logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iluminofonia trójkanałowa – zasilanie i dobór rezystorów pod diody 3W

tomojer000 09 Gru 2014 19:01 969 8
REKLAMA
  • #1 14206970
    tomojer000
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Witam. Chciałbym zrobić projekt z tej strony i mam kilka odnośnie tego pytań. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic145939.html

1. Jakie jest napięcie na tych 3 wyjściach pod te diody ? Pytam bo chciałbym zamiast zwykłych diód małej mocy dać tam 3 diody dużej mocy po 3W każda ale te diody zdaje się mają trochę wyższe napięcie niż te małe diodki więc nie wiem czy układ po prostu je uciągnie przy domyślnych wartościach elementów podanych na schemacie. Czy za napięcie tych diód na wyjściu odpowiedzialny jest rezystor R13,R15,R17 podłączony do kolektorów tranzystorów ?

2. Wiem że żeby zasilić te mocne diody muszę kupić mocniejsze tranzystory, ale czy muszę również dobrać odpowiedniej mocy(przynajmniej 3W) te rezystory R13,R15,R17 ? Bo w końcu diody są podłączone przez rezystor do kolektora a jeżeli rezystor będzie za słaby to nie będzie w stanie dostarczyć odpowiedniej mocy poszczególnym diodą. Dobrze rozumuję ?

Dodano po 37 [minuty]:

Dodam napięcia diod które będę kupował
    3.6-4.4V - green
    2.2V - red
    2.4-2.8V - yellow

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Pomoże ktoś ? Pytanie dla wielu z Was banalne lecz mi jako początkującemu to bardzo pomoże.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14207478
    sq7bte
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Napięcie jest proporcjonalne do sygnału wejściowego. Aby nie tracić prądu na grzanie rezystorów połącz w gałęziach 2...4 diody szeregowo podnosząc zasilanie ustrojstwa do 13..17V. Wystarczą wtedy rezystory 8....16 omów. Tranzystory BD135 itp, a część sygnałową zasil wtedy przez rezystor i zenerkę.
  • REKLAMA
  • #3 14207711
    tomojer000
    Poziom 17  
    Jak układ zasile napięciem np. 12V to gdybym zmierzył napięcie czyli przyłożył miernik na kolektor tranzystora np. T2(czyli biegun ujemny) oraz na plus to miernik pokaże 12V (oczywiście po wzbudzeniu układu za pomocą mikrofonu)?

Dodano po 11 [minuty]:

Krótko mówiąc jak podam napięcie zasilania 12V to na wyjściu będzie również 12V(oczywiście przy pominięciu rezystorów) ?
  • Pomocny post
    #4 14208688
    sq7bte
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Napięcie będzie zmieniało się w rytm dżwięków i będzie to 12V- Uce. Rezystor służy do ograniczenia prądu diody. Jak kupisz diodę 9V/700mA to rezystor będzie-3,9...4,7 oma.
  • #5 14209358
    tomojer000
    Poziom 17  
    sq7bte napisał:
    Napięcie będzie zmieniało się w rytm dżwięków i będzie to 12V- Uce. Rezystor służy do ograniczenia prądu diody. Jak kupisz diodę 9V/700mA to rezystor będzie-3,9...4,7 oma.
    O już wszystko rozumiem. Dziękuję bardzo.
  • REKLAMA
  • #6 14211032
    tomojer000
    Poziom 17  
    Mam jeszcze jedno pytanie. W celu zrobienia termotransferu które PCB z tego pdf'a mam wykorzystać do prasowania ? To pierwsze na górze czy drugie na dole ?
    Załączniki:
    • 030019-1.pdf (32.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 14211731
    tomojer000
    Poziom 17  
    sq7bte napisał:
    Na tym się nie znam.
    Aha. Mi się wydaje że ta 2 na dole płytka jest właściwa reflected. Pomoże jeszcze ktoś ?
  • #9 15411743
    tomojer000
    Poziom 17  
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie dotyczące budowy trójkanałowej iluminofonii. Użytkownik zapytał o napięcie na wyjściach do diod oraz o konieczność doboru odpowiednich tranzystorów i rezystorów dla diod dużej mocy. Odpowiedzi wskazują, że napięcie na wyjściu jest proporcjonalne do sygnału wejściowego, a przy zasilaniu 12V napięcie na kolektorze tranzystora wyniesie również 12V (po pominięciu rezystorów). Rezystory mają za zadanie ograniczać prąd diod, a ich wartość powinna być dostosowana do specyfikacji diod. Użytkownik zadał również pytanie o wybór odpowiedniej płytki PCB do termotransferu, na co nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA