logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niedziałająca telewizja od Orange (jakość sygnału zbyt niska)

Majklas 10 Gru 2014 14:12 5505 13
REKLAMA
  • #1 14209238
    Majklas
    Poziom 10  
    Witam mam problem z moją telewizją a może anteną sam już nie wiem. Tydzien temu po ok. roku sprawnego działania pojawił mi sie komunikat o tym że jakość sygnału zbyt niska i należy zmienić ustawienie anteny. Tak też zrobiłem, wziąłem znajomego który sie na tym zna, ustawił sygnał i NIC zero jakiejkolwiek reakcji. Zadzwoniłem do Orange i facet z infolinii polecił mi wymiane dekodera, tak też zrobiłem, dostałem nowy czarny i NIC cały czas ten sam błąd. Sprawdziłem kabel, wszystko z nim ok, kupiłem nowy konwerter i też to nic nie pomogło. Nagle cud się zdarzył i zadziałała wczoraj w południe, jednak dzisiaj rano nic z tego znów błąd. Macie może jakieś pomysły co zrobić w tej sprawie?
  • REKLAMA
  • #2 14209317
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1178
    Czy przed anteną nie ma jekieś przeszkody? Jeszcze raz sprawdzić kabel (może jakieś załamania, zagniecenia, ogólny stan, jak stary, jakość), sprawdzić złączi "F", dobrze i starannie je nakręcić. Ustawić antene i konwerter ponownie.
  • REKLAMA
  • #3 14209338
    Majklas
    Poziom 10  
    rnb_bolii napisał:
    Czy przed anteną nie ma jekieś przeszkody? Jeszcze raz sprawdzić kabel (może jakieś załamania, zagniecenia, ogólny stan, jak stary, jakość), sprawdzić złączi "F", dobrze i starannie je nakręcić. Ustawić antene i konwerter ponownie.

Nie ma żadnej przeszkody, działała bez ruszania ponad rok, kabel wziąłem inny od sąsiada i też sytuacja nie uległa zmianie, złączka elegancka i nakręcona również bez zarzutu
  • REKLAMA
  • #4 14209348
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Jak masz możliwość, to podłącz do tej anteny jakiś dekoder fta. Lub inny pewny z innej platformy.
    Myśle że ten kabel od sąsiada to nowy...
  • #5 14209364
    Majklas
    Poziom 10  
    rnb_bolii napisał:
    Jak masz możliwość, to podłącz do tej anteny jakiś dekoder fta. Lub inny pewny z innej platformy.
    Myśle że ten kabel od sąsiada to nowy...

Nie mam zbytnio możliwości od kogo pożyczyć, mam tylko inny od Orange i na nim komunikat jest ten sam co na tym moim nowym
  • #6 14209515
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Co z tym kolegą? Może ma... A ciekawe czy ten kolega ustawił na dobrą satelite... Jak i czym sprawdzał sygnał?
  • #7 14209732
    Majklas
    Poziom 10  
    rnb_bolii napisał:
    Co z tym kolegą? Może ma... A ciekawe czy ten kolega ustawił na dobrą satelite... Jak i czym sprawdzał sygnał?

Nie znam sie na tym zbytnio ale miał miernik który zaczynał piszczeć jak ustawił w odpowiednim miejscu. Niby ten miernik wskazywał dobry sygnał a na dekoderze nie ma kompletnie sygału. Jak sprawdzał ta koncowke do dekodera gdzie montuje sie kabel od anteny to raz sygnał był raz nie
  • #8 14209858
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    Majklas napisał:
    Nie znam sie na tym zbytnio ale miał miernik który zaczynał piszczeć jak ustawił w odpowiednim miejscu

To wskaźnik, a koło miernika nawet nie leżało.
    Majklas napisał:
    Jak sprawdzał ta koncowke do dekodera gdzie montuje sie kabel od anteny to raz sygnał był raz nie

A wymieniony dekoder sprawdzony?,
    co z tego, że wymieniony - sprawdzić sam dekoder.
  • #9 14209913
    Majklas
    Poziom 10  
    Tak ten nowy dekoder był sprawdzany i działa u sąsiada

Dzięki za oświecenie w sprawie miernika;)
  • REKLAMA
  • #10 14209942
    KOCUREK1970
    Majklas napisał:
    dekoder był sprawdzany i działa u sąsiada

No to coś u Ciebie szwankuje:
    -kalibracja samej anteny,
    -kabel,
    -konwerter,
    -antena od internetu radiowego jest zbyt blisko anteny sat.

A instalacja sat, jak, z czego się składa...?.
  • #11 14209967
    Majklas
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    Majklas napisał:
    dekoder był sprawdzany i działa u sąsiada

No to coś u Ciebie szwankuje:
    -kalibracja samej anteny,
    -kabel,
    -konwerter,
    -antena od internetu radiowego jest zbyt blisko anteny sat.

A instalacja sat, jak, z czego się składa...?.

Internetu nie mam kablowego, jeśli chodzi o kabel i konwerter to raczej trzeba odrzucić gdyż konwerter wymieniłem na inny a kabel na zwykłej antenie takiej pod TV działa bez zarzutu. Chodzi Ci o instalacje jaka sie pojawia na dekoderze?
  • #12 14209998
    KOCUREK1970
    Majklas napisał:
    kabel na zwykłej antenie takiej pod TV działa bez zarzutu.

To nic nie znaczy - inne częstotliwości, tłumienie samego kabla itd.
    Majklas napisał:
    Internetu nie mam kablowego

KOCUREK1970 napisał:
    antena od internetu radiowego

Majklas napisał:
    Chodzi Ci o instalacje jaka sie pojawia na dekoderze?

Nie - o fizyczną instalację - co i z czego się ona składa?.
  • #13 14210022
    Majklas
    Poziom 10  
    Normalnie podłączam kabel pod antene i druga część kabla idzie do dekodera i tyle
  • #14 14210456
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizją od Orange, który objawia się komunikatem o zbyt niskiej jakości sygnału. Po wymianie dekodera i sprawdzeniu kabla oraz konwertera, problem nadal występuje. Użytkownik próbował dostosować antenę, jednak sygnał nie jest stabilny. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie przeszkód przed anteną, kalibrację anteny, oraz użycie miernika sygnału do weryfikacji ustawienia. Wskazują również na możliwość, że instalacja satelitarna może być nieprawidłowa lub że inne urządzenia mogą zakłócać sygnał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA