logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy

p.kaczmarek2 08 Sie 2026 09:04 690 12

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Przezroczyste pojemniki „shoe box” Plast Team porządkują większe moduły i części elektroniczne, pozwalając rozpoznać zawartość bez otwierania lub opisywania kartonów.
  • Pojemnik ma zintegrowaną pokrywę bez osobnych zaczepów, które w alternatywnych pudełkach mogą odpadać i ginąć.
  • Wybrany wariant Plast Team nr 1981 ma wymiary 340×190×110 mm, a zakupiono 6 sztuk po 10 zł za egzemplarz.
  • Pojemniki zapewniają widoczność zawartości z każdej strony, choć pokrywa jest bardziej matowa, i dotąd żaden nie uległ uszkodzeniu.
  • Cena pozostaje główną wadą; zakup ma sens dla często używanych części, lecz nie dla zapasów odkładanych na lata, gdzie darmowe kartony mogą wystarczyć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy
    Jak składujecie swoje części? Każdy, kto choć troszkę dłubie w elektronice, wie, że liczba elementów i "przydasiów" u większości elektroników rośnie lawinowo, a rzeczywista przydatność tych zbiorów maleje odwrotnie proporcjonalnie do poziomu trudności ich odnalezienia. Po co komu spory zapas, skoro nie da się potem określić, gdzie jest poszukiwany przez nas moduł z wyświetlaczem? Tę problematykę na forum już poruszaliśmy, prezentując szufladki Patrol, rozwiązania oparte na druku 3D (własne szufladki bądź organizery SMD), a nawet inteligentny organizer. W przypadku mniejszych elementów można nawet mieć takie książeczki, ale co z większymi gabarytami? Oczywistym wyborem jest kartonik, ale on z natury nie jest przeźroczysty, więc trzeba opisać, co jest w środku, a przy zbiorze większej liczby elementów opisywanie może zająć więcej czasu, niż to warte... tu pojawia się dzisiejsze rozwiązanie: przeźroczysty pojemnik "shoe box" na "obuwie damskie", a przynajmniej tak reklamowany w sieci.
    Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy
    Kupiłem 6 sztuk po 10 zł, za dostawy nie płaciłem bo mam wykupiony odpowiedni pakiet. Normalnie za dostawę pewnie trzeba by dopłacić kilkanaście złotych.
    Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy
    Pudełeczka produkuje Plast Team, są w różnych wymiarach, ja preferuję 340x190x110 mm, czyli artykuł numer 1981.
    Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy
    Tak wygląda pojemnik z przykładową zawartością. Z każdej strony widać, co jest w środku, choć pokrywa jest bardziej matowa.

Podsumowując, to rozwiązanie jest moim zdaniem o klasę lepsze od kartonowych pudełek, a także przebija przeźroczyste pudełka z pokrywkami opartymi na dodatkowych zaczepach:
    Niby te zaczepy są solidniejsze, ale potem odpadają i się gubią, a w przypadku pojemników z tematu jeszcze żaden mi się nie uszkodził.
    Chyba jedynym minusem tych pojemników jest cena, bo jednak za egzemplarz musiałem zapłacić te 10 zł, a kartoniki spod koszy na śmieci byłyby darmowe i pewnie bardziej ekologiczne. Wszystko zależy od tego, co trzymamy, ile te części są warte i na ile cenimy swój czas. Wiadomo, że na części schowane na strychu z nadzieją, że sięgniemy po nie za 5 lat, nie ma sensu kupować pojemników, ale do rzeczy, po które sięgamy często, taki zakup jak najbardziej może się opłacić.
    A jak wy przechowujecie swoje części? Zapraszam do komentarzy.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14795 postów o ocenie 12951, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21952035
    kombo
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Swoje większe skarby przechowuje w przeźroczystych pojemnikach po lodach ze znanego dyskontu.
    Na tych pojemnikach umieszczam naklejki samoprzylepne 20x50mm drukowane na drukarce termicznej.
    Większe elementy umieszczam w małych skrzynkach transportowych 300x400x150, mało zajmują ustawione piętrowo jedna na drugiej na wózku.
    Dzięki temu mogę całość łatwo przemieszczać.
    A już naprawdę wielkie w skrzynkach transportowych 600x400x220. podobnie jak mniejsze też spoczywają na wózku.
  • REKLAMA
  • #3 21952064
    Simon79
    Poziom 21  
    Ocena: 401
    Elementy, które musze mieć pod ręką, takie jak rezystory, kondensatory itp. przechowuje w magazynkach szufladkowych, połączonych tak, aby pasowały do dostępnej przestrzeni na biurku. Inne elementy i te nieco większe, w plastikowych, przeźroczystych organizerach. Podstawą są woreczki strunowe zwykłe i te ESD. Pozostałe skarby trzymam w pudełkach po przesyłkach, a te z kolei w większych pudełkach kartonowych typu "dekoracyjnych" ale te nie są trwałe, wiec ostatnio używam pojemników typu curver. Są bardziej eleganckie i mozna trzymać jeden na drugim.
    Żeby sie nie pogubić, co gdzie jest schowane, robię zdjęcia zawartości i nadaje numer pojemnika. Kiedyś nawet bawiłem się w QR kody i po zeskanowaniu otwierało się zdjęcie wnętrza :).
  • #4 21952092
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2531
    Przezroczystość jest bardzo pożądaną cechą drugą to by opakowania pasowały do siebie stawiając jedno na drugim.
    Najgorsze jest to gdy szukasz czegoś pół dnia by sobie potem przypomnieć, że już to wykorzystaleś w innej naprawie/projekcie.
  • REKLAMA
  • #5 21952205
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 259
    Przeźroczyste opakowania dobrze zdają egzamin od czasu wynalezienia woreczków strunowych.
    Pudełka mają też kilka wad - pękające zamknięcia (!), z czasem tracą elastyczność i stają się kruche no i
    elementy wrzucone luzem po wielu "przegrzebaniach wykopaliskowych" czy innych akcjach poszukiwawczych
    potrafią utracić oznaczenia.
    Osobiście preferuję właśnie woreczki strunowe chociaż z czasem też można się w tym zagubić nieco.
    A SMD - dobrze je po prostu pozostawić w taśmach (reel) o ile tak są paczkowane do zakupu.

Widzę, że szufladki wychodzą z użycia ;)
    Kilka szufladek nie rozwiązuje problemu a na setki szufladek ścian brakuje zwykle pomijając już koszty łączne
    szufladkowania.
  • #6 21952230
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2531
    Trzeba myśleć o ekologii, można wykorzystać darmowe opakowania po żywności - filety śledziowe lub lody. Trzeba się tylko postarać by to dobrze domyć szczególnie po śledziach.

Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy
  • #7 21952292
    Przemcio
    Tylko pozyskanie takowych w większej ilości bywa kosztowne i niebezpieczne dla organizmu tzn.
    zapomniany tasiemiec nie ma lekko - śledź a potem lody i na zmianę. ;)
    Jeden plus, że takie opakowanie nie trafia od razu po konsumpcji do utylizacji.
    Ale jeżeli spojrzy się na propozycje wszelkiej maści "organizerów" z postu #1 to okazuje się, że
    utrzymanie jako takiego porządku w elektronicznym chlewiku jest kosztowne i nieekologiczne.
    Folia i nie wiem co tam jeszcze poli coś tam. Nic ekologicznego jednym słowem.
  • REKLAMA
  • #8 21952305
    ada_m
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    >>21952230 Też takich używam zwłaszcza dla większych gabarytów / np. przy regeneracji akumulatorków do elektronarzędzi oraz na materiały typu taśmy, kleje itp./. Są wygodne. Można ich piętrować. Moje źródło to darmowy odzysk od jednej z sieciówek która sprzedaje zawartość na wagę.
  • #9 21952327
    Przemcio
    ada_m napisał:
    Moje źródło to darmowy odzysk od jednej z sieciówek która sprzedaje zawartość na wagę.

Zdaje się, że te pudełka są delikatniejsze jak chodzi o tworzywo ale "tasiemiec" ma spokojniejsze życie
    biorąc pod uwagę różnorodną zawartość. ;)
    Też czasem korzystam z tego rozwiązania.

Jak dla mnie HIT pudełek do "śrubek" w czasie naprawy to pudełka po musztardach z dyskontów.
    Żółta lub niebieska pokrywka działa za każdym razem. ;)

Co do reszty "gruzu" jednak korzystam z woreczków strunowych nawet w tekturowych pudłach z
    przyklejaną etykietą lub choćby kartką w środku.

Dobra, co by nie stosować warto wykorzystywać to co jest dostępne pod ręką a nie wydawać kasę na
    nowomodne cudeńka. I tak każdy musi ten bałagan ogarnąć na swój sposób i wg własnego pomysłu.
  • #10 21952674
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 130
    Ja do jakiejś konkretnej elektroniki jak ten vertyanov czy winnym ESP32 w innych testery używam takich przezroczystych z Action za chyba 4 zł.
    Drobnicę typu śrubki, wtyki, duperele które mogą leżeć luzem, a nawet i muszą bo są co chwilę używane używam natomiast takich Kistenberg czy jakoś tak trochę droższe czerwone.
    Wszystko głównie na półeczkach home made lub regale obok. Sorki za burdel. Ostatnio inna robota a i upały to się nie chce tykać tego xD

Ostatnio opisuje też drukarką termiczną do etykiet za parę dych też z Action firmy Fichero

• #11 21952695
    Przemcio
    artin.bruyen napisał:
    Sorki za burdel.

"Dom publiczny" na warsztacie poniekąd świadczy o tym, że coś się dzieje lub nawet, że
    Właściciel posiada tzw. inteligencję -> Link ;)
    Ale to tak trochę żartem jeżeli obowiązują zasady czystego biurka (ang. clean desk policy) tu i ówdzie.
    Przewrotnie można wyciągnąć dziwne wnioski ale to już pozostawiam Czytelnikom
    wg własnego uznania. ;)
  • #12 21953492
    kombo
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Ze względu na pośpiech nie odkłada się narzędzi na miejsce i stąd ten delikatny bałaganik.
    Mam to samo, ale jak biorę się za porządki to nie biorę jeńców.
    Swoją drogą to podziwiam gęstość upakowania :D. Very Large-Scale Integration.
  • #13 21954042
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 130
    >>21953492 Bo mój pokój ma 4x3 metry około i w nim nie dość że śpię, przebywam na co dzień jak w salonie, to jeszcze warsztat elektroniczny, drukarka 3D, telewizornia, komputerownia i niestety wszystko inne i nie ma już gdzie tego utykać. :D
    Dlatego też bałagan często bo jak coś grzebię to nie mam czasu tego wszystkiego z powrotem "utykać" gdzie się powinno. najgorsze jest to że np. na regale pojemniki przezroczyste, ale zawsze jak coś potrzebne na szybko to trzeba się przeryć przez sterte, a najlepiej wywalić wszystko na stół i dopiero wyciągnąć :(

A jak już mam czas to mi się nie chce, ale czasem zrobię porządek... żeby nie było że jestem jakaś mega "fleja" to wstawię foto. :D
    Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy Kartony czy pudełka na elektronikę? Przeźroczyste pojemniki na nieco większe elementy
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tematem jest organizacja przechowywania większych części elektronicznych w przezroczystych pojemnikach zamiast nieprzezroczystych kartonów. Problemem jest lawinowy przyrost zapasów, „przydasiów” i modułów oraz trudność szybkiego odnalezienia potrzebnego elementu. Proponowane są pojemniki po lodach i filetach śledziowych, przezroczyste organizery, skrzynki transportowe 300x400x150 oraz 600x400x220, a także pojemniki Curver ustawiane piętrowo na wózkach lub regałach. Zawartość można identyfikować naklejkami 20x50mm drukowanymi na drukarce termicznej, numerami pojemników, zdjęciami wnętrza i QR kodami. Drobniejsze rezystory, kondensatory, śrubki i wtyki trafiają do magazynków szufladkowych, woreczków strunowych zwykłych lub ESD, pudełek po przesyłkach i pudeł kartonowych. SMD warto pozostawiać w taśmach reel. Wskazano wady pudełek: pękające zamknięcia, utratę elastyczności, kruchość tworzywa oraz ścieranie oznaczeń przy częstym przeszukiwaniu. Przezroczystość, możliwość piętrowania, mobilność i ponowne wykorzystanie opakowań po żywności uznano za najważniejsze zalety, choć porządkowanie zbiorów pozostaje indywidualne i wymaga konsekwentnego systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA