logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie ma dźwiękiu w filmach z płyt DVDi zwykłych filmikach.

Juruś 08 Maj 2005 17:55 1058 10
REKLAMA
  • #1 1473310
    Juruś
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    mam taki problem . normalnie dzwieki mam np. z winampa.
    ale jak chce włączyc film zwykly lub dvd to nie mam dzwięku
    co zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 1473469
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Prawdopodobnie nie masz odpowiednich kodeków. Ściągnij filtry ffdshow. Powinny pomóc.
  • #3 1474619
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    poszperaj za kodekami jak radzi childmaker duzo znajdziesz na www.divx.pl
  • REKLAMA
  • #4 1474832
    Juruś
    Poziom 15  
    no tak tylko jakie bo na tej stronce to tego pełno jest ?
  • REKLAMA
  • #5 1474854
    krasny1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam
    Ale te filmy co chcesz wlaczyc to sa odtwazane z dysku czy z cd rom jezeli z dysku to szukaj kodekow a jezeli z cd rom to sprawc czy masz podpiety kabelek audio do plyty glownej od cd romu.
    Pozdro
  • #6 1475168
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    krasny1 napisał:
    witam
    Ale te filmy co chcesz wlaczyc to sa odtwazane z dysku czy z cd rom jezeli z dysku to szukaj kodekow a jezeli z cd rom to sprawc czy masz podpiety kabelek audio do plyty glownej od cd romu.
    Pozdro

A co ma piernik do wiatraka? Kabelek audio z CD-ROMu do plyty przenosi tylko dzwiek plyt Audio CD, dekodowanych w tym napedzie. Filmy, mp3, jak i inne pliki, sa dekodowane przez komputer, a przesylane do niego po IDE. Problemem tutaj sa kodeki. Jak przedmowcy, polecam filtry ffdshow lub chocby nowy pakiet kodekow z divx.com.

Juruś napisał:
    no tak tylko jakie bo na tej stronce to tego pełno jest ?

Hmm... Ja osobiscie mam tylko nowego DivX-a, i alternatywne kodeki Real-a, MPEG2 (SVCD) i QuickTime-a i to mi wystarcza :D
  • REKLAMA
  • #9 1475333
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    W takim razie ściągnij program Gspot, zapodaj mu ścieżkę do filmu i sprawdź co ci wyświetli za info o obsłudze audio.
  • #11 1475668
    Juruś
    Poziom 15  
    hildmaker napisał
    W takim razie ściągnij program Gspot, zapodaj mu ścieżkę do filmu i sprawdź co ci wyświetli za info o obsłudze audio.

no zrobiłem tak no i w info napisało : 48000Hz VBR 118 kb/s total (2 chnls) , Joint Stereo .

Podsumowanie tematu

✨ Problem braku dźwięku podczas odtwarzania filmów z DVD i plików wideo wynika najczęściej z braku odpowiednich kodeków audio. Standardowe odtwarzanie muzyki (np. z Winampa) działa poprawnie, co wskazuje na problem z dekodowaniem dźwięku w filmach. Zalecane jest zainstalowanie filtrów ffdshow, które obsługują wiele formatów audio i wideo. Alternatywnie można pobrać pakiet kodeków z serwisu divx.pl lub divx.com. W przypadku filmów z CD-ROM nie jest konieczne podłączanie kabla audio do płyty głównej, ponieważ dźwięk jest przesyłany przez interfejs IDE i dekodowany przez komputer. Dla dalszej diagnostyki warto użyć programu Gspot, który analizuje ścieżkę audio w pliku i podaje szczegóły takie jak częstotliwość próbkowania, bitrate i tryb stereo. W niektórych przypadkach pomocne może być także zainstalowanie filtrów AC3, które obsługują dźwięk w formacie Dolby Digital.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA