Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamzimny1711 napisał:Ale skąd? Wszystkie zasilania są podłączone dobrze, ale to tylko schemat, a jak jest w rzeczywistości?Proponujesz grzejnik 1 podłączyć do zasilania tych kolejnych?
zimny1711 napisał:Na 100%,a nawet na 200%To wina powrotu?
zimny1711 napisał:Ale spadki rur też odgrywają swoją rolę, a na schemacie tego nie widać- rzeczywistość może być inna.W rzeczywistości jest tak jak na schemacie.
zimny1711 napisał:A szkoda, bo niewielkie pochylenie jest przydatne, aby rury się samoczynnie odpowietrzały.Spadku rur nie ma.
zimny1711 napisał:A w jakim celu? Skoro grzejniki "ruszyły" to znasz przyczynę, więc się nią zajmij. Zbiornik wyrównawczy pełni rolę zabezpieczającą przed wzrostem poziomu wody przy nagrzewaniu, a także odpowietrzającą układ, więc daj mu spokój.Zbiornik wyrównawczy można też zamknąć?
zimny1711 napisał:W zaworach montowanych na powrocie są regulacje, po to by tak ustawić przepływy by wszystkie grzejniki równomiernie grzały.Jeśli schemat będzie taki jak na dołączonym rysunku to będę mógł wszystkie grzejniki i bojler odkręcić na max jednocześnie bez problemu?
zimny1711 napisał:To wszystko zależy kiedy, na ciepłej czy zimnej instalacji?, a dodatkowo tak jak pisałem już poprzednio w tej sprawie.odpowietrza się grzejniki na zakręconym zaworze tak?
zimny1711 napisał:Jak naczynie wzbiorcze tak podłączone jak na schemacie to będzie trudno odpowietrzyć układ, ciągle będzie powietrze w rurach. Kto tak podłącza grzejniki i naczynie.?Tylko pozostaje sprawa bulgotów przy pompce i bojlerze. Ogólnie instalacja hałasuje.
zimny1711 napisał:
zimny1711 napisał:Rozumiem. Od razu jak będę podłączał to wszystkie po przekątnej.
FOSGEN1 napisał:hilzie , to na 100%? Bo w moim przypadku podłączenie krzyżowe przyniosło efekt. A grzejnik ma 165x60cm.
hilzie napisał:ja zalecam podłączenie krzyżowe gdy długość przekracza dwukrotnie wysokość