logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału TV Orange i naziemnej po burzy - co jeszcze sprawdzić?

__FlyMan__ 13 Sie 2014 16:06 3927 12
REKLAMA
  • #1 13874478
    __FlyMan__
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Witam! Po ostatnich burzach przestała mi działać telewizja orange (tp). Pisało że nie ma sygnału przez złe ustawienie anteny, bądź złe warunki pogodowe. Postanowiłem kupić urządzenie do ustawiana anteny ( bo może wiatr przesunął itp.). Ustawiłem antenę, nie idealnie, ale sygnał był w miarę ok. Nadal nic, więc postanowiłem miernik podłączyć przy samym dekoderze a tu sygnału nie było. Wymieniłem cały kabel - nic. Kupiłem nowy konwerter satelitarny i sygnał pokazał się, ale dekoder wyświetlał nadal że nie ma sygnału przez złe ustawienie anteny, bądź złe warunki pogodowe.... Postanowiłem również wymienić dekoder, i po wymianie praktycznie WSZYSTKIEGO ... nadal nic. Co mogło się stać ?

2 dni później kolejna burza i tym razem trafiło telewizję naziemną. ta sama sytuacja - wymieniłem wzmacniacz w antenie i nadal nie ma sygnału. Zasilacz podaje napięcie więc go nie wymieniałem.

Panowie co poradzicie na te obydwa przypadki ?
  • REKLAMA
  • #2 13874623
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Wezwać kogoś co się zna, ma pojęcie, najlepiej fachowca. Już niepotrzebnie nakupowałeś, powymieniałeś a efekty żadne. Będzie taniej fachowiec..
  • REKLAMA
  • #4 13874685
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1261
    Jak kolega sobie wyobraża że na odległość można cokolwiek poradzić/doradzić nie widząc ww instalacji. Należy zacząć od sprawdzenia ewentualnie ponownego założenia wtyków "F" i ponownego ustawienia anteny.
  • #5 13874699
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    __FlyMan__ napisał:
    To jest forum elektroda,na którym pomagają w takich rzeczach ?

Tak, ale komuś, kto ma choćby mgliste pojęcie co robi, jaki jest sens tego co robi.
    No chyba nie liczysz, ze 20 ludzi będzie Ci tłumaczyć co zrobić.
    __FlyMan__ napisał:
    Ustawiłem antenę, nie idealnie, ale sygnał był w miarę ok. Nadal nic

To skąd wiesz, że ustawiłeś ją prawidłowo?.
    __FlyMan__ napisał:
    Kupiłem nowy konwerter satelitarny i sygnał pokazał się, ale dekoder wyświetlał nadal że nie ma sygnału przez złe ustawienie anteny, bądź złe warunki pogodowe....

Skąd wiesz, że to właściwy satelita?.

__FlyMan__ napisał:
    wymieniłem wzmacniacz w antenie i nadal nie ma sygnału

Skąd wiesz, że to jego wina?.
    __FlyMan__ napisał:
    Zasilacz podaje napięcie więc go nie wymieniałem.

Czym, jak zmierzone, gdzie zmierzone i ile to napięcie wynosi?.

Sam widzisz, że zanim odpowiesz tylko mnie na te pytania, minie cały dzień, potem drugi, a Ty nadal w lesie.
    Przyczyn, że nic nie działa, może być tyle z ilu elementów się składa dana instalacja, no i jeszcze błąd ludzki....
    LeDy napisał:
    Będzie taniej fachowiec..

Święte słowa!.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 13875113
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    xury napisał:
    Powiedz mi gdzie ty mieszkasz i na co masz skierowaną antenę DVBT w Radomiu, że potrzebujesz anteny ze wzmacniaczem?

Skoro wymienił wzmacniacz to znaczy, że był i działało. Po co więc takie pytanie?

__FlyMan__ napisał:
    Wiem że prawidłowo, bo już kiedyś ustawiałem
    Satelita ? Bo na poprzednim konwerterze nie było wogole sygnału.

- po podaniu 14v na antenę dvbt zaczęło odbierać

Co to za argumenty? Jak kiedyś ustawiłeś to po co teraz pytasz? Jak na 14V działa to dlaczego przedtem nie działało? Zasilacza nie było? Jak zasilacz pomógł to po co te śmieszne wymiany?
    Z tego co kupiłeś to wydałeś ok. 80zł. i jeszcze prawie bez efektu?( prawie bo niby DVB-T już jest tylko nic nie wiemy o poziomach sygnału?) a SAT dalej nic.
    Fachowca wezwać tylko teraz to już koszty masz podwojone.
  • #10 13875211
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    __FlyMan__ napisał:
    Satelita ? Bo na poprzednim konwerterze nie było wogole sygnału.

Teraz, po wymianie konwertera też nic nie masz, to co to może znaczyć, skoro prawie wszystko wymieniłeś?.
  • #11 13875507
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Temat wyląduje w koszu.
    O czym mowa, DVB-T czy SAT?
  • #12 13878591
    sunlux
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Post do usunięcia
  • #13 13878708
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    telesat1 napisał:
    w każdym z powyższych postów wiadomo o czym piszemy, czy o sat czy dvb-t

Na temat instalacji naziemnej jet odpowiedni dział!
    sunlux napisał:
    nie nadają się do zasilania wzmacniacza dvb-t przez zwrotnicę tv-sat

Gdzie mowa o zwrotnicy?
    sunlux napisał:
    Wstaw zdjęcie

Może wystarczy model?
    sunlux napisał:
    dekoder orange wyłączał zasilanie na sat.

Od kiedy SAT to konwerter?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po burzach użytkownik doświadczył problemów z sygnałem telewizji Orange oraz naziemnej. Po wymianie anteny, kabla, konwertera satelitarnego i dekodera, sygnał nadal nie był dostępny. Użytkownik wymienił wzmacniacz w antenie naziemnej, ale problem pozostał. Forumowicze sugerowali wezwanie fachowca, podkreślając, że zdalne diagnozowanie problemu jest trudne. Wskazano na konieczność sprawdzenia wtyków "F", ponownego ustawienia anteny oraz upewnienia się, że antena jest skierowana na właściwy satelita. Pojawiły się również pytania o lokalizację użytkownika oraz o to, dlaczego wcześniejsze ustawienia nie działały.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA