Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa iluminofonii trójkanałowej

tomojer000 09 Dec 2014 20:51 864 8
    tomojer000
    Level 17  
    Witam. Chciałbym zrobić projekt z tej strony i mam kilka odnośnie tego pytań. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic145939.html

1. Jakie jest napięcie na tych 3 wyjściach pod te diody ? Pytam bo chciałbym zamiast zwykłych diód małej mocy dać tam 3 diody dużej mocy po 3W każda ale te diody zdaje się mają trochę wyższe napięcie niż te małe diodki więc nie wiem czy układ po prostu je uciągnie przy domyślnych wartościach elementów podanych na schemacie. Czy za napięcie tych diód na wyjściu odpowiedzialny jest rezystor R13,R15,R17 podłączony do kolektorów tranzystorów ?

2. Wiem że żeby zasilić te mocne diody muszę kupić mocniejsze tranzystory, ale czy muszę również dobrać odpowiedniej mocy(przynajmniej 3W) te rezystory R13,R15,R17 ? Bo w końcu diody są podłączone przez rezystor do kolektora a jeżeli rezystor będzie za słaby to nie będzie w stanie dostarczyć odpowiedniej mocy poszczególnym diodą. Dobrze rozumuję ?

Dodano po 37 [minuty]:

Dodam napięcia diod które będę kupował
    3.6-4.4V - green
    2.2V - red
    2.4-2.8V - yellow

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Pomoże ktoś ? Pytanie dla wielu z Was banalne lecz mi jako początkującemu to bardzo pomoże.
  • Helpful post
    sq7bte
    Level 13  
    Napięcie jest proporcjonalne do sygnału wejściowego. Aby nie tracić prądu na grzanie rezystorów połącz w gałęziach 2...4 diody szeregowo podnosząc zasilanie ustrojstwa do 13..17V. Wystarczą wtedy rezystory 8....16 omów. Tranzystory BD135 itp, a część sygnałową zasil wtedy przez rezystor i zenerkę.
    tomojer000
    Level 17  
    Jak układ zasile napięciem np. 12V to gdybym zmierzył napięcie czyli przyłożył miernik na kolektor tranzystora np. T2(czyli biegun ujemny) oraz na plus to miernik pokaże 12V (oczywiście po wzbudzeniu układu za pomocą mikrofonu)?

Dodano po 11 [minuty]:

Krótko mówiąc jak podam napięcie zasilania 12V to na wyjściu będzie również 12V(oczywiście przy pominięciu rezystorów) ?
  • Helpful post
    sq7bte
    Level 13  
    Napięcie będzie zmieniało się w rytm dżwięków i będzie to 12V- Uce. Rezystor służy do ograniczenia prądu diody. Jak kupisz diodę 9V/700mA to rezystor będzie-3,9...4,7 oma.
    tomojer000
    Level 17  
    sq7bte wrote:
    Napięcie będzie zmieniało się w rytm dżwięków i będzie to 12V- Uce. Rezystor służy do ograniczenia prądu diody. Jak kupisz diodę 9V/700mA to rezystor będzie-3,9...4,7 oma.
    O już wszystko rozumiem. Dziękuję bardzo.
    tomojer000
    Level 17  
    Mam jeszcze jedno pytanie. W celu zrobienia termotransferu które PCB z tego pdf'a mam wykorzystać do prasowania ? To pierwsze na górze czy drugie na dole ?
    tomojer000
    Level 17  
    sq7bte wrote:
    Na tym się nie znam.
    Aha. Mi się wydaje że ta 2 na dole płytka jest właściwa reflected. Pomoże jeszcze ktoś ?
    tomojer000
    Level 17  
    Temat zamykam.