logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EXTEL - Jak zainstalować domofon na 7 przewodach ?

Michel_397 11 Gru 2014 16:53 3009 2
  • #1 14213065
    Michel_397
    Poziom 10  
    Witam,
    Tak jak napisałem w temacie, posiadam domofon firmy EXTEL (unifon) który chciał bym zainstalować, problem pojawia się w momencie gdyż główny kabel wychodzący jest 7 żyłowy.
    Czy jest ktoś w stanie z użytkowników forum wytłumaczyć jak to wszystko prawidłowo połączyć

Pozdrawiam
    Michel397
    Załączniki:
    • EXTEL - Jak zainstalować domofon na 7 przewodach ? 20141211_150331.jpg (453.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • EXTEL - Jak zainstalować domofon na 7 przewodach ? 20141210_181432.jpg (877.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14218200
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Fakt, że kabel w instalacji ma 7 żył wcale nie oznacza iż wszystkie mają być podłączone. Chociaż gdyby było otwieranie jeszcze dodatkowych drzwi lub furtki to tak.
    Najważniejsze do odnalezienia są 4 żyły. Słuchawka, mikrofon, wywołanie i masa. Od tego musisz zacząć. Niestety nie znam unifonu EXTEL i nie wiem jaką ma rozpiskę wyprowadzeń. W każdym razie najprościej jest postępować w ten sposób, aby szukać żyły masy i słuchawki. To jest w miarę proste. Trzeba tylko wiedzieć gdzie w tym EXTEL-u są one wyprowadzone. Podłączamy do nich na próbę kolejne żyły i szukamy odgłosy (słuchawka przy uchu).

Twój unifon ma cztery zaciski obok siebie i to będą te o których napisałem. Pozostałe masz całkiem osobno. Wybierasz tylko z nich ten którym będziesz otwierał elektrozaczep. Prawdopodobnie dwie z 7 żył będą do niego podłączone.

Zawsze można podejść do życzliwego sąsiada, który pokaże swoje podłączenie. Na jego podstawie można odpowiednio u siebie podłączyć swój, chociaż inny unifon.
  • #3 14224578
    arekcom
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    patrząc na zdjęcia sugeruję że ten unifon jest z tyrkotką (czyli instalacje starej daty 25 lat temu) więc myślę że u ciebie nie zadziała
REKLAMA