logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet - tylne koło b.ciężko się kręci, po odpaleniu silnik momentami przerywa

KAPI35 08 Gru 2014 22:17 6111 6
REKLAMA
  • #1 14204802
    KAPI35
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Witam, mam pewnego rodzaju problem, nwm, co zrobić.Jakiś już czas temu zauważyłem, że gdy wróciłem po ciemku ze sklepu, nie miałem tylnego światła(do dziś go nie ma) kombinowałem ze zmianą żarówki...nic. Odpalając skuter w celu sprawdzenia światła, słyszałem w obrotach takie przerywanie, gdy dodałem gazu, to ciężko chodził. Odkręciłem obudowe (tam, gdzie pasek) kręciłem sprzęgłem, odpalany bez tej obudowy tylko przerywał, koło nie chodziło ciężko. Gdy założyłem obudowę i odpaliłem moto, i gdy dodam gazu, to słychać takie tarcie, jakby po obudowie, bardzo ma ciężko(skuter zgaszony też chodzi koło ciężko). Odpalony bez pokrywy tylko raz, ponieważ akumulator, to kompletny szmelc, ładowałem go kilka godzin, i ledwo co załapał, więc nie mogłem już potem go naładować, i jeszcze sprawdzić bez tej obudowy. Sorka, że sie tak rozpisałem, prosze o pomoc, nie wiem , co robić, ale moim zdaniem to wina sprzęgła, jestem pewny na 95%, nie znam się tak mocno na moto, jak inni na tym forum, licze na pomoc, pozdrawiam. :D
  • REKLAMA
  • #2 14205091
    arek35087
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Kolego, napisz pierwsze o jakim dokladnie pojezdzie mowa.
    Skoro ociera o obudowe to moze zostawil slady na niej? Czy walek sprzegla jest prosty/nie wysunal sie ?
  • REKLAMA
  • #3 14206082
    KAPI35
    Poziom 11  
    Skuter 2t Romet 787, czy ten wałek, to to, na którym trzyma się sprzęgło? Jeśli tak, to raczej się nie wysunął, bo w pokrywie jest łożysko, i tam się on w nim kończy, a śladów na obudowie nie ma, bo tak jak mówiłem, odpalany tylko na chwile, i raz mu właśnie przygazowałem, i wtedy słyszałem, jak się coś tarło.
  • REKLAMA
  • #4 14339016
    KAPI35
    Poziom 11  
    Poczytałem na innych forach, i doszedłem do wniosku, że to najpewniej przekładnia, bo jak zakręcę kołem i się przysłucham tam, to słychać coś takiego (ten dźwięk zawsze było słychać, może to już wcześniej było, bo ten skuter zawsze tak wolno jeździł, a teraz się całkowicie zajechało).
  • REKLAMA
  • #5 14342259
    Elektronik94x
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Skoro tylne koło ciężko kręci to może ci się dzwon od sprzęgła odkręcił i ociera, ja tak miałem w skuterze chińskim 2t i te same części co do tego rometa
  • #6 14365389
    KAPI35
    Poziom 11  
    Nie, dzwon jest przykręcony, bo odkręciłem tą obudowę, teraz to w ogóle chciałbym go odkręcić, ale nie wiem jak, bo żadnym sposobem się nie da, jest tak zapieczony. Najpewniej mam do wymiany przekładnie, innego powodu nie ma :D
  • #7 14727230
    KAPI35
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany, wymieniłem przekładnie i skuter działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tylnym kołem skutera Romet 787, które ciężko się kręci, oraz z przerywającym silnikiem. Po wymianie żarówki tylnego światła i próbie uruchomienia skutera, zauważył, że silnik przerywał, a koło nie kręciło się swobodnie. Użytkownik podejrzewał, że problem może leżeć w sprzęgle lub przekładni. Po wymianie przekładni skuter zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA