    Poziom 11  
    Witam

W niedalekiej przyszłości mam zamiar zrobić sobie bramę wjazdową uchylną dwuskrzydłową. Za napęd mają posłużyć dwa silniczki wycieraczek od samochodu cieżarowego na prąd 24V. W jaki sposób zasilić te silniczki.
    Gdzie mogę znalężć sterownik do takiej bramy i w jakich cenach może sie to wachać?
  • #2 1473315
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 157
    Witam
    Naprawde nie rozumie twojego pytania -co ty kombinujesz.
    Wlasnoreczne wykonanie takich siłowników. Czy to w celach naukowych?
    Siłe uciągu dobiera sie do wielkosci bramy ,oporu bramy itp.
    Jak zasilać -no co ty
    Gotowe siłowniki można kupić. Poszukaj w internecie jest tam tego sporo. Urzadzenie sterujace- tylko elektronika (bez siłowników) wraz z pilotami moża nabyć za góra 250zł , polskiej produkcji.
    Sterownik może juz posiadać prostownik zasilajacy siłowniki ,wystarczy podpiąc odpowiedni transformator sieciowy 220/ 24V zmienny i zasilanie masz z głowy
  • #3 1477314
    Gosia2k
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    leszek.b napisał:

Naprawde nie rozumie twojego pytania -co ty kombinujesz.
    Wlasnoreczne wykonanie takich siłowników. Czy to w celach naukowych?
    ...
    Jak zasilać -no co ty
    Gotowe siłowniki można kupić.

Kolego leszek.b czytaj uważniej, chodzi o silniczki a nie siłowniki. No i może troszkę mniej złośliwości, bo teksty w stylu
    Cytat:
    co ty kombinujesz
    i
    Cytat:
    Jak zasilać -no co ty
    to lekka przesada. Troche grzeczności jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

A najprostsze zasilanie to trafo 230/24v + mostek diodowy

pozdrawiam
    Gosia2k
  • #4 1477700
    leszek.b
    Poziom 29  
    Jestem przekonany ze trafilem w 10 .
    Trzeba było troche porozmawiać z tomi a pozniej do mnie napisać .
    No tak gdyby było -co ty kombinujesz?.
    Czytaj uwaznie , było -sterownik może posiadać juz itd.
    i dlatego takie trafo- zmienny.
    Jednak coś wniosłem do tematu a Ty.

Trache grzeczności jeszcze nikomu nie zaszkodziło -no nie wiem -dusić to w sobie - zartuje ?
    ------------------------------------------------------------------------------------
    tomi_c jesli Cie czymś uraziłem przepraszam - witam na FORUM.

P.S
    Wszystko co pisze ,nikogo nie chcę urazić
  • #5 1478680
    tomi_c
    Poziom 11  
    leszek.b nie kazdy od razu wszystko wie i umie. Ty pewnie jak zaczynales swoja karire to tez szukales porad u innych.
    Mi udało sie znależć takie forum wiec zadalem swoje pierwsze pytanie i po paru gadzinach dostaje odpowiedz. Nie bylem zachwycony pierwsza odp. więc czekalem na nastepne. Po czym następna osoba Gosia2k naprowadzila mnie trochę na temat Dziekuje bardzo!!

Znalazlem jakis transformator w domu na 24V ale po podłaczeniu tego silniczka, nic sie nie dzialo tzn. silniczek sie nie krecil tylko wyl i caly sie trzasl czym to moze byc spowodowane??

Cytat:
    Poszukaj w internecie jest tam tego sporo. Urzadzenie sterujace- tylko elektronika (bez siłowników) wraz z pilotami moża nabyć za góra 250zł , polskiej produkcji

Mozesz podac jakies adresy stron bo mi jest ciezko znalezc takie streowniki owszem do bram przesuwnych znalzem tego sporo ale do bram dwuskrzydłowych ani jednego.
    Z góry dziekuje
  • #6 1478774
    jarek_krakow
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    chyba nie podłączyłeś tego silniczka bezpośrednio do transformatora ? tzn bez diód
  • #7 1478904
    Gosia2k
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,

Najprościej zrobić tak. A diody prostownicze dostaniesz w każdym sklepie z elektroniką za praktycznie grosze. Sternik do bramy skrzydłowej razem z całym układem http://www.apus.comweb.pl/oferta.html##.

pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zasilić silniki 24V do bramy dwuskrzydłowej i jaki sterownik wybrać? UZ.JPG (5.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1479213
    mavtm
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.
    Zasilanie silniczków napędowych to jedno. Pozostaje jeszcze sposób załączania. Myślę, że chciałbyś to otwierać i zamykać z pilota. Jeśli tak to można znaleźć w sklepach elektronicznych gotowe sterowniki z dwoma pilotami. Urządzenie ma już wbudowane przekaźniki i pozostaje je tylko podłączyć do zasilania całego układu prostownik-silniki.

Pozdrawiam.
  • #9 1484390
    leszek.b
    Poziom 29  
    Adres bramy i inne
    scelektronika.fm.interia.pl
    ------------------------------------------------------
    gdy problem- wpisz w wyszukiwarce n.p w onet SCelektronika
    Tam znajdziesz wszystko ,dosłownie wszystko ,łacznie z zasilaniem -silnik,siłownik.
    www.eldrim.pl

Strona dla początkujacych- www.eres.alpha.pl
  • #10 3417277
    Rafi_st
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    tomi_c napisał:
    Witam

W niedalekiej przyszłości mam zamiar zrobić sobie bramę wjazdową uchylną dwuskrzydłową. Za napęd mają posłużyć dwa silniczki wycieraczek od samochodu cieżarowego na prąd 24V. W jaki sposób zasilić te silniczki.
    Gdzie mogę znalężć sterownik do takiej bramy i w jakich cenach może sie to wachać?

Wszystko super ale będzie problem z zasięgiem. Silnki takie generuję mnóstwo zakłóceń, które wracając do elektroniki znacznie zmniejszą zasięg.
    Siłowniki takie można kupić za nie tak znowu duże pieniądze:
    www.edrim.pl - elektronika (producent)
    www.elbram.pl - siłowniki
    www.kilog.pl - siłowniki, elektronika, montaż, serwis.
    [/img]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania silników 24V pochodzących z wycieraczek samochodów ciężarowych do napędu bramy dwuskrzydłowej oraz wyboru odpowiedniego sterownika. Zalecane jest użycie transformatora 230V/24V wraz z mostkiem diodowym do prostowania napięcia, co zapewni prawidłowe zasilanie silników prądu stałego. Wskazano, że sterowniki do bram dwuskrzydłowych z wbudowanymi przekaźnikami i obsługą pilotów można znaleźć w sklepach elektronicznych, a ich ceny mogą wynosić około 250 zł za polskie urządzenia. Podkreślono, że gotowe siłowniki i sterowniki są dostępne na rynku, co może być wygodniejszym rozwiązaniem niż samodzielne wykonanie napędu. Wskazano również na potencjalne problemy z zakłóceniami elektromagnetycznymi generowanymi przez silniki, które mogą wpływać na zasięg pilota. Podano adresy stron internetowych z ofertą elektroniki i siłowników do bram, m.in. apus.comweb.pl, scelektronika.fm.interia.pl, eldrim.pl, elbram.pl oraz kilog.pl, gdzie można znaleźć zarówno komponenty, jak i gotowe rozwiązania wraz z serwisem i montażem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA