logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux/Wascator W3105H - Pali bezpiecznik szklany

gary84 11 Gru 2014 16:31 2079 1
REKLAMA
  • #1 14212987
    gary84
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.

Pralka Electrolux Wascator W3105H pali bezpiecznik szklany.
    Rano pralka jest włączana do sieci uruchamia się wyświetlacz, uruchamiam program zakręci 3 - 6 razy bębnem i strzela bezpiecznik który jest umocowany z tylu maszyny (przy włączniku on/off dwa szklane są pali sie zawsze jeden).
    Dodam jeszcze że ostatnio paliło cały czas po włączeniu go do sieci odnalazłem że przerwany jest kabel od termostatu, zalutowałem, zabezpieczyłem i zadziałało. Wczoraj rano 3 - 6 obroty bębna i strzelił bezpiecznik, wymieniłem go i już cały dzień chodził, dzisiaj to samo 3 - 6 obroty i strzelił. Wymieniłem bezpiecznik i już działało.
    O co może chodzić ?
    Do termostatu idą dwa kable jeden zalutowałem i zabezpieczyłem ale jest jeszcze jeden kabel który nie wyglądał na urwany i jego nie ruszałem ale był lekko zgnieciony czy może to być też problem ?
  • REKLAMA
  • #2 14214323
    GT_194
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Sprawdź grzałkę oraz przewody zasilające przy samej grzałce , pewnie po nabraniu wody i kilku obrotach załącza się grzanie i wtedy robi się zwarcie.Grzałkę możesz sprawdzić odłączając od niej przewody , jeżeli po odłączeniu przewodów bezpiecznik przestanie się przepalać a po podłączeniu się przepali prawdopodobnie grzałka jest uszkodzona.Końcówki odłączonych przewodów zaizoluj. :D
REKLAMA