logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha Pianocraft 810 – pilot nie działa mimo widocznej diody IR w aparacie

macio1958 09 Gru 2014 16:27 729 4
REKLAMA
  • #1 14206481
    macio1958
    Poziom 10  
    witam
    mam Pianocraft 810 do 7 lat. Działało bezawaryjnie. Były jakieś małe problemy z pilotem, bo jak gdyby się zawieszał. Receptą było lekkie "puknięcie" o rękę. Jednak parę dni temu przestał reagować zupełnie. Dodam, że poprawiałem luty, przemywałem spirytusem styki i ścieżki. Teoretycznie powinien działać, bo patrząc na diodę pilota przez aparat fotograficzny smartphona widać, że dioda mruga.
  • REKLAMA
  • #2 14207188
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Teoretycznie powinno działać, a praktycznie jak widać nie działa. No i co dalej? Mamy podać receptę co zrobić żeby działało? Nikt tego nie wie, bo to że dioda świeci nie oznacza że pilot działa - oznacza tylko tyle że coś wysyła, ale nie wiadomo co.
  • REKLAMA
  • #3 14211696
    macio1958
    Poziom 10  
    Szczerze mówiąc spodziewałem się bardziej merytorycznej odpowiedzi. Np, ze wina lezy po stronie odbiornika a nie pilota, albo ze ktoś miał już taki problem i go rozwiązał, etc...
  • REKLAMA
  • #4 14211783
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    A skąd ktokolwiek ma wiedzieć po której stronie leży wina? Żeby to sprawdzić należy mieć drugi pilot albo drugą taką wieżę. W serwisach takie rzeczy mają i są w stanie sprawdzić. Ty nie masz, więc nie sprawdzisz. Przyczyn takiego zachowania może być mnóstwo, więc gotowej recepty też nikt nie poda, a nawet jak poda to nie oznacza że u Ciebie zadziała.

Czego zatem się spodziewasz?
  • #5 15943546
    macio1958
    Poziom 10  
    Sprawa okazała się trywialna i nieco zawstydzająca. Otóż nowe baterie( sic!), które włożyłem do pilota okazały się mocno rozładowane. Ponieważ były nowe, nie przyszło mi do głowy,l że mogą być rozładowane i zabrałem się za pilota; zupełnie niepotrzebnie. Jak widać zasada ograniczonego zaufania sprawdza się nie tylko na drogach.
REKLAMA