logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ambiofonia w pokoju - opinie i doświadczenia użytkowników

Xyrovaqs 19 Mar 2003 16:51 4831 9
REKLAMA
  • #1 139227
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Zrobilem ostatnio ambiofonie w pokoju i efekt jak dla mnie jest cool! Jak ktos o tym slyszal to prosze o komentarze!

A jak nie to piszę na czym to polega:
    Dołącza się z tyłu dwa głośniki które grają RÓŻNICĘ kanałów prawego i lewego. Załączam skan jednej strony z opisem z PE.
    Załączniki:
    • Ambiofonia w pokoju - opinie i doświadczenia użytkowników AMBIOFONIA.gif (437.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 139230
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Miałem kiedyś amplituner RADMORA i tam był układ identyczny jak na tym pierwszym z lewej rysunku. Nie byłem zachwycony.
  • REKLAMA
  • #3 139560
    spkb
    Poziom 14  
    Ocena: 71
    to lipa jest na masakre
  • REKLAMA
  • #4 139597
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Kiedys, jak nie bylo nic innego lepszego, to sie bawilem w takie eksperymenty,ale teraz wole kino domowe z 6 kolumnami
  • #5 139692
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Miałem taki efekt jak w słuchawkach urwała mi się masa. :ok:
  • REKLAMA
  • #6 143512
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Jo to robie dokładnie tak:
    z wyjścia miksera idą sobie kabeli do wzmacniaczy, jeden do zwykłego na stereo (przód), a drugi do układu ambiofoni (jakiś na wzmacniaczu operacyjnym) i do wzmacniacza na układzie TDA2009 na tylne głośniki. Efekt jest bardzo ciekawy. Może mi się wydaje bo mam mały pokój i to jeszcze z tragiczną akustyką :(
  • #7 143868
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    Heh...panowie... to kawałeczek wielce uproszczonego ukladu DOLBY SURROUND lub DOLBY PRO LOGIC! DolbSurround wydziela sygnał kanałów tylnych poprzez wydzielenie różnicy sygnału kanałów przednich, przesunięcie fazowe, opóźnienie 20ms i filtrację do 7kHz. W Pro Logicy jest troszkę bardziej skomplikowanie - głównie dochodzą układy poprawiające separację kanałów i matryca adaptacyjna.
  • #8 145304
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    ten układ z tylnymi głosnikami grajacymi rózniece kanałow to pseudo kwadroa nie ambiofonia
    ambiofania wykorzystuje o wiele więcej głosników
  • #9 145693
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    20 lat temu już miał to montowane polskie całkiem niezłe radyjko MERCURY i chyba jeszcze inne modele. Prawdę mówiąc wolę dobrą ambiofonię niż marny surround na marnych głośnikach. Dobrze sprawdza się w małych wętrzach np w samochodzie.

SławeK
  • #10 149690
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    A jak zrobić proste opóźnienie dla wzmacniacza "tylnego" i czy wychodzi z tego jakiś "fajny efekt" :?: 8)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy implementacji ambiofonii w pokoju poprzez dołączenie dwóch tylnych głośników odtwarzających różnicę sygnałów kanałów prawego i lewego. Użytkownik opisuje układ oparty na wzmacniaczu operacyjnym i TDA2009, podłączony do miksera, co daje ciekawy efekt dźwiękowy, szczególnie w małych pomieszczeniach o słabej akustyce. W odpowiedziach pojawiają się opinie, że taki układ to uproszczona forma Dolby Surround lub Dolby Pro Logic, które wykorzystują przesunięcia fazowe, opóźnienia i filtrację sygnału do wydzielenia kanałów tylnych. Zwrócono uwagę, że układ z tylnymi głośnikami grającymi różnicę kanałów to pseudo kwadrofonia, a prawdziwa ambiofonia wymaga większej liczby głośników. Wspomniano także o historycznych zastosowaniach ambiofonii w polskich radioodbiornikach, np. Mercury, oraz o preferencji dobrej ambiofonii nad słaby surround w małych wnętrzach, takich jak samochody. Pojawiło się pytanie o realizację prostego opóźnienia sygnału dla wzmacniacza tylnego i jego wpływ na efekt dźwiękowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA