logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 dostępny będzie w formie abonamentu?

pseven 10 Gru 2014 11:28 4020 17
  • Windows 10 dostępny będzie w formie abonamentu?Z wygłoszonej podczas Credit Suisse Technology Conference, przez dyrektora generalnego Microsoft - Kevina Turnera prezentacji wynika, że firma rozważa zmianę modelu sprzedażowego Windows.

Począwszy od wersji 10 system operacyjny Windows dostępny miałby być w formie subskrypcji na zasadzie podobnej do pakietu Office i Office 365. Nieoficjalnie mówi się, że podstawowa wersja systemu będzie bezpłatna, a dopiero korzystanie z wersji Premium wiązać będzie się z koniecznością uiszczenia opłaty abonamentowej.

Szczegółowe informacje na temat dostępności Windows 10 upublicznione zostać mają podczas specjalnej konferencji zaplanowanej na styczeń 2015 roku.

Źródło:
    http://www.tomshardware.com/news/microsoft-windows-monetize-turner-subscription,28190.html

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • #2 14208908
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Zdaje się, że Microsoft stara się wylecieć z rynku systemów operacyjnych.
    Ciekawie, ciekawie.
  • #3 14209508
    djwatoo
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Wydej mi sie ze to krok do przodu.
    Skoro wersja Basic i Starter maja być free.

Jak ktos chce pracować w domenie niech płaci
  • #4 14209514
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Ale dwa razy?
    Raz za użytkownika w SRV, a drugi za klienta?
  • #5 14209621
    mesho
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Wszystko zależy od tego jak mocno okrojona będzie wersja darmowa. Szczerze mówiąc nie podoba mi się ten trend by mieć ludzi na abonament, bez znaczenia czy to za telefon czy za system.
    Ciekawe czy na dreamsparku dadzą studenciochom wersję premium dziesiątki.
  • #6 14209662
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 404
    Fantastyczny news. Jak to mówią - pycha idzie przed upadkiem. Jak widać MS uważa, że ich produkt jest wspaniały i bezkonkurencyjny. No cóż...
  • #7 14210042
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Rok 2025:
    Cytat:
    Po nieudanej prezentacji Windows 17 Premium Plus Ultimate Edition 365 firma Microsoft, niegdyś gigant IT rozpada się. Dział firmy odpowiedzialny za oprogramowanie serwerów przejmuje Dell, dział telefonów LG w porozumieniu z Google, a dział systemów Winodws do domowego użytku Ubuntu Foundation. Pozostałe działy urządzeń peryferyjnych, laptopów przejmuje HP. Usługi on-line byłego giganta przechodzą w ręce Google.

Taaak, popłynąłem ;). Nie mniej jednak M$ może sobie napytać biedy takimi rozwiązaniami. Nie chodzi tutaj o użytkowników domowych, ale tych korporacyjnych. Płacenie dwa razy + wyższy koszt utrzymania może się po pewnym czasie przestać podobać i zostaną przy starym Windows 7 aż do końca wsparcia (albo jeszcze dłużej?).
  • #8 14210220
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Pewnie ta zmiana polityki ma związek z wyrokiem sądu (gdzieś w Europie zachodniej, ale teraz juz nie pamietam gdzie) zakazującym wprowadzania przez producentów oprogramowana zakazu redystrybucji.
  • #9 14210589
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Myślę, że za dużo ludzi i przedsiębiorstw uzależniło się od produktów MS, a oni o tym wiedzą, i mogą sobie na takie zagrywki pozwolić. A na końcu i tak podpiszą umowy z producentami laptopów i będą wypychać go na siłę każdą dziurą.
  • #10 14211325
    daavid117
    Poziom 42  
    @U.P.: Problem w tym, że jak przekroczą pewną granicę to się to wszystko posypać może. Moim zdaniem teraz balansują na krawędzi.
  • #11 14212324
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Przecież to było do przewidzenia jak szefem został fan chmury i podobnych, równie bzdurnych, rozwiązań.
  • #12 14212448
    MasMas
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    XP używałem ponad dekadę, to myślę, że Win 7 też wytrzyma jeszcze parę lat ;)

Ps. Ktoś może słyszał o takich planach, że umowa Windows 10 ma pozwalać zdalnie zaglądać do komputerów użytkowników? Nie wiem czy to spiskowa, bzdurna teoria jakiś maniaków jechania po MS czy prawdziwe plany?
  • #13 14212535
    daavid117
    Poziom 42  
    MasMas napisał:
    Ps. Ktoś może słyszał o takich planach, że umowa Windows 10 ma pozwalać zdalnie zaglądać do komputerów użytkowników? Nie wiem czy to spiskowa, bzdurna teoria jakiś maniaków jechania po MS czy prawdziwe plany?
    Może w wersji premium otrzymasz wsparcie od M$ realizowany jakimś VNC albo RDP?
  • #14 14212943
    djwatoo
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Tu nie o to chodzi.
    Plan był inny. Sytem miał by sie odpalac na jakims globalnym mega komputerze tam tez bede trzymane aplikacje i dane a dzieki szybkiemu laczy interntowemu w domu bedzie stał tylko terminal na którym bedzie aplikacja terminalowa cos jak VNC

Cytat:
    Ciekawe czy na dreamsparku dadzą studenciochom wersję premium dziesiątki.

Na dreamsparku masz zawsze jakiś czas aktywności konta więc mozesz moc wybrac tylko np 4 abonamenty.
  • #15 14213276
    tacman
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    A ja jestem ZA. Niech wprowadzają jak najszybciej mogę i do tego najlepiej z podwyżką co 3 mieś.

Pisałem już wielokrotnie - oni tylko liczą $ a nie to jak to działa i czy w ogóle. Nie słuchaja ludzi i robią po swojemu.
    Pracując w dość dużej (nazwijmy to tak) firmie olali mnie z linia server bo nie kupiono dodatkowego supportu, ba - nie poinformowano w momencie zakupu licencji a ona była kupowana bezpośrednio u M$. Olano mnie też z klientami XP, po prostu dla nich problemu nie było, zawsze może Pan przeinstalować.

Jak dla mnie koniec tej firmy.
  • #16 14213964
    rychu0
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Moja wizja przyszłości:
    Cytat:
    Firmy oraz prywatni użytkownicy po zakończeniu wsparcia dla Windows 7, 8 oraz Serwer 2012 odrzucają produkty giganta IT, firmy Microsoft na rzecz Mac OS i GNU/Linux. Developerzy software oraz czołowi producenci gier dostosowywują swoje produkty pod Mac OS i większość dystrybucji GNU/Linux
  • #17 14215762
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1850
    Używam systemu Windows XP oraz 7 tylko i jedynie do przeglądania internetu. Więc MS może robić co chce ze swoim najnowszym cudem - chmury, dziury, abonamenty, bzdęty. Trzy razy płaciłem za - Windows XP, Windows 7 i Office 2007 i więcej nie będę im za nic płacił. Przeglądać internet mogę z każdej odmiany Linuksa, napisać prosty tekst też. Programowanie i serwisowanie sprzętu zrobię na swoich legalnych wersjach Windows bez ślinienia się na nowe cudaczne udziwnienia w 8 czy nadchodzącej 10. Nie lubiłem i nie lubię wodotrysków w Windows. A przede wszystkim nie cierpię wymuszaniu na mnie zakupu nowej wersji systemu wraz z zakupem coraz mocniejszego sprzętu, który poruszy te gigabajty ociężałego systemu. Oni już stworzyli perpetum mobile - nowy system = nowy sprzęt - bo system nie ruszy. To niech leży, na półkach!
  • #18 14216270
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 917
    Jak był Gates, to wszystko miało jakoś ręce i nogi.
    Byle jak, ale działało.
    Odkąd Bill odszedł, to pozatrudniano jakiś głupków, którzy z okienek zrobili dwukolorowe kwadraty, ze Skype tak samo - biało-niebieskie linie i na koniec, przez wszystkich znienawidzone kafle.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas konferencji Credit Suisse, dyrektor generalny Microsoft, Kevin Turner, zasugerował, że Windows 10 może być dostępny w modelu subskrypcyjnym, podobnie jak Office 365. Wersja podstawowa systemu miałaby być bezpłatna, natomiast korzystanie z wersji Premium wiązałoby się z opłatą abonamentową. Użytkownicy wyrazili mieszane uczucia wobec tego pomysłu, wskazując na obawy dotyczące kosztów, ograniczeń wersji darmowej oraz potencjalnych problemów z obsługą korporacyjną. Wiele osób zauważyło, że Microsoft może napotkać trudności, jeśli użytkownicy zdecydują się pozostać przy starszych wersjach systemu, takich jak Windows 7. Dodatkowo, pojawiły się spekulacje na temat możliwości zdalnego dostępu do komputerów użytkowników w ramach nowej umowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA