logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przetwornicy step-up 12V na 30V do zasilania diody Power LED 10W w ciągniku

Dikej2012 10 Gru 2014 20:58 2199 1
REKLAMA
  • #1 14210763
    Dikej2012
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam. Potrzebuję jakiegoś prostego schematu do zasilania diody Power LED 10W. Świeci dobrze dopiero przy 30V. Najlepiej żeby przetwarzało np z 12V ponieważ chcę ją wykorzystać w ciągniku rolniczym. Z góry dzięki. Jeżeli zły dział to przepraszam i proszę o przeniesienie. :)
  • REKLAMA
  • #2 14211776
    Bredzisław Komoruski
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    To jest kilka LED-ów upiętych w szereg i trzeba dać jej takie napięcie żeby prąd utrzymywał się na stałym poziomie. Wg. moich pomiarów te za 30zł co zalały ostatnio wszystkie sklepy w mojej okolicy (9 kropek czyli 9 LED-ów) nie wolno przekroczyć 27V, bo prąd idzie mocno do góry. Jak dałeś jej 30V, to już jest częściowo uszkodzona. Z pewnością nie świeci już tak jak powinna. Jak dasz 36V, to już będzie po niej. Potrzebny jest stabilizator prądu. Pytałem o niego ostatnio na forum, to ktoś podsyłał mi linki do ebay. Raczej zbyt chodliwy towar żeby był dostępny ot tak sobie. Raczej chińczyk nie jest aż tak głupi żeby oddać go za czapkę gruszek.

Dodano po 4 [minuty]:

Ten koleś zrobił coś takiego. Znalazłem jak poszperałem na forum.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic635248.html
REKLAMA