logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyka do bramy przesuwnej - silnik 230V 380W czy 24V? Wybór i zastosowanie przekładni

zaz121 22 Lut 2021 22:49 969 6
  • #1 19275821
    zaz121
    Poziom 2  
    Chcę zrobić domowym sposobem automatykę do otwierania przesuwnej bramy. Sam układ to dla mnie żadne problem, ale zastanawiam się jakiego silnika najlepiej użyć. Mam ze starej pralki silnik 230V 380W ale jak wiadomo kręci się on dosyć szybko i chcę uniknąć wystrzelenia bramy na plac sąsiada. Widziałem, że wiele osób robiło to na silnikach 24V. Teraz pytanie, co będzie się bardziej opłacać, kupić silnik 24V i wszystko do niego potrzebne, czy kombinować z odpowiednią przekładnią? Jeśli to drugie, to jaka przekładnia będzie odpowiednia? Może ktoś ma doświadczenie z tym i mógłby coś polecić?
  • #3 19275869
    zaz121
    Poziom 2  
    78db78 napisał:
    Kolega ma bramę uchylna do garażu z silnika na 24V z wycieraczki od jakiegoś ciężarowego, od razu z przekładnią masz.

A wiesz może jakiej mocy trafo używa?
  • #5 19276274
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3634
    Wypróbowałem 2 warianty już daawno temu - jakieś 15 lat (a są właściwie trzy):
    - silniczek od wycieraczek 24V. Nowe kosztują poniżej krytyki (cenowo mało brakuje do specjalnych bramowych) , ale silniki ze szrotu od Stara 200/Jelcza/Autosana z metalową przekładnią (czasem się zdarzają) jak znalazł. U kolegi garażówka do tej pory działa z takim.
    - silnik od pralki ale automatycznej i wykorzystać rewersyjne uzwojenia prania (uzwojenie wirowania może być spalone - i tak jest d. taniej). Sam mam taki napęd - silnik od Polara 663 sprzężony z przekładnią od dużej kątówki - 2 wady - napęd jest b. szybki no i brakuje samohamowności (ale akurat u mnie to zaleta - mogę w razie awarii lub potrzeby zwyczajnie odsunąć bramę).
    Jeśli chciałbyś samohamowność i wolniej - trzeba zakombinować go z jakąś przemysłową przekładnią ślimakową.
    W tym przypadku odpada temat transformatora mocy.
    - silnik od dużej kątówki ze zintegrowaną przekładnią planetarną - co prawda delikatny a ludzie używają ich do konstrukcji siłowników liniowych do bram skrzydłowych ale można spróbować ...

A trafo - wydające 18V zmiennego (po wyprostowaniu i wygładzeniu kondensatorem robi się 24V DC), mocy ok 200W (przeciętny w/w silnik przy pracy ciągłej bierze jakieś 3-4A czyli 100W a przy ruszeniu potrafi i 7A - ok 170W), może być ten "bezpieczeństwa" czyli zwykłe trafo zasilacza np żarówek, dla oszczędności miejsca może być toroidalne (nieco drożej).
    Jeśli masz zepsuty UPS - trafo z niego się nada - są przeważnie spore - 150-200W, napięcie po spięciu szeregowo dwóch wtórnych uzwojeń głównych wydaje ok 13V AC (po wyprostowaniu ponad 18V DC) co już wystarczy do bramowych zastosowań.
  • #6 19280612
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 220
    Kocie,
    Przepraszam,
    Piękny poemat miłosny z minionych czasów...
    Łza się w oku kręci...

POZDRAWIAM
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #7 19281317
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3634
    Byłby z minionych, jakby nie fakt - że napęd suwanej z tego silnika od PS BIO działa, i prawdopodobnie nadal będzie - bo go zaadaptuję do prawdopodobnie w tym roku montowanej nowej bramy z nowym ogrodzeniem....
    Maniacy DIY to dopiero byli tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic504473-1710.html
    A jeden z nich (jammmo zdaje się) zaczął robić siłowniki śrubowe właściwie nie różniące się od fabrycznych...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować automatykę do otwierania przesuwnej bramy i zastanawia się nad wyborem silnika. Rozważa użycie silnika 230V 380W z pralki, ale obawia się zbyt dużej prędkości obrotowej. W dyskusji pojawiają się propozycje użycia silników 24V, w tym silników od wycieraczek ciężarówek oraz silników od pralki automatycznej. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na potrzebę zastosowania odpowiedniej przekładni, aby uzyskać pożądane parametry pracy. Wskazano na możliwość użycia przekładni ślimakowej dla uzyskania samohamowności oraz na silniki z metalowymi przekładniami jako korzystne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA