logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

viessmann vitopend 100 - hałasuje, czasami nierówno pracuje

Bifon1 10 Gru 2014 09:10 4359 10
REKLAMA
  • #1 14208559
    Bifon1
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    witam,
    proszę o pomoc
    posiadam viessmann vitopend 100 który często głośno bzyczy, czasami nierówno pracuje a czasami palnik włączony wyłączony włączony wyłączony co 1-2 sekundy. niedawno była wymieniana pompa i jakieś naczynie. problem pojawił się po właśnie tej wizycie serwisanta
    nagranie z pracy pieca:

vimeo.com/114106719
    proszę o opinie czy to może być znowu pompa czy cos serwisant przeoczył, nie bardzo mam znowu ochotę 1,5k wydawać
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14213256
    Bifon1
    Poziom 9  
    Coś ktoś? :)
  • #4 14213389
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    Witam,

jeżeli to wersja z zamkniętą komorą obstawiam że źródłem hałasu jest wentylator - pozostaje wyczyścić, sprawdzić drożność za i przed.

Pompa że nowa nie oznacza że będzie sprawna, babole się zdarzają. Sprawdź na jej tabliczce datę produkcji oraz czy jest tego samego producenta co wcześniej.

Daj numer fabryczny kotła to powiem Ci jaka być powinna.

Jak ściągniesz obudowę kotła dźwięk ustępuje?

Pzdr
  • REKLAMA
  • #5 14216379
    Bifon1
    Poziom 9  
    dziękuję za odpowiedź
    ok zabieram się za to, czy żeby zdjąć pokrywę muszę coś rozkręcać? widzę jedynie dwa plastikowe zaczepy u góry
  • REKLAMA
  • #6 14216415
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Mogą być 2 śruby patrząc od dołu. Następnie podnieś do góry i pociągnij do siebie obudowę. Podaj model kotła
  • #7 14216979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14221327
    Bifon1
    Poziom 9  
    viessmann vitopend 100 - hałasuje, czasami nierówno pracuje viessmann vitopend 100 - hałasuje, czasami nierówno pracuje viessmann vitopend 100 - hałasuje, czasami nierówno pracuje

!00w, serwis mówił ze zainstalowana pompa to zamiennik, nie ustępuje

Dodano po 2 [minuty]:

wszysztkie pudła z cześci nowych to viessmann, to bzyczenie wydaje mi sie ze z tego okrągłego podzespołu, dzwiek niesie sie po wszytskim ciezko mi wskazać żródło
  • #9 14221362
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Możesz spróbować jeszcze sam odpowietrzyć pompę (odkręcając powoli tą śrubę) ale w Twoim przypadku nie polecam - jest coś takiego jak gwarancja na usługę oraz części. Zadzwoń do swojego serwisanta opisz temat i poproś o weryfikację.

Sam nic nie poprawiaj bo będzie na Ciebie.

Pozdrawiam.
  • #10 14237476
    Bifon1
    Poziom 9  
    sam nie mam zamiaru, za duzo mozena popsuc bez wiedzy technicznej, ale na autoryzowany serwis czekam juz kolejny tydzien, pare razy sie z nimi umawialem i nie przyjechali, dzisiaj po raz kolejny(umawiaja sie na konkretna godzine i nie przyjezdzaja, nie odbieraja :D). dodam ze poprzednia naprawe robil ten wlasnie autoryzowany serwis, jak zadzwoni
  • #11 14237612
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Cóż na terenie Wrocławia i dalekich okolic jestem do dyspozycji. A póki nie oddadzą całej S8 W-wa jest poza zasięgiem :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem Viessmann Vitopend 100, który głośno bzyczy i nierówno pracuje, z palnikiem włączającym się i wyłączającym co 1-2 sekundy. Problemy zaczęły się po wymianie pompy i innego podzespołu przez serwisanta. Użytkownicy sugerują, że hałas może pochodzić z wentylatora lub pompy, a także zalecają sprawdzenie drożności wentylatora oraz daty produkcji pompy. Wskazują na możliwość, że nowa pompa może być wadliwa. Użytkownik nie chce samodzielnie przeprowadzać napraw, czekając na autoryzowany serwis, który nie przyjeżdża na umówione wizyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA